Срђан и даље живи као симбол доброте у БиХ

Срђан Алексић 27. јануара ратне 1993. године положио је живот на улици у Требињу у борби за свог пријатеља Бошњака Алена Главовића, али је и положио темеље у једно бесмртно дијело јер његов херојски чин и данас, 23 године касније, и даље живи.

Босна и Херцеговина 27.01.2016 | 22:56
Срђан и даље живи као симбол доброте у БиХ

Тог 27. јануара 1993. године тада 27-годишњи младић, Срђан Алексић, у Требињу је спасао свог пријатеља Алена Главовића, Бошњака из Требиња од напада четворице резервиста Војске Републике Српске. Војници су умјесто Алена претукли Срђана који је пао у кому и преминуо шест дана касније.

Срђанов отац, Раде, на смртовници свом сину написао је реченицу "Умро је обављајући своју људску дужност", а и данас 23 године од када се то десило Раде каже  да поступак његово сина није био херојски чин већ људски, а да је посебно срећан јер сви они који чувају причу о његовом сину чине и да Срђана Алексић и данас живи као појам доброте.

“Ја мислим да живи, не живи Срђан као Срђан али као појам доброте, појам поруке да човјек треба да буде издржљив, да човјек треба да се бори и да човјек треба да има пријатеља и да зато нема цијене. Да се све исплати, живјети за пријатеље”, каже отац Раде.

Раде каже и да често помисли да је баш сад, да је било другачије, требао да се игра са унуцима, па се сјети да је Срђан оставио иза себе много тога ономе ко жели и ко хоће да усвоји.

“Оставио му је једну дивну поруку, оставио му је помоћ да се ослони на Срђана у животу и да крене ка пријатељу, ка другу ка заједници ка љубави. Надам се да је већина усвојила да је Срђаново дјело понос човјека, да вриједи за човјека и драго ми је када чујем да човјек усваја Срђана, онда знам да је у том човјеку спремност да живи са пријатељем, са другом, да живи у заједници и да дијели живот са било ким ко је сличан њему”, прича Раде.

Срђан је био јуниорски рекордер у пливању, а бавио се и аматерским позориштем. Он је након смрти добио Повељу Хелсиншког комитета за људска права у БиХ, док му је неколико градова у региону одало почаст називајући улице по њему. Његово име носе једна београдска улица, пролаз у Новом Саду и у центру Панчева, гдје му је подигнута и спомен-плоча. Тузла и Сарајево такође имају улицу названу по Срђану.

Београдски режисер Срдан Голубовић снимио је филм "Кругови" инспирисан догађајем у Требињу, који говори о посљедицама херојског поступка војника Марка којег Срби убијају јер штити свог пријатеља цивила Хариса који је Бошњак, а Радио телевизија Србије 2007. године емитовала је документарни филм "Срђо".