Неизвјесно одржавање љетњих ОИ у Бразилу?

Власти Рио де Жанеира најавиле су појачане мере на искорењивању комараца преносилаца вируса "зика" на олимпијским борилиштима, шест месеци уочи почетка летњих Олимпијских игара, чији је тај град домаћин.

Свијет 24.01.2016 | 19:40
Неизвјесно одржавање љетњих ОИ у Бразилу?

Вирус "зика", кога преносе комарци, сматра се одговорним за озбиљне дефекте на рођењу, уколико је мајка заражена током трудноће.

Међу тим дефектима је микроцефалија, где се беба рађа са мањим обимом главе него што је нормално.

Драматичан пораст инцидената широм Латинске Америке, посебно у Бразилу, подстакао је власти да упозоре труднице да не путују у овај регион - што је осетљива тема с обзиром да се Рио спрема да постане први јужноамерички град домаћин летњих Олимпијских игара, које почињу 5. августа.

Бразил и неколико других држава је чак саветовало жене да одложе планирану трудноћу.

"Канцеларија градоначелника појачаће инспекције за Олимпијске игре у августу, упркос томе што је ово период са мањим бројем комараца", саопштено је данас из градске скупштине.

Кампанији против комараца помаже чињеница да ће игре бити одржане током зимског периода на јужној хемисфери, али и поред тога уложени додатни напори у циљу превенције, наводи се у саопштењу.

Градски сектор за здравство упошљава 3.000 људи целе године, а "током игара биће одређен тим чији ће задатак бити олимпијске инсталације", стоји у саопштењу.

Званичници наводе да је кључна мера уклањање устајале воде, која је погодно тле за размножавање комараца.

Ипак, око 80 одсто комараца се размножава око стамбених објеката, "што показује да је борба...дужност свих", додаје се у саопштењу.

Први тест за овај град биће годишњи карневал, који управо почиње, и који ће привући велики број људи, укључујући туристе, навела је француска агенција.

(Информер)

Коментари / 0

Оставите коментар