ФИБА: "Орловима" НЕ долазе Французи и Грци!

Познат је састав "шешира" из којих ће бити одређен састав три квалификациона турнира за ОИ 2016. Две групе од по три тима, после тога полуфинале и финале. Само шампиони турнира иду у Рио.

Кошарка 25.01.2016 | 23:45
ФИБА: "Орловима" НЕ долазе Французи и Грци!

Кошаркашка репрезентација Србије, која ће од 4. до 10. јула бити домаћин једног од квалификационих турнира за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, неће моћи да се састане са јаким екипама Француске и Грчке.

ФИБА је у предвечерје жреба (уторак, 18.30) саопштила да су "орлови", Французи и Грци одређени за носиоце квалификација, чиме је потврђена тачност прошлонедељне изјаве председника Кошаркашког савеза Србије Драгана Ђиласа, након што су одређени организатори турнира.

У другом "шеширу" су Италија (домаћин), Чешка и Канада, у трећем Филипини (домаћин), Иран и Јапан, у четвртом Ангола, Тунис и Сенегал, у петом Летонија, Хрватска и Турска и у последњем, шестом Мексико, Порторико и Нови Зеланд.

Дакле, из Београда ће пут до Рија тражити Чешка или Канада, односно Иран или Јапан, док из преостала три "шешира" може да дође било који од потенцијална три ривала (уз једну специфичност, али о томе на крају текста).

ФИБА је при састављању "шешира", очигледно, водила рачуна о географском принципу, тако да ће се на сваком турниру наћи по једна афричка и азијска селекција.

Такође, сваки турнир имаће по једног учесника из групе земаља које су ухватиле "последњи воз", а то су Летонија, Хрватска и Турска.

Квалификациони турнири у Београду, Торину и Манили састојаће се из групне фазе, полуфинала и финала.

На почетку ће бити две групе са по три селекције - по једна из првог или другог, по једна из трећег или четвртог и по једна из петог или шестог "шешира". По две првопласиране екипе пласираће се у полуфинале турнира, а победници полуфинала у одлучујући меч за одлазак у Рио.

Оно што сада знамо је да Србија у групи (прве две утакмице на турниру) неће одмерити снаге са Чешком или Канадом.

Занимљиво је да ће Нови Зеланд из шестог "шешира" ићи на исти турнир где и Канада, како би се раздвојиле земље америчког континента (Канада, Мексико, Порторико).

Дакле, ако из другог "шешира" извучемо Канаду, играћемо и против Новог Зеланда, а ако извучемо Чешку, жреб ће решити дилему Мексико или Порторико.

Коментари / 0

Оставите коментар