Објаснили зашто зебра има пруге

Најновија студија научника са Универзитета у Калифорнији показала је да зебрине пруге нису део камуфлаже те животиње и њене заштите од предатора, како се то раније сматрало,него да служе за терморегулацију.

Занимљивости 26.01.2016 | 10:50
Објаснили зашто зебра има пруге

Иако многе афричке животиње имају пруге по телу, оне нису тако изражене као код зебре. Њене пруге, како тврде истраживачи, еволуцијски су се развијале у циљу помоћи тим животињама од афричких паклених врућина.

Раније се веровало да пруге зебрама служе за камуфлажу и бег од лавова док су други тврдили да пруге служе избегавању угриза мува које преносе болести.

Калифорнијски истраживачи проучавали су зебре неколико месеци, дању и ноћу, где је уочено како су, због пруга на телу, зебре видљиве грабљивцима чак и на удаљености од 98 метара, зато је теорија о “камуфлажи” пругама отписана.

Распоред и облик пруга на њиховом телу, како тврде научници, повезан је са регулацијом температуре.

Зебре наводно имају посебан “облик хлађења” тела јер варе храну спорије него други афрички биљоједи што их чини више изложеним сунцу. Како би контролисали температуру тела, црни делови крзна им се загревају брже док се бели дијелови загревају спорије.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар