Наљутио Швеђане због возачке дозволе

Избјеглице у Шведској од петка могу возити аутомобил а да не морају показати своју возачку дозволу полицији, пише шведски лист Фриа Тидер.

Свијет 24.01.2016 | 17:10
Наљутио Швеђане због возачке дозволе

Наиме, како наводе, у петак је тамошњи суд одбацио случај против младог Босанца који није имао возачку дозволу након што га је полиција зауставила.

Цијели случај изазвао је огорчење грађана Шведске у којој се итекако поштују саобраћајни закони и правила. Међутим, неименовани млади држављанин БиХ постао је изузетак.

Наиме, 22-годишњи држављанин БиХ из града Каллинге је ухваћен у вожњи аутомобила без возачке дозволе након чега је добио позив на суд. Када се појавио пред судијом, рекао му је да има возачку дозволу Босне и Херцеговине, али да ју је изгубио прије девет мјесеци када је преселио у Шведску.

Иако није успио доказати да има возачку дозволу у Босни и Херцеговини, шведски суд је одлучио да одбаци све оптужбе јер ни они нису могли доказати да нема возачку дозволу БиХ, наводи шведски лист Фриа Тидер.

"У пракси, ово значи да новопридошли мигранти могу возити без возачке дозволе", пише наведени лист.

Инспектор Хелена Ренберг из Карлскроне каже да већ сада има 30 сличних случајева у свом малом граду, јавља Радио Шведске.

Ситуација са Босанцем наљутила је многе Швеђане јер да је, наводе, ово направио њихов држављанин морао би платити хиљаде круна.

"Ако особа не може показати или доказати да има возачку дозволу, не би требала ни возити. Након свега, закон Шведске стриктно налаже да особа мора показати документ када вози аутомобил", казао је полицајац Стефан Палм из округа Блекинге.

На тамошњим форумима Швеђани су итекако изразили своју љутњу овим преседаном. Осирис, један од корисника форума Фласхбацк, навео је да по овој одлуци сада сваки имигрант може возити аутомобил без возачке дозволе и рећи полицајцу да ју је изгубио.

"Особе које долазе из земаља ван Европске уније и који званично нису регистровани у Шведској, не морају имати возачку дозволу. С обзиром да цијели процес регистрације у Шведској траје и до двије године, током тог периода избјеглице и имигранти могу возити аутомобил без возачке дозволе", наводи лист Фриа Тидер.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ван Гогх

24.01.2016 22:05

Е ово је главна охрабрујуца вијест за све оне који немају возацку а који зиве у Сwе! Ето то је тај нас Балкански црни и кукавни нацин "како зајебат дрзаву по сваку цијену"!! И касније се бунимо сто нам је ова несретна земља у к...у......Бозе молим те буди храбар и унисти нас сто прије!!

ОДГОВОРИТЕ