БиХ пријети забрана извоза млијека!

Представници Канцеларије за храну и ветеринарство из Даблина у Босну и Херцеговину долазе у марту.

Босна и Херцеговина 24.01.2016 | 17:21
БиХ пријети забрана извоза млијека!

Уколико до тада не буду усаглашени сви ставови ресорних ентитетских министарстава и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Босни и Херцеговини пријети забрана извоза млијека.

Сазнајемо, договор коче тврди ставови Министарства пољопривреде Републике Српске, али министар Мирко Шаровић увјерава како се чине велики напори да дође до усаглашавања ставова.

Босни и Херцеговини пријети забрана извоза млијека у Европску унију, сазнајемо из извора блиских Министарству пољопривреде Републике Српске. До такве ситуације је дошло јер ресорно министарство има непоколебљиве ставове у преговорима око усаглашавања спорних закона са ресорним министарствима из Федерације и из Савјета министара. Три стране морају да усагласе Законе о храни и ветеринарству БиХ.

Представници Канцеларије за храну и ветеринарство из Даблина у марту долазе у Босну и Херцеговину. До тада прича мора бити завршена а Закони упућени у процедуру. БиХ је добила дозволу за извоз млијека захваљујући Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, које је у Европу послало списак активности које ће бити урађене. Међу тим активностима је и усаглашавање спорних закона.

Министар Мирко Шаровић увјерен је да ће три министарства до задатог рока постићи договор који је у интересу, прије свега, произвођача млијека.

Посљедњи састанак три ресорна министра одржан је у Сарајеву крајем децембра. Министар пољопривреде Републике Српске није се јављао на телефон.

Сазнајемо, министри ће поново за исти сто сјести до краја јануара. У међувремену, потврђено нам је из Министарства спољне трговине и економских односа, остало је неријешено једно питање, а пет која су била спорна ријешена су.

Забрана извоза млијека била би коначан удар на произвођаче у Републици Српској. Министарство пољопривреде произвођачима млијека дугује исплату подстицаја за шест мјесеци. Посљедња уплата на рачуне произвођача млијека била је половином децембра за јун прошле године.

(БН ТВ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

па нормално

24.01.2016 16:26

То знаци да це они своје млијеко увозити у БиХ и поциње распад система комплет производње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

24.01.2016 17:33

Извоз млијека и млијечни производа из БиХ у ЕУ као и све друго одивјек је била шарена лажа за наивне босанце. Зато треба тражити нова тржишта по свијету и производити према својим потребама. БиХ је мала зенља и зато она никада неможе да биде велики гигант у производњи било чега!

Name

Патриотс

24.01.2016 19:12

Банда цини све само да би зауставила позитивне процесе

Name

Xx

24.01.2016 21:09

Халло људи! Правила су јасна. Тако мора да буде Мора да буде неко да км могу да причају, а не да три стране.

Name

ДЕ ГОТХИА

24.01.2016 16:30

ВЛАДА РС ЋЕ СИГУРНО ИСКОНСТРУИСАТИ НЕКУ "САБОТАЖУ", САМО ДА ПОКАЖУ КАКО МИНИСТАР ШАРОВИЋ НАВОДНО НЕ ПОЗНАЈЕ СВОЈ ПОСАО И КАКО СЕ РАДИ О ИЗДАЈИ И УКИДАЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... А ОНДА ЋЕ ОНАЈ ГЛАВАТИ И ГРЛАТИ НАВОДНИ ПРОИЗВОЂАЧ МЛИЈЕКА НАПРАВИТИ ОПШТИ ХАОС СА ТРАКТОРИМА, ТРАЖЕЋИ ДА СЕ РУШИ САВЈЕТ МИНИСТАРА(ТО ЈЕ ИСТИ ОНАЈ КОЈИ ЈЕ ОНОМАД ЈАВНО ОБЕЋАО ЏОМБИЋА "ПРОВОЗАТИ У ГЕПЕКУ" - СВЕ ДОК НИЈЕ ДОБИО НАЈВЕЋИ КРЕДИТ У ИСТОРИЈИ ПОЉОПРИВРЕДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... СЦЕНАРИО ЈЕ СПРЕМАН, РЕЖИСЕР СЕ ЗНА, А ГЛУМЦИ СУ ДОБИЛИ УЛОГЕ... ИГРАЋЕМО СЕ И ЋЕРАТИ ЈОШ - САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ДО КАДА И ШТА РАДИ "ШУМАР"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голеси

24.01.2016 16:33

Ова банда бас све унисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливно

24.01.2016 16:34

Браво за представнике министарства из Републике Српске! И треба на све могуће начине кочити, рушити, саботирати и уништавати ову накарадну парадржаву "БиХ". Док се сама не распадне. Онда ће нам свима бит боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре. Ливно

24.01.2016 16:51

Па ако зивис у накарадној сто се не селис идиоте тамо гдје це ти бити боље,а успут поведи и истомисљенике са собом

Name

Геограпхy

24.01.2016 21:22

На лијечење под хитно а ти сигурно имаш ПУТОВНИЦУ од лијепе ваше па пишеш глупости из Хрватске или неке Европске земље па те није брига за људе који овдје једва састављају крај са крајем па чак и припадници твог народа. Болесник један

Name

Е.М

24.01.2016 16:53

ЛИВНО ИДИ У ХРВАТСКУ ПА ДАМО ДИЈЕЛИ ЛИЈЕПУ ТВОЈУ РХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

страхиња

24.01.2016 17:08

Европа хоце да одузме Српској надлезност и да пребаци на ниво БиХ...е па неће да може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре страхиња

24.01.2016 17:34

Е па ти и овај из Ливна сигурно не храните дјецу од продаје тог млијека...срам да вас буде националистичка поразити...надам се да ће превладати разум у интересу јадних произвођача а вама паразитима желим да живите од идеала и а да имате ипак макар за сендвич али не више да се не искотите превише

Name

зозон

24.01.2016 17:52

Није проблем у одузимању надлезности. Проблем је сто све из БХ сто се извози вани мора бити унифицирано. Рецимо не мозе на једном производу писати 'Маде ин РС', а на другом 'Маде ин ФБИХ', производ исти аqли су стандард То је као када би у Србији имали млеко на којем писе 'Маде ин Сербиа' и 'Маде ин Војводина'

Name

Зељко

24.01.2016 18:14

Ће да мозе,ће да мозе

Name

Ре на Ре страхиња

24.01.2016 18:29

Е па и ја кажем неће да мозе или ћете да се договоримо или неће моћи како ви хоћете. ЗИВЈЕЛА СРПСКА.

Name

болеро

24.01.2016 20:26

За "Ре на Ре страхиња" - неће се свијет прилагођават Србима већ Срби свијету.

Name

сале

24.01.2016 17:10

Занимљиво је да ово око млијека коци 'тврди сатав РС'!! Са друге стране, слицни суставиви [неслагање ентитета] око увоза и дистрибуције плина Једноставно испада да на медјународно трзисте ентитети не могу излазити као 'слободни стрелци' него све мора бити ускладјено на новоу БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

балкон

24.01.2016 17:53

Не знам шта је ту занимљиво... то је нормално... међународни односи су односи између држава па тако и трговински... не мислиш ваљда да кад швица регулише трговинске односе са другим земљама да се сваки кантон учетвује у томе дирекно

Name

Хомо сапиенс

24.01.2016 19:41

Стета, а тако се лијепо музе на све стране, годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

24.01.2016 21:50

Србе не интересује никакво млијеко, никаква БиХ. Они имају своју сламу и србовање. Не би се човјек чудио да то раде и подржавају рецимо образовани људи, да им то доноси неку корист... У питању је највећи отпад друштва, највећа фукара, сељачине без зуба у глави, без дана школе. Људи који немају за хљеба, немају 10 марака да аутобусом оду до "матице" Србије и поклоне се великом вођи. Који немају могућност ни да чисте Њемачке клозете... Обична група очајних примитиваца без икакве перспективе. Људи које Рудоња јако добро користи за пуњење својих приватних банковних рачуна. СРБУЈ МАКАР СЛАМУ ЈЕО, ЖИВИО НАМ ПУТИН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

25.01.2016 04:32

Какво црно млијеко, то је пропаст зива, треба производити јунетину, а млијеко користити за исхрану телади, а огромне подстицаје од млијека преусмјерити по кг меса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

26.01.2016 11:50

Зар је могуце да има оваквих коментара зар је могуце људи фа има оваквих будала у овој дрзави зар је могуце да у овој дрзави зиви оволико луда.Ја сам СРбин по националности а исто млијеко производимо као И све друге нације у мојој дрзави млијеко је бијело а луде су исте.

ОДГОВОРИТЕ