Видео: Мелбурн Парк – мјесто где станују легенде...

Мелбурн Парк је један од највећих спортских простора у Аустралији који се по потреби адаптира за концерте, клизање, бициклизам, пливачке и ауто-мото догађаје.

Тенис 01.02.2016 | 12:20
Видео: Мелбурн Парк – мјесто где станују легенде...

Дом је првог Грен слем турнира у сезони – Отвореног првенства Аустралије, од 1988. године када је саграђен.

Место је првобитно названо Национални тениски центар у Флиндрес парку, а 1996. године премијер Џеф Кенет га је преименовао у Мелбурн Парк како би промовисао име града широм света.

Та одлука је била оштро критикована, али је временом нови назив прихваћен.

Мелбурн Парк се састоји из четири затворена и 22 отворена терена која могу да се изнајмљују током целе године осим у јануару када се игра турнир.

Род Лејвер Арена - капацитет 14.820

Род Лејвер Арена је мултифункционални објекат оспособљен за разне спортске и забавне догађаје – од Грен слем тениских мечева и концерата рок звезда, ауто-мото дешавања до конференција, свечаних вечера и концерата класичне музике.

Најдинамичнију трансформацију доживела је у марту 2007. године током Светског првенства у пливању када је изграђен 50-метарски базен.

Седишта на стадиону су замењена 2005. године тако да су редови између њих проширени, па се далеко лакше пролази. Такође, направљен је покретни кров који се отвара или затвара за само 15 минута, а захваљујући којем мечеви могу играти и када су временски услови лоши.

Арена је првобитно названа Централни терен, а потом је 2000. добила име по једном од најбољих аустралијских тенисера свих времена – Род Лејвер је једини тенисер који је два пута освајао сва четири Грен слем турнира у једној години. Први пут му је то пошло за руком 1962, да би седам година касније поновио исти резултат, али у опен ери (период од 1968). До дана данашњег нико од играча није успео да уради оно што је остварио легендарни Аустралијанац.

Лејвер, за кога многи и данас тврде да је најбољи играч у историји тениса, држи рекорд по броју освојених титула – 200. Чак седам пута узастопно годину је завршавао на првом месту и на крају стао на 11 Грен слемова. Такође, држи рекорд са освојене 22 титуле у сезони, а током шездесетих година прошлог века седам везаних сезона освајао је 10 и више титула. Девет пута је био најбољи на турниру Чемпионшип серије, претече данашњих Мастерса из серије 1000.

Популарна “Ракета”, како су га прозвали док је још био аматер, Аустралији је донео пет титула у Дејвис купу. Највећи ривал му је био пријатељ Кен Роузвол са којим је рекете укрстио невероватна 144 пута, а скор у победама је 80-64.

Хајсенс Арена - капацитет 10.500

Хајсенс Арена је други по величини стадион у комплексу Мелбурн Парк који је отворен 2000. године. Њен капацитет је 10.500 места, такође има покретни кров, али и покретна седишта. Као и Род Лејвер Арена и овде постоји могућност организације различитих спортских и забавних догађаја.

Стадион је првобитно назван Мултифункционални објекат, да би права на име купила компанија “Водафон” (Водафоне). Била је дом кошаркашком клубу Саут Драгонс, Викторија Титанс и Мелбурн Тајгерс, али су је они напустили због скупог закупа. Осим кошарке и тениса, на теренима другог по величини стадиона играо се и нетбал.

Водафон Арена преименована је првог јула 2008. у Хајсенс Арену, после склапања вишемилионског шестогодишњег уговора са истоименом кинеском компанијом беле технике и електронских апарата (Хисенс).

Маргарет Корт Арена - капацитет 7.500

Некадашњи “Схоw Цоурт Оне” изграђен је 1988, када и целокупни Мелбурн Парк, али је тачно 15 година касније добио име по најуспешнијој аустралијској тенисерки икада. Током споменуте реконструкције крајем претходне деценије капацитет је повећан за 1.500 места, а ове године први пут ће у употреби бити покретни кров.

Маргарет Корт играла је тенис од 1960. до 1977. и за то време је освојила 192 титуле, од којих је чак 101 била у опен ери. Аустралијанка осим тог, држи још неколико рекорда – највише Грен слем трофеја (24), као и укупно 64 пехара са највећих трофеја у свим категоријама (24 у синглу, 19 у дублу и 21 у миксу).

Године 1970. комплетирала је Златни слем, остварила је укупно 1180 победа у каријери, уз проценат успешности од скоро 92%. Једина је тенисерка која је била шампионка на сва четири Грен слема, у све три категорије, док је са Аустралијом четири пута тријумфовала у ФЕД купу.

Коментари / 0

Оставите коментар