Ко су идоли дјеци? Срећа имамо Нолета!

У друштву искривљеног система вредности логично је, нажалост, да се деца угледају на насилнике попут Кристијана Голубовића, каже социолог Драган Коковић.

Србија 25.01.2016 | 07:36
Ко су идоли дјеци? Срећа имамо Нолета!

Он упозорава да нас, ако се нешто не промени, “у будућности очекује експанзија његових клонова“.

Различита истраживања, али са истом темом “Ко су идоли младих“, рађена у протеклих неколико година, а последње је из 2015, показују да више од 50 одсто деце и младих у Србији има идоле међу музичарима, глумцима, спортистима, али и звездама ријалити емисија.

Поражавајућа слика коју је на насловној страни објавио “Блиц недеље”, а на којој ријалити звезда и вишеструко осуђивани криминалац Кристијан Голубовић, окружен децом-фановима дели аутограме, згрозила је Србију, изазвала много реакција наших читалаца и натерала нас да ставимо прст на чело.

"Када је човеку живот испразан, он се пројектује преко идола. У друштву у којем владају искривљене вредности и у којем се не поштује етика рада, дешава се да под утицајем медија и популарних ријалити емисија дође до појаве дечака који себи кажу “Кад порастем бићу Кристијан“. То што они у глави имају идеју Кристијана као лика који је популаран, занимљив и којег маса воли није опасно толико колико је страшно што наше друштво не нуди ништа друго у замену", сматра Коковић.

Узори и идоли утичу на социјализацију, на развој младих људи, кажу психолози.

"Значајни су при осамостаљивању од родитеља, изградњи идентитета и избору професије. Озбиљан проблем код нас је јак утицај медија и неселективност садржаја који се пуштају у етар. Држава из неког разлога не контролише садржај медија, јер да није тако, не би се криминалци појављивали на телевизији као звезде. Шаљемо деци поруку да је све дозвољено, јер ако неко може да не иде у затвор и да учествује у ријалитију, онда за њега нема граница. Колико ће идоли утицати на развој личности зависи од више фактора у који су укључени родитељи, школа..." објашњава др Ивана Степановић Илић, психолог и истраживач на Институту за психологију.

Она је 2009. радила истраживање “Узори и идоли средњошколаца у Србији“, а резултат је показао да се чак 40 одсто младих диви особама из јавног живота.

Идоли младих

1. Новак Ђоковић

2. Кристијано Роналдо

3. Лионел Меси

4. Бил Гејтс

5. Зорана Јовановић Зораннах

6. Ивана Шпановић

7. Ким Кардашијан

8. Стеф Кари

9. Леброн Џејмс

10. Роналдињо

11. Анџелина Жоли

12. Светлана Ражнатовић

Лажне вредности

"Нудимо младима лажне вредности. Деца виде залуђеност масе ријалити емисијама и вежу се за личности које се тамо појављују. Из ове заблуде дете може да извуче само породица, здрав вредносни систем и поштовање етике рада. Породица је камен темељац, али је нажалост изгубила на значају. Ако се оваква атмосфера настави, имаћемо све више малих Кристијана", каже социолог Драган Коковић.

Станија од главе до пете

У зборници ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу причало се да су се ученице старијих разреда, међу којима има и одличних, изјасниле да им је идол Јелена Карлеуша. У неформалном разговору свој став су објасниле наставнику - доста је заступљена на телевизији.

"Недавно сам фризирала девојку можда први-други разред средње школе. Донела ми је фотографију старлете Станије и инсистирала на истој фризури. Жеље је потркепила невероватном причом: - Имам тиграсти купаћи као она, дечаци ме због задњице зову Станија... Идем са друштвом на базен, па хоћу да изглед употпуним и разбарушеном, дивљом косом", прича нам Јелена, фризерка из Ужица. В. Лојаница

Од свега помало

Нишки основци подељеног су мишљења кад су идоли у питању. Једну групу чине они који обожавају блогерку Зорану Јовановић, старлету Станију, Кристијана Голубовића, у другој су они који воле музичаре, а као посебног издвајају хип-хопера Марчела, глумце Вука Костића, Андрију Милошевића и Виктора Савића. На трећој страни су они који воле Новака Ђоковића, Ану Ивановић, Јелену Јанковић...

Ученица седмог разреда из школе на периферији града не крије да обожава фолк звезду Цецу.

"Пратим све вести на интернету о њој. Песме су јој врх а концерт у Нишу био је празник за нас", каже ова девојчица.

Цени се и рад

У Пироту основци нису били баш претерано расположени да причају о идолима, а многи од њих тврде да их - немају. Средњошколци су били говорљивији.

"Мој идол је глумац Милош Биковић кога познајем са такмичења рецитатора, јер је млад и успешан. Идол ми је и група „Фрајле“ које су за кратко време упорним радом постигле успех", каже нам матуранткиња једне пиротске средње школе.

Један одо пиротских средњошколаца за идола има кошаркаша Кобија Брајанта јер је, како каже, кренуо од нуле и постигао велики успех...

Спортисти па Чак Норис

У ОШ „Бранко Радичевић“ у Врању већина од 588 ђака не робује идолима, чак се и подсмевају што неки њихови вршњаци величају криминалце и старлете. Осмак спортске грађе тврди да му је идол Новак Ђоковић, а ових дана и ватерполисти...

"Тениски првак света је највећи узор", прича нам црномањасти дечак.

Уместо Кристијана Голубовића, дечаци у овој школи, чини се, више обожавају америчког глумца Чака Нориса.

Ноле, астронаути...

Светлана Благојевић, медицинска сестра, каже да њена ћерка од 12 година обожава Новака Ђоковића.

"Често је са дедом гледала његове мечеве, али и емисије како је радом дошао до успеха", каже она.

За Милену Лугомирски, ученицу другог разреда ОШ „Радоје Домановић“, идол је - астронаут Нил Армстронг!

"Он је цео живот радио, учио и вежбао да дође први на Месец. И моја је жеља да ме памте по успеху", каже она.

Цеца и Карлеуша

У врху листе идола новосадских тинејџера су Новак Ђоковић, Светлана - Цеца Ражнатовић, Јелена Карлеуша и Кендал Џенер.

Дечаци кажу да прате сваки меч Новака Ђоковића, а новом успеху радују се као да је њихов. Већина девојчица са којима смо разговарали кажу да им је Цеца Ражнатовић омиљена певачица.

"Волим да слушам Цецине песме и свиђа ми се како она изгледа. Увек је јединствена и непоновљива" каже Милана Т. објашњавајући разлоге због којих јој је Цеца идол.

Девојчице кажу да је Јелена Карлеуша најпознатија по новим модним трендовима, као и Кендал Џенер, сестра Ким Кардашијан.

"Има доста блогерки које помињу начин облачења Карлеуше и Кардашијан. Мени лично се допада како обе изгледају", каже Јелена В.

Нису деца наивна

Драгана Ћупурдија, психолог суботичке ОШ „Јован Јовановић Змај“, каже да тамошњим основцима нису идоли старлете или криминалци из ријалитија.

Приметила је да девојчице ипак прате поједине шоу-серијале, али на друштвеним мрежама, одморима и часовима то не истичу. Исто потврђују и у другим суботичким школама, а према њеним речима, у школи памте када је Мими Оро била хит јер су је деца искористила у негативном контексту.

"Деца која су задиркивала једну девојчицу су је „етикетирали“ њеним именом. Нису је доживели као некога коме се треба дивити, напротив, користили су њено име у негативном контексту" каже Драгана Ћупурдија.

Најбољи би да збришу

Директорка ОШ “17. октобар” Биљана Милановић каже да у школи нису приметили да деца имају афинитете према ликовима из ријалитија и криминогених средина.

"Девојчицама су идоли стране певачице, а дечаци прате спортисте. Високо се котирају Новак Ђоковић, затим од научника Никола Тесла..." каже директорка Милановић.

Међутим, она издваја резултате анкете прошлогодишњих матураната.

"Реч о једној од најбољих генерација школе. На питање где себе виде 2030. године сви су се изјаснили “у иностранству”, сем једног који себе види као столара у Србији. То је наша права трагедија", прича она.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тако је то

25.01.2016 08:01

Дјецији идоли су онај сљам сто им сервира телевизија и стампа наса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

25.01.2016 08:35

Дјеци идоле за углед прави телевизија својим забавним програмом у коме се емитују цесто пута емисије које су најобицније глупости попут фарме, великог брата и други емисија са којим се убија морални дух СРБског Народа. Када се СЕБи врате Богу и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцy хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацина зивотаи, када се на телевизији буде висе простора посветило историјским јунацима од садасњих криминалаца, када се СРБској дјеци буде висе прицало о Светом Сави, Цару Лазару, Симеону Миротоцивом и другим СРБским и хрисцанским Светителхима којим СРБи дугују све сто имају тада неце висе бити мјеста медју СРБском дјецом за лицности попут Аркана, Голубовица и друге великане СРБског подземља! ИЗБОР ЈЕ НАС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.01.2016 13:33

Веци су им идоли ови јаде са ријалитија, а дјоле је један!

ОДГОВОРИТЕ