Дријемање послије ручка крепи тијело

Научници су утврдили да је процењена опасност смртних исхода од срчаних болести чак 34 одсто нижа код особа које спавају по подне. Само сат одмора повећава концентрацију у наредних 10 сати

Занимљивости 25.01.2016 | 11:11
Дријемање послије ручка крепи тијело

Поподневна дремка коју уобичавају медитерански народи, уз храну богату биљним мастима, смањује опасност од срчаног удара и умирања од кардиоваскуларних болести, установили су грчко-амерички научници. Истраживање које су спровели медицински факултети у Атини и на Харварду обухватило је више од 20 000 Грка између 20. и 86. године.

Проучавајући одговоре испитаника везане за учесталост и дужину спавања у поподневним сатима, научници су утврдили да је процењена опасност смртних исхода од срчаних болести чак 34 одсто нижа код особа које спавају по подне.

Британци су направили слично истраживање са пилотима комерцијалних авио-компанија на дугим линијама. Установили су да само сат одмора током лета, повећава будност, концентрацију и опрез у наредних 10 сати. Уколико дремају тек 26 минута, док копилот управља авионом, опрез и будност се повећавају за 54 процената, а професионална способност за 34.

Утврђено је, такође, да поподневни спавачи ноћу мање пате од несанице, као и да им је сан у континуитету дужи за 20 минута. Да је поподневно дремање важно за тело и мозак, потврђују и искуства из живота генијалних умова. Алберт Ајнштајн је, на пример, редовно дремао у својој фотељи са оловком у руци. Будио би се када би оловка испала и ударила о под. На тај начин спречавао је себе да падне у дубок сан, после којег му мисли не би биле потпуно бистре.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар