АО: Новак - Кеи 3:0 и сад 45. пут са Роџером за финале!

Новак Ђоковић пласирао се у полуфинале Аустралијан Опена савладавши Кеија Нишикорија максималним резултатом – 6:3, 6:2, 6:4.

Тенис 26.01.2016 | 12:00
АО: Новак - Кеи 3:0 и сад 45. пут са Роџером за финале!

После тешког и турбулентног меча у осмини финала против Француза Жила Симона, када је Новак имао фрапантних 100 неизнуђених грешака, одигравши најлошији дуел у последњих неколико месеци, Ђоковић није блистао, али је одиграо веома паметно, искусно и на крају у потпуности заслужено изборио дуел са Роџером Федерером.

Био је ово осми међусобни дуел Србина и Јапанца, а бранилац титуле и петоструки освајач првог Грен Слема сезоне забележио је шестри тријумф, пети узастопни.

Новак ће се у борби за велико финале састати са Роџером Федерером, пошто Швајцарац није имао превише проблема са Томашом Бердихом из Чешле на отварању четвртине финала.

Парови на другој страни жреба су Милош Раонић – Гаел Монфис, односно Енди Мари – Давид Ферер, а ти дуели на програму су у ноћи између уторка и среде.

Новак је отворио меч асом, али је Кеи узвратио сјајним винером из бекхенда, а затим смо видели прву неизнуђену грешку нашег играча. Међутим, иако је Ђоковић није убацивао први сервис, уследиле су три везане неизнуђене грешке са Јапанчеве стране за вођство – 1:0.

С друге стране, Нишикори није имао превише проблема у свом првом сервис гему, са три сјајна сервиса је лако дошао да 40:0, да би се исто поновило и у наредном поену за изједначење. Новак је одговорио на идентичан начин, без изгубљеног поена, па је поново повео – 2:1.

Деловало је да нам ни четврти гем неће донети ништа ново, Кеи је поново без већих проблема освојио прва два поена, али је затим Новак дубоким ударцима и кретњом натерао противника на две грешке. Ипак, после ђуса, Јапанац везује два добра сервиса и долази до гема – 2:2.

Наставио је Србин са сигурним сервис гемовима, а овога пута дозволио је ривалу да му узме само један поен, да би смо недуго затим видели први прави напад Новака на ривалов сервис, а испоставило се и први брејк. Али, никако није деловало тако јер је Кеи имао 40:0, да би Ђоковић, поново одличном кретњом и погађањем линија, натерао противника да четири пута погреши у низу, а затим и одсервира други сервис у 'погрешно' поље – 4:2.

Није Новак имао превише проблема да потврди брејк, одиграо је савршен гем, који је завршио асом и винером из форхенда, а исто исход видели смо и минут касније, па је први тенисер света дошао у прилику да својим сервисом заврши сет – 5:3.

Није добро отворио Ђоковић десети гем, најпре је направио прву дуплу сервис грешку на мечу, а онда послао и бекхенд у аут. Међутим, када је било најважније сервис је прорадио, па је после новог аса било 30:30, да би у јако битној размени сада Јапанац послао форхенд замало у аут. И на прву сет лопту се ушло у размену, али је и овога пута исход био исти – форхенд је завршио у ауту, а Ђоковић је повео у сетовима – 6:3.

Ђоковић је на најбољи могући начин искористио налет у ком се нашао после освајања првог сета, пошто је већ после непуна два минута имао брејк предности и у другом сету. Кеи је деловао јако нервозно, што је резултирало са нова три неконтролисана ударца, а затим је и форхенд завршио у ауту – 1:0.

Мало је недостајало да Нолета лош смеч кошта стечене предности. Ипак, успео је да се извуче веома добром дефанзивом на 30:40, после чега је Нишикори направио нове две неизнуђене грешке и стигао до укупно 20. Међутим, Јапанац је наставио да игра агресивно, такав приступу донео му је нова два изједначења, а ускоро и нову шансу да ривалу одузме сервис. Али ас, мала помоћ мреже и винер из форхенда били су довољни за потврду предности – 2:0.

Могао је у наредном гему Ђоковић да направи нови велики корак ка тријумфу, пошто је наставио паметно да шета ривала и користи његове грешке из напада, али је овај ипак успео да се извуче и спасе три везане брејк шансе ривала. Прву је Новак послао у аут из бекхенда, уследио је ас Кеија, а затим и нова грешка Србина. После новог аса и винера, Нишикори је остао у другом сету – 2:1.

Ђоковић је уз мање проблеме поново стигао до два гема вишка, иако је Нишикори после губитка првог поена успео да стигне до преокрета, али је Јапанац поново неизнуђеним грешкама себе довео у незавидну ситуацију, што Новак није пропустио да казни и сачува брејк предности – 3:1.

Испоставиће се, кључни детаљ другог сета одиграо се у петом гему, када је поново нервоза Кеија доша у први план. Најпре је направио нову грешку из форхенда, да би затим смеч послао далеко иза линије. Поен на 15:30 био је најлепши у дотадашњем току меча, а Новак је дужу размену завршио феноменалним бекхенд волејом, пошто је претходно стигао дроп шот ривала. После нове неизнуђене грешке, Ђоковић је имао предност дуплог брејка – 4:1.

У наредна два гема готово да није било узбуђења, Ђоковић је без изгубљеног поена стигао до великих 5:1, а Нишикори је узвратио на сличан начин за останак у сету. У том тренутку је деловало да ће Новак лагано привести сет крају, али то није био случај. Поново је Јапанац стигао до 15:30, а недуго затим и до нове две брејк шансе. Ипак, поново су неизнуђене грешке, као и неколико сјајних Новакових удараца, били довољни за огромну предност на путу за полуфинале – 6:2.

Новак је већ у првом гему трећег сета пропустио нову прилику да још једном одузме сервис ривалу и најави завршетак меча у три сета. У међувремену, Нишикори је деловао доста безвољно, а стицао се утисак да му повреда коју 'вуче' већ неко време поново прави проблеме. Ипак, успео је да се извуче и стигне до предности – 0:1.

Свој најлошији гем у мечу Ђоковић је одиграо у другом гему, после серије изједначења и неизнуђених грешака са обе стране, Нишикори је успео по први пут у дуелу да одузме сервис ривалу. Међутим, није успео и да га потврди. Новак је сјајно ритернирао, Кеи још једном правио грешке у серијама, па смо видели експресан рибрејк – 1:2.

Наставило се у истом ритму, а још гори гем, од онога када је први пут претрепео брејк, Новак је одиграо у четвртом гему, везао је две неизнуђење грешке из форхенда, а Јапанац је затим погодио два пута из форхенда за нови брејк. Али, ни овога пута није потврдио стечену предност, гледали смо пресликан гем са замењеним улогама за четврти брејк у низу – 2:3.

После турбулентног периода на старту трећег дела игре, уследио је један мирнији гем, пошто је Ђоковић без превише проблема стигао до изједначења, али је већ у следећем виђена нова велика борба и нови брејк, иако поново није деловало тако. Освојио је Кеи прва два поена на свој сервис, недуго затим имао је две прилике да реши гем у своју корист, али су још једном неизнуђене грешке, као и карактеристичан Новаков пасинг шот били довољни за нови одузет сервис – 4:3.

Није Новак ништа препуштао случају, остао је концентрисан и убрзо стигао на гем од пласмана у своје шесто полуфинале у Аустралији, а, како је и Кеи такође био успешан, то је потврдио својим сервисом – 5:4. И онда је уследио још један сигуран сервис-гем Србина, који је завршио, самим тим и меч, предивном и неухватљивом дијагоналом.

Према томе, следи нови епски окршај Ђоковића и Федерера...

Коментари / 0

Оставите коментар