Александар Џикић за: Опстанак је још далеко!

Видим да су сви запали у еуфорију после две победе, па, људи, нисмо нигде фаворити. Ни у једном мечу! Не знам шта у овој ситуацији значи реч фаворит - почео је причу тренер кошаркаша Партизана, Александар Џикић.

Кошарка 25.01.2016 | 14:20
Александар Џикић за: Опстанак је још далеко!

Две победе, над Цибоном и Крком, удахнуле су нови живот Партизану у борби за опстанак у АБА лиги. Ипак, шест је кола до краја, а права борба тек предстоји.

Јесте ли оптимиста по питању опстанка?

- Ситуација је јако компликована, нема то чак везе ни са оптимизмом. Еуфорија у овом тренутку може да нам буде само противник и зато покушавамо да останемо на земљи. Уз све то, Партизан је клуб који се увек бори за трофеје и ово је једна нова ситуација за нас, нешто на шта нисмо навикли. Ипак, не треба размишљати шта је било јуче, нема се времена, мора да се гура напред - каже Џикић за „Блиц“.

Звезда, Будућност, Задар, Тајфун, Цедевита и Олимпија. Тежак распоред?

- Али не може да се мења... Мораш да прихватиш оно што ти долази у лице.

На папиру, фаворити сте само против Задра у „Пиониру“ и можда са Тајфуном у гостима?

- Нисмо ми нигде фаворити. Ни у једној утакмици! Не знам ја у овој ситуацији шта уопште значи реч фаворит.

Правите ли калкулације, колико је победа потребно за опстанак?

- Нема ту тачног одговора. Нису ни пораз ни победа питање живота или смрти. Не може тако да се поставља ситуација.

Звезда је први следећи и до сада највећи изазов. Је ли и тај меч ваша шанса?

- И ако питате њих да ли је Партизан шанса да буду други, што је значајан корак ка Евролиги, они би рекли да. Наша и њихова ситуација је дијаметрално супротна. С те стране, ми немамо притисак. Дужни смо сами себи да одиграмо најбоље.

Они су играли са Уникахом, у петак их чека Локомотива, фокус им је на Евролиги. Можда је умор Партизанова шанса?

- Нисам сигуран да им је Евролига императив, пре бих рекао да је АБА. Па, како ће опет у Евролигу ако не преко Јадрана? Важно је и њима, и те како.

Мајк Цирбес и Квинси Милер су им највећа снага?

- Ех, да је Звезда само Цирбес и Милер. Много је више од тога. Имамо план...

Да ли је Вилијамс решење?

- Он је доведен да помогне, не да спасава. Друга ствар, има проблема са коленом, ове недеље није тренирао. Да ли ће бити спреман - не знам. Докторски тим ради на опоравку, ако буде играо супер, ако не, мораћемо без њега.

Навијачи су вам пружили подршку, сигурно ће вам и у дербију бити ветар у леђа?

- Важније од тога ми је што подржавају играче и сада када не иде. Мада, није то почело са овом генерацијом, стварано је годинама уназад. То је једна и од обавеза овог тима, да сачувају све то за неке будуће генерације. То је део притиска који носи играње у Партизану. Мораш да знаш где си дошао, у каквом клубу играш и које су ти обавезе.

Не могу без НБА лиге

Поклоник сте НБА лиге, радили сте тамо, колико је сада пратите?

- Гледам доста. Постоје тимови и тренери које не пропуштам. Бјелицу, Марјановића и Јокића покушавам да пратим што више. Гледам Сан Антонио, Торонто, Голден Стејт, Вашингтон, Атланту, Чикаго. Све те тренере знам лично и пратим их и из личних интереса. То је саставни део нашег посла, неко воли европску, неко студентску кошарку, а неко НБА.

Густо до задњег кола

Како оцењујете квалитет АБА лиге у овој сезони?

- Одлазак неких играча ју је ослабио, али она је таква, сваке године мора да рађа нека нова имена. То је проблематика овог поднебља, јер тимови не могу да плаћају играче као неки ван Балкана. Четири екипе су се одвојиле, а сви остали су изједначени, свако сваког може да победи. То доноси потребну занимљивост лиги. До последњег кола ће бити неизвесно, и то је добро. Било је квалитетнијих година, а ова, рекао бих, спада само међу изједначеније.

Коментари / 0

Оставите коментар