И Турска подржала ФИБА-у!

После Француза и Италијана, још један велики национални савез поручио да ће слати своје клубове у ФИБА "Лигу шампиона".

Кошарка 30.01.2016 | 09:40
И Турска подржала ФИБА-у!

Фенербахче и Ефес потписали су десетогодишње уговоре о учешћу у Евролиги, на чијем челу је Ђорди Бертомеу, а сви остали турски тимови биће на располагању за ново такмичење (или такмичења) које припрема ФИБА.

То је саопштио председник кошаркашког савеза Турске Харун Ерденај.

"ФИБА ће у марту саопштити све детаље око покретања 'Лиге шампиона' и то ће за европску кошарку бити прекретница. Турски клубови, осим оних који су се већ определили за Евролигу, заузеће своја места у ФИБА 'Лиги шампиона' и играти важну улогу, како у руковођењу такмичењем, тако и на терену. Верујемо да ће тај пут водити ка просперитету кошарке у целини".

Ерденај је истакао да "двојна структура", која тренутно постоји, са "Еуролеагуе Баскетбалл" на једној и ФИБА на другој страни, "спречава кошарку да достигне свој пуни потенцијал".

"Ми желимо да клупска такмичења буду под јурисдикцијом ФИБА, као што су недавно рекли и француски и италијански савез".

Ове одлуке у пракси значе да су све мање шансе за опстанак Еврокупа, какав је "Еуролеагуе Баскетбалл" приређивала у последњих петнаестак година и да ће Бертомеу највероватније морати да се задовољи само ексклузивним такмичењем, уз учешће 16 елитних клубова.

Имена њих 11 су увелико позната, а ко ће бити преосталих пет и да ли ће се Евролига попуњавати путем нових "А" лиценци, односно "специјалних позивница", или преко домаћих лига - које се, једна по једна, окрећу у правцу ФИБА - биће можда јасније после актуелног састанка клубова у Барселони, где је присутан и директор Црвене звезде Давор Ристовић.

Коментари / 0

Оставите коментар