Свједоци против ОВК већ у програму заштите

Свједоци, који ће о злочинима такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ говорити пред специјалним судом, чије се формирање очекује ове године, већ се налазе у програму заштите, а велики број њих је размјештен по свијету.

Србија 25.01.2016 | 10:40
Свједоци против ОВК већ у програму заштите

Позивајући се на дипломатске изворе, лист "Данас" наводи да је више од 400 људи већ дало изјаве о злочинима такозване ОВК, али ће највјероватније њих око 30 на крају и свједочити.

У тексту се додаје да се софтвер са свим подацима о предметима којима ће се бавити Специјални суд за злочине ОВК, чије ће сједиште бити у Хагу, налази потпуно заштићен у Бриселу.

Овај суд, који би са радом требало да почне до краја године, чиниће међународне судије, просторије ће бити у некадашњим зградама Европола у Хагу, а дјеловаће под покровитељством ЕУ.

Холандска Влада је саопштила да ће се процеси водити за "тешке злочине које су наводно починили припадници ОВК над етничким мањинама и политичким противницима 1999-2000. године".

Осуђене особе неће издржавати казну у Холандији.

Хашки трибунал и Тужилаштво за ратне злочине Србије сарађиваће са Специјалним судом за злочине ОВК када буде основан.

Према писању приштинских медија, остало је да споразум о Специјалном суду буде ратификован у косовском и холандском парламенту.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић је раније изјавио да се нада да ће тај суд показати више одлучности и ефикасности од Хашког трибунала.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СССС

25.01.2016 12:05

ЗМИЈИ САМО ГЛАВУ ОДСЕЦИ ПА ЧЕ СВИ ДА СВЕДОЧЕ ИНАЧЕ КАО И ПРЕДХОДНИ СВЕДОЦИ БИТ ЧЕ УБИЈЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ