Цијела Америка ћути о овој катастрофи?!

У овом малом америчком градићу, становници су и пре живели тешко. Али, догађај из 2014. године их је потпуно променио и не могу да схвате зашто их је цела нација напустила.

Свијет 27.01.2016 | 22:54
Цијела Америка ћути о овој катастрофи?!

Флинт, мали град у Мичигену, са око 100.000 људи, и на само око 100 километара од Великих језера, суочава се са великим проблемом – загађеном водом, а цела Америка, локални, савезни и државни званичници у потпуности игноришу страхоте с којима се тамошњи људи суочавају.

Овај проблем је почео у априлу 2014. године када је вода за пиће постала токсична. Наиме, након што су градске власти одлучиле да, уместо да воду довлаче из удаљеног језера Хурон, водоводне цеви спроведу из реке Флинт, дошло се до сазнања да вода из ове реке има јака корозивна својства, па да није за употребу како у индустрији, тако ни за пиће.

Почели су да се јављају грађани с низом здравствених проблема, а најпре они са тровањем оловом, чиме је проглашена озбиљна опасност за јавно здравље.

Анет Вилијамс са великом пажњом држи свог унука Шарела (2) за главу док га купа, како би спречила да прогута гутљај токсичне воде. Иако већина људи више не пије воду из корозивних водоводних цеви, многе породице немају избора.

Шарел је болестан месецима – има инфекцију ува, свраб и кашље. Анет спрема све своје оброке користећи флаширану воду, а своју унуку Промис је научила да сестрино лице пере са фланелом. Шарел има навику да сиса мокар пешкир кад нико не гледа.

Анет (48) је престрашена шта све може да се догоди, пошто остатак њене породица воду користи за туширање. Сво троје мале деце ускоро ће отићи у болницу на тестирање токсина у крви.

Мелиса Меј је приметила да нешто није у реду када је жута вода потекла из цеви, каже да је смрдела и да јој због ње почела да јој опада коса. Ипак, када су их градске власти увериле да је све у реду, њен муж и троје деце пили су из загађених цеви. У зиму 2014. године, њен син Кристијан, тада је имао 11 година, пао је са бицикла и изврнуо ручни зглоб, који је потом постао крт, претпоставља због олова у крви. Приметила је да је град “тајно” саветовао становницима да кувају воду пре конзумације. Након неког времена, тест је показао да је цела њена породица позитивна на тровање тешким металима.

Као и 41 одсто становника Флинта, Анет и Мелиса су ову кризу дочекале у сиромаштву, и као 56 осто грађана овог града, имају црну боју коже. Анет нема приходе и пешачи три пута недељно како би боновима купила 70 литара флаширане воде. Сваки пут након туширања је сврби кожа.

Живот се драстично променио у Флинту у последње две године. Становници живе у страху и параноји. Неки одбијају да се туширају, други једну само са пластичних тањира, а многи добијају осипе и суочавају се са губитком косе. Али, то није све. Рачуни за воду у Флинту су међу највишим у САД.

Погледајте видео:

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лицимур

27.01.2016 09:28

Заборављени јер тамо живе углавном црнци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геолог.

27.01.2016 10:29

ПОЧЕЛА ЕРА ПИТКЕ ВОДЕ ! НЕКАДА СУ ПУСТИЊСКЕ ЗЕМЉЕ ИМАЛЕ ПРОЦВАТ ЗБОГ НАФТЕ.САД ЦЕ ЗЕМЉЕ СА ПИТКОМ ВОДОМ ПРОФИТИРАТИ.НАРОД БИ ТРЕБАО ИМАТИ КОРИСТИ, АКО ИХ ПОЛИТИЧАРИ НЕ ПРОДАЈУ ЗА ЏАБА !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нехро

28.01.2016 23:58

Исто као у Лукавцу и нико воду не пије , сви плацају , а не знају засто плацају , сви суте и " сретно " зиве ! Па , зивјели !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова

29.01.2016 19:27

Мозда је вода у том граду "приватизована".Јадан народ.

ОДГОВОРИТЕ