Лопови пљачкају и по болничким собама!

Учестале крађе У здравственим установама, не помаже више ни видео-надзор. У Сопоту решили проблем са полицајацем који у цивилу дежура. На мети и новчаници лекара

Србија 24.01.2016 | 18:29
Лопови пљачкају и по болничким собама!

 

Крађе новчаника, сатова и телефона дешавају се поред болничке постеље, у чекаоницама домова здравља, па и у самим ординацијама. Лопови грабе прилику док пацијенти одлазе на терапију, а на мети су им и торбе лекара који у журби оставе откључана врата. Заштићених нема, а показало се да не помажу увек ни видео-надзор, ни чувари.

Београђанка Ј. И. неколико дана пре Нове године одвела је сестру на хемотерапију. Док је чекала у ходнику, ни не помишљајући да је неко вреба, остала је без новца и докумената.

"Ташна ми је била отворена можда неколико тренутака", прича Ј. И. "Била сам под стресом и ни на крај памети ми није било да ће неко да ме опљачка усред бела дана у болници. Било је људи око мене, али у тренутку кад сам схватила да сам остала без новчаника - нигде никог на видику".

Прсти крадљиваца подједнако залазе у џепове пацијената и лекара. Крстаре ходницима, анализирају околину, распитују се кад су паузе. Довољно им је само неколико тренутака да вешто испразне ташне које су “типовали”. Директор Дома здравља у Сопоту тај проблем је решио тек уз помоћ инспектора у цивилу.

"Ми смо пре две године имали проблема", објашњава Богдан Короман. "Младићи за које смо сумњали да су зависници од дроге, шетали су по ходницима, загледали. Када уграбе прилику, уђу у ординацију и зграбе ташну, новчаник, шта већ нађу. Одмах смо се обратили МУП-у, па је неко време инспектор у цивилу долазио у Дом здравља. Од тада се број тих случајева смањио".

У Дому здравља на Палилули памте сличне случајеве, а није им много помогло ни то што имају у објекту и видео-надзор.

"Једно време смо редовно били на мети лопова", прича директорка Славица Калезић Милошевић. " Ми имамо видео-надзор у централном објекту, па смо снимке својевремено проследили полицији. Међутим, починиоци нису ухваћени. Покрадени су углавном били запослени. Деси се да накратко оставе откључану канцеларију, што лопови искористе".

У МУП Србије кажу да им је познат овај тип починиоца кривичних дела. Углавном су то ситни преступници који краду телефоне, сатове и новац.

"Раде то и по болничким собама, у гардероби, у чекаоницама", кажу из МУП-у Србије. "Краду од болесника, чак и из нахткасне док су ти људи на терапији. Баш пре Нове године ухапсили смо једног у Клиничком центру Србије. Ипак, статистика није толико алармантна".

Лопови се често представљају као чланови породице пацијената. Носе торбе са “соком и кексом”, а онда почињу свој “посао”. Међу медицинским радницим препричава се да крадљивци односе и тоалет-папир, апарате за гашење пожара, па и јакне, а раде од јутра до мрака.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Специјалац

25.01.2016 12:12

А Боже мили па лопови на све стране,како их све открит?..Ја мислим да само ми привлегирани смо почашћени да имамо ту част да пљачкамо Народ,а гле чуда!,ови по болницам угледали се на нас па почели да нас опонашају.Конкуренцијо престаните се бавит незаконитим радњама то припада Нама.

ОДГОВОРИТЕ