Притисци на Суд БиХ постали неподношљиви

Суд Босне и Херцеговине оцијенио је да су притисци који посљедних дана стижу на њихову адресу са различитих страна и од различитих удружења као што су између осталих Мајке Сребренице, Зелене беретке и други, постали неприхватљиви, те су тим поводом издали саопштење којим моле цјелокупну јавност да се суздржи од политизације ове установе. Судијама Суда у оваквим условима рад је неподношљив, поручују из Суда. 

Босна и Херцеговина 27.01.2016 | 13:49
Притисци на Суд БиХ постали неподношљиви

Њихово саопштење вам преносимо у цјелости.

Суд Босне и Херцеговине изражава дубоку забринутост атмосфером која се у јавности креира посљедњих дана, а којом се ова институција настоји политизовати, а рад њених судија деградирати.

Судије Суда Босне и Херцеговине тренутно раде у тешким условима јер интензитет притисака, који долази са више страна, почиње превазилазити границе подношљивости.

Овим путем поновно апелујемо на све оне, који су се протеклих дана одважили износити неосноване и ничим утемељене оптужбе на рад Суда БиХ, да се суздрже од непримјерених коментара који наносе велику штету како правосуђу тако друштву и држави уопште. Грађани наше земље, у свјетлу посљедњих дешавања, немају нити један разлог за узнемиреност, јер правосудне институције на државном нивоу само раде посао из своје надлежности. Свакодневни притисци, политички, медијски, академски, као и притисци адвокатских тимова, којих не мањка ових дана, ни на који начин не доприносе настојањима наше земље да коначно крене путем модерне европске земље у којој свако несметано ради свој посао.

Стога, поновно тражимо од оних, који долазе из различлитих сегмената друштва, а неосновано се сматрају компетентним за коментарисање рада државног правосуђа, да се суздрже од мијешања у наш посао који подразумијева провођење закона државе Босне и Херцеговине.

Поред тога, притисак који се на Суд БиХ врши због предмета Насер Орић потпуно је неприхватљив и мора одмах престати. Изузетно је тешко радити у условима у којима се на овако отворен начин настоји утицати на Суд.

Апелујемо на Удружење мајки Сребренице, које траже ослобађајућу пресуду, као и на оне који траже осуђујућу, да се крећу у оквиру рада својих удружења и да се не мијешају у рад правосуђа. То се, такође, односи и на Удружење Зелене беретке, Удружење РВИ, као и на Савез логораша регије Бирач који опет, с друге стране, тражи проширивање оптужнице. Оваква врста притиска је недопустива и потпуно беспотребна, јер ни на који начин не може утицати на ток самог поступка.

На крају, Суд Босне и Херцеговине није институција која подлијеже притисцима, показала је декада нашег рада. Судије Суда БиХ раде у тешким условима, али нити су нити ће устукнути пред било чијим интересима. Настављамо радити пуним капацитетом, а од надлежних институција захтијевамо да нам омогуће рад у нормалним условима.

Суд Босне и Херцеговине

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

МАЛО ЗБУЊЕН

27.01.2016 12:52

КОЈИ СУД , КАКАВ СУД, ДЕФОРМИСНИ БОЛЕСНИЦИ, СРАМОТА ЗА ПРАВНИКЕ И ПРАВДУ , НИСУ ОНИ СУД ОНИ СУ ПРОБЛЕМ СВЕ ИХ ТРЕБА СМЈЕНИТИ И УКИНУТИ НЕСТО СТО ЈЕ ГАНГРЕНА , СУДОВЕ ВРАТИТИ ЕНТИТЕТИМА ИЛИ НАПРАВИТИ НАЦИОНАЛНО ДЕТЕРМИНИСАН СУД КОЈИ НЕЦЕ ПРЕГЛАСАВАТИ НИТИ ЈЕДАН НАРОД , БЕЗ АМЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац бл

27.01.2016 13:47

Ово ти је написао Баја, само фали оно чувено неће мени судити муслиман, а председника уставног суда РС Селмана он лично поставио.Тако и оне бабускаре док је дерало србе ок а сад не.

Name

Скелар_ПД

27.01.2016 13:49

Па да ти кроји капу Додик по својој мијери како он хоце и зна.

Name

хм

27.01.2016 13:52

А сто су нам у ентитетима постењацине! Тек ту су лопурде до лопурде!

Name

неутрални

27.01.2016 13:53

Ето имаш такав у Бања Луци, и тужилаштво и суд, па јесу ли ријешили питање корупције, криминала, непотизма...

Name

Брко

27.01.2016 14:00

Лаве мислим да ни један страни судија није амер :) Кад би вратили надлезност суда у РС ми би добили великог водју који би вјецно владао а ми би сви били насмијани као корејанци..ста мислис бил нам било добро као њима?

Name

за збуњеног

27.01.2016 14:15

Мало збуњен:Пуно си ти збуњен тотално будлетина.Имају ентитетски судови али под контролом таквих мангупа као сто си ти па никад се несуди криминалцима,јер управљају судом.Треба пустити дрзавни суд без притиска да ради свој посао,јер сви лицемјери кад се ради о њиховим хоце да су невини и да суд неради право,мислим на све стране.Зато и јест борба владајуцих да сваког судију имају под својом контролом.То сваки постени судија никад неби смио себи дозволити,и имао би подрску постених гадјана.

Name

Михаило Микић

27.01.2016 15:56

Ко НЕВАЉА? Њему ништа НЕВАЉА!

Name

е

27.01.2016 17:26

Ти си га вала добро збуњен..

Name

Само ентитетски суд

27.01.2016 21:22

Келн-Берлин-? Супљоглавцу цитајте мало сире и дубље који сте ви плицак хоцете серијат сутра.

Name

Градиска РС

27.01.2016 23:51

Судите и хапсите све од реда или се распустите.Кога брига сто неко воли Радонцица,Орица и Додика????Ако је лопов нека мог цацу ухапсе.Сто ја мирно спавам нити се бојим сипе нити ми смета било који суд?Постен радницки зивот.Ледја у винклу али образ и миран сан немају цијену.И сад би ови политицари сто су покрали бога оца да их ми гладни бранимо.Ма јел да???И дта казете нестаце ваздуха ако Радонциц робија?..бо вас он.Обицан лопов као и сви.Ухапсили су 100 политицара СДС-а.Па ста?Тада се несто нисте позивали на свете дузност политицара...кога брига ко су.Само хапси.У тамо и ове насе...па мора једном бандитима стати у крај.Осилили су телико и толико су се повезали да су помислили да су не додирљиви.Па казе Фахро ако ме ухаосе Аваз це вас сатанизовати.Угасите му Аваз ако крсе законе.Ста је спорно.

Name

неутрални

27.01.2016 13:33

Аваз, ФТВ и РТРС су рекеташки медији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скелар_ПД

27.01.2016 13:51

Аваз је Радоњцицев, РТРС Додиков, а ФТВ Цовицев

Name

Едо , Слатина - Тузла

27.01.2016 13:57

Бљувотине а не медији , укљуцити се мозе и "ТВ ухљеба" БХТ !Зато це од мене добити за РТВ таксу никада , а мозда ни тада !!

Name

неурални

27.01.2016 14:17

Не бих се баш сложио за БХТ, нису тенденциозни, али да су танки, јесу, али баш зато што се не плаћа претплата.

Name

ре Неутрални

27.01.2016 15:22

А ето ти си невин.....

Name

#

27.01.2016 17:51

Ја сам због РТРС-ових притисака да им плаћам претплату бацио свој телевизор. Тужакали су ме, добијао сам пресуде Основног суда у Бањалуци, остављао сам отворену кућу на датум кад је требао доћи судски извршитељ да покупи шта му се свиди. Немам телевизор и не гледам то смеће од програма, не само на РТРСу него на свим телевизијама. БНТВ и није тако лош али ето не гледам ни то јер више немам телевизор. а да плаћам кабловску и да се дрогирам свим тим безвезним каналима, не пада ми на памет. Имам сателитксу антену али не гледам ни то јер немам телевизор. Много боље се сад осјећам зато што не гледам ништа а поготово РТРС. Појма немам ни ко тамо сад ради, ко чита Дневник, које емисије имају.

Name

Правда

27.01.2016 13:40

Само постено па небитно ко је И ста је

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

27.01.2016 13:47

ПОДРШКА СУДУ,ХАПСИ СВЕ КО ЈЕ КРИВ,ЗБОГ ДОДИКА И ТАКВИХ ПОЧЕО САМ ДА МРЗИМ ИНСТИТУЦИЈЕ, ВРАТИТЕ НАМ ПОВЈЕРЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниче

27.01.2016 17:53

Теби слиједи соколачка болница !

Name

драган

27.01.2016 14:01

Док су хапшени само Срби, ни тужилаштво ни суд се нису залили да трпе притисак. Када је на ред дошао Насер Орић, е онда је настала фрка. Могу да претпоставим шта би се дешавало када би био ухапшен Атиф Дудаковић или њему сличне убице Срба. Ракете пронађене код Тешња су брзо заборављене, а директно је био оптужен Шемсудин Мехмедович. Иначе, мислим да је својим двоструким стандардима Тужилаштво и Суд БиХ сам себе довео у овакву ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омер

27.01.2016 16:33

Ајд' не сери. Притисак је поцео кад су поцели дирати у велике рибе као сто су Радонциц и Додик.

Name

За омера

27.01.2016 16:46

Момчино, ми од БН форума настојимо направити културан форим у коме слободноумни људи износе своје мишљење и ставове, а ти свој коментар почињеш простачки што говори о теби. Пошто си, вјероватно кратког памћења да те подсјетим, на суду су били Драган Човић, Младен Иванић, Јерковићи и сл. што су такође "велике рибе" па није било притисака ове врсте.

Name

Омер

27.01.2016 17:35

То су била нека друга времена, и домаци политицари су били далеко мање моцни. Притисак је и тад врсен само је интензитет био мањи. У тим слуцајевима је направљене су нагодбе. Додик и Радонцицу су моцнији, богатији и веце су мафиозе немјерљиво пута од ликова које помињес, уз релативност времена.

Name

Хм

27.01.2016 18:19

Биће самоубистава а можда и рата, кад Бакир додје на ред.

Name

Омер

27.01.2016 19:00

Бакир не за ста одговарати. Он је импотентан лик и нема мафијаске феле. Воли власт и има колико толико савјести према људима који овдје зиве. Он није ни к од калибра Радонцица и/или Додика. Треба видјети како це ово заврсити са Фахром, јер и он и Додик су врло опасни ликови.

Name

перо

27.01.2016 14:38

А брате дас отказ и сви срецни.Цуј теско им,ма мојне тисра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

27.01.2016 14:52

А није им неподносљиво кад узимају плате од по пет сест хиљада марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

27.01.2016 15:23

Није тацно. ПроГООГЛај прослост па цес наци притисака и кад је неко од Срба или Хрвата био ухапсен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

27.01.2016 15:55

Драги пријатељу, који дио текста није тачан. Неоспорно је да су и муслимани и Хрвати чинили злочине, а наравно и ми Срби. Ми плаћамо цијену. Наведи макар један случај пресуђеном команданту или офицоиру тзв. АрБиХ за злочин на Србима. Ало момак, логор "Силос" је распуштен три мјесеца након завршетка рата. Немој ме тјерати да гуглам. Ја то видим и свједок сам тога. Ваши команданти и командири су заштићени ко "међеди". Суди се некој сичи која одсјеца уши затворенику. Срамота коју че историја забиљежити. Мени је твој угао посматрања познат, али знај да ниси у праву, а вријеме је најбољи свједок.

Name

за Драгана

27.01.2016 16:24

Ста је било у рату ме интересује јер свако има своју верзију. Ј аговорим о ПОЛИТИЦКИМ слуцајевеима који су оцити.

Name

са

27.01.2016 15:39

Какав год да је добро и ради како га нападају.свима је трн у оку.паметнима је то знак да је добар.Сви навијају када осудјује друге,само немој његове.Босњаци навијају када суде Србима,а притисак када суде Босњацима.Хрвати исто тако.Срби нароцито.Сви коментарису дрзавни,а нико неце окрузне,кантоналне и ентитеске које не раде ниста.Не мозе дрзавни суд да ради све.То је невидјени притисак када виде да им се примицу.Срамота је како се крију иза флоскула и народа.у том суду раде људи из сва 3 народа и опет не ваља

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.01.2016 16:16

за збуњеног Ниси ти мало вец тотално збуњен а мозда и висе о тога имамо ентитетски па видимо како суди и коме суди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

27.01.2016 16:35

Накарадна и дубоко неискрена дрзава, гдје само једни добивају правду а други злоцинце велицају :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.01.2016 17:55

Овај суд је суд сраман за своју професију. Исполитизован је бесрамно и јадан је у сваком погледу. Ова политичка минијатура од додика је требало да распише референдум по питању рада овог бескорисног правног тијела још онда када је дошао на власт. Али, како пас да уједа господара на старту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

двиља јабука

27.01.2016 18:00

Господо судије, ако су вам притисци постали неподношљиви, поднесите оставке. Због вашег досадашњег лошег рада и вашег нерада, мој живот је одавно постао неподношљив. Слично је и са многим другим обичним градјанима. Вама такодје треба судити јер сте 20 година толерисали очит организовани криминал у који су упетљани скоро сви такозвани политичари и њихови пајташи. На тај начин сте саучесници организованог криминала. Ниједан обични градјанин не може добити ниједну парницу против било којег тајкуна. Срам вас било судије судова Босне и Херцеговине и њених ентитета. Ово што сад радите, вјероватно радите под притиском такозваног страног фактора. Сами не би никад. Битна вам је само ваша гузица и да вам сваки мјесец лијежу енормне суме на рачун плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

27.01.2016 21:17

Апсолутно реалан коментар

Name

дивља јабука

28.01.2016 00:06

Морам још нешто додати. Ухапсили су Радончића јер је наводно вршио притиске на некога, није важно кога. Па што сад, по потпуно истом основу не похасе и те који сад врше притиске на њих, судије. Уз то, питање, "Како је могуће да неко смије звати судије и вршити притиске?" Могуће је јер су судије судије тако радиле 20 година. И сад се чуде. Зато и све те судије треба растјерати, а ту поставити све нове и то стране судије, из Кине. Ако смо све живо увезли из Кине, увезимо и судије.

Name

роки

27.01.2016 18:23

Из поузданих извора Додик у понедјељак на распореду за хапсење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2016 21:44

Ај не лупај

Name

суперхик

28.01.2016 08:11

Нисам то чуо али ми све мириши на то. Хапшење Радончића треба да послужи као праван за хапшење Додика.

Name

Драган

27.01.2016 18:50

Какво љигаво саопштење! Каква љигава квазиинституција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

27.01.2016 21:44

Народ поларисан на нанасе и њихове, а судије иyзабране из тог истог народа и они казу да су непристрасни. Да ли смо ми стварно овце па да им вјерујемо. Ко им врерује, само заведени и задојени мрyњом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија - Соколац

28.01.2016 03:23

Кад ухапсе и процесуирају Бакира Изетбеговица, Атифа Дудаковица, Насера Орица, Семсудина Мехмедовица, Ганица и остале злоцинце онда цемо им вјеровати, па после нека хапсе српске званицнике за које имају докази да су прекрсили закон. Да хапсе председника Републике Српске ко год да је, а да ови злоцинци буду на слободи и ми то да подрзимо небитно на странацку припадност то је залосно, подло, мизерно, лицемјерно немам ријец...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за борац бл

28.01.2016 11:00

Ниси ти био борац врс кад ти је суд бих добар ти си био негдје на сигурном и пио са јаранима

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.01.2016 09:16

Суд БиХ и Тузиластво БиХ у колико зеле да сацувају свој интегритет и неовисност као и да спасу БиХ морају се отргнути и од олитацара и од корупције тј корумпираних судија и тузилаца у птотивном це настати хаос неко мора сносити одговорност за пресуде неутемељене на законским прописима и за условне осуде које се махом дају као цоколаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.01.2016 10:12

Нека свако своју невиност доказе пред судом ста је ту спорно невидим ниста спорно.Цињеница је да треба оцистити правосудје од заосталог корова и корумпираних судија и тузилаца..

ОДГОВОРИТЕ