Норвежанима "свануло" након два мјесеца

Становници Тромса на северу Норвешке су организовали велико славље поводом појављивања сунца изнад њиховог града након два месеца.

Занимљивости 26.01.2016 | 10:52
 Норвежанима "свануло" након два мјесеца

Како наводи портал "Лоцал", становници овог града су у великом стилу славили крај поларне ноћи, односно два месеца живота у мраку.

Поларна ноћ је природни феномен који се појављује северно од Арктичког круга и јужно од Антарктичког круга, а током којег сунце не излази изнад хоризонта, када ноћ траје 24 сата на дан. Време током којег сунце не излази зависи од географског положају места, а варира од 20 сати на самим круговима до 186 дана на половима.

Сунце изнад норвешког Тромса није се појављивало све од 27. новембра.

Радници многих компанија и деца у обдаништима пре 4 дана су се придружили грандиозној прослави појављивања сунца изнад града.

Како наводе локални медији, највише посла су изгледа имале посластичарнице које су једва успевале да припреме колаче које су куповали становници како би прославили овај, за њих, свечани тренутак.

Појављивање сунца изнад Тромса је такође преношено уживо и на телевизији.

Док су се становници Тромса радовали сунцу, око 3.000 становника арктичког архипелага Свалбарда ће морати да сачека још мјесец дана како би и они угледали сунце.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Марко

26.01.2016 19:12

Ал' зато имају животни стандард, убило се.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

27.01.2016 06:17

ОВДЈЕ ЈЕ НОЋНИ ЖИВОТ ЛУДНИЦА

ОДГОВОРИТЕ