Хероина 10. дана: Ози Мађарица побјеђује за краљицу!

Десети дан Аустралијан Опена без сумње је обележила Џоана Конта – прва британска тенисерка која је стигла до полуфинала неког Грен слема од 1983. године.

Тенис 27.01.2016 | 22:40
Хероина 10. дана: Ози Мађарица побјеђује за краљицу!

Конта је то успела тријумфом над Кинескињом Шуаи Жанг са 6:4, 6:1 и њена наредна ривалка биће немачка тенисерка Анђелика Кербер.

Оно што је посебно занимљиво је да Британија није уопште Контина земља, већ је то баш Аустралија, а њени родитељи нису ни Британци, ни Аустралијанци, већ Мађари.

Конта је рођена у Сиднеју 17. маја 1991. године, а родитељи су јој пореклом из Мађарске – отац Габор је хотелијер, а мајка Габријела зубарка. Због тога не чуди што британска тенисерка поред енглеског говори и мађарски као да јој је матерњи.

Тенис је почела да тренира са осам година, али је била талентована из атлетику. Озбиљније се тенису посветила 2005. године, када се њена породица преселила у Енглеску, у Истборн, где и даље живи. Иако је Аустралијанци сматрају својом, Џоана или Јоана, како је неки зову због чињенице да је мађарског порекла, ни не помишља да промени земљу за коју се надмеће.

„Велика Британија је мој дом. И то је већ дуго, више од деценије. Тамо је моје срце“, истакла је Конта.

Као јуниорка, Конта је стигла најдаље до 11. места на свету, да би јој у сениорској конкуренцији много времена било потребно за успон. На првим ИТФ турнирима је играла већ као тинејџерка, али близу неких великих победа није ни била.

„Нисам уживала, нисам могла ни да се сетим зашто радим то што радим. Било је тренутака у прошлости када сам размишљала о томе да оставим тенис, али то је била само помисао, ништа више“, нагласила је Конта пред почетак Аустралијан Опена.

Пролазак квалификација на Аустралијан Опену и Ролан Гаросу 2014. године помогао је Конти да се први пут нађе међу најбољих 100 на свету. Ипак, тек прошле године је засијала, стигавши до четвртфинала у Нотингему, Истборну и Вухану, а први пут у каријери играла не на три Грен слема. Уз све то, стигла је до четврте рунде на УС Опену, где је имала спектакуларне победе над Гарбињом Мугурусом и Андреом Петковић, да би поклекла пред Петром Квитовом.

Пред почетак првог Грен слема, британска тенисерка је држала 47. место на WТА листи, а пласман у полуфинале у Мелбурну донеће јој велики скок. Оно што јој иде у корист је чињеница да зна да побеђује тенисерке које спадају у сам врх, пошто је већ уписала победе против Викторије Азаренке, Симоне Халеп и Јекатерине Макарове, између осталог.

Оно што би могло да јој представља проблем је то што се чини да није довољни ментално јака, а то се видело и на овогодишњем Аустралијан Опену. Два пута су јој противнице одузимале сервис баш у тренутку када је сервирала за меч, али је и на том пољу напредовала, ангажовањем ’менталног тренера’ Хуана Котоа. Сада је само на њој да ли ће своју шансу под светлима позорнице искористити или не...

Коментари / 0

Оставите коментар