Холивудска прича глумца Мираја Грбића

Један од најуспјешнијих бх. глумаца Мирај Грбић, који већ неколико година каријеру гради у САД-у, у Холлywооду, у разговору за Клиx.ба описује своју "холивудску причу", остварене циљеве, планове за будућност и носталгију за Сарајевом.

Босна и Херцеговина 24.01.2016 | 11:00
Холивудска прича глумца Мираја Грбића

Након неколико пројеката у продукцији Холлywоода, што је знатно одредило његову каријеру, пресељење у САД, а прије свега у Лос Ангелес, наметало се као логичан слијед. Ускоро ће бити већ три године како Грбић живи, али и успјешно ради у САД-у, чиме је испунио све своје снове.

Осим бројних понуда за улоге и врата која му се отварају након сјајно искориштене прилике и шансе да глуми у блоцкбустеру с Томом Цруисеом "Миссион Импоссибле Гхост Протоцол", Грбић ради и као универзитетски професор, чиме је употпунио своју страст.

"Моја супруга и ја дуго смо планирали доћи у САД, али нисмо то жељели на начин 'трбухом за крухом'. Међутим, када сам почео радити у америчким пројектима, процијенио сам да је право вријеме и одлучили смо се за тај корак. Ускоро ће бити три године откако живимо у Лос Ангелесу и сада смо већ увелико код куће, сретни смо да смо ту у граду који волимо, једноставно ту бих живио и да нисам глумац", истакао је Грбић за Клиx.ба.

Поносан што ради као професор

Он додаје да се пресељење у САД десило и због његове жеље да живи у земљи различитих нација, вјероисповијести и раса, јер је то мјесто гдје припада, уз сретну околност што је глумац, па се Лос Ангелес наметнуо као логично рјешење.

Грбић је имао срећу па није много чекао на ангажмане, а његов рад веома брзо је примјећен, те је ангажован и као професор на Неw Yорк Филм Ацадемy, са испоставом у Лос Ангелесу.

"Катедра са Неw Yорк Филм Ацадемy је видјела мој рад и занимало их је да ли сам заинтересиран да предајем. Мени је, с друге стране, то звучало као сјајна идеја. Прво зато што то волим радити, а друго јер волим бити заузет између снимања. Водим сјајне три класе глуме, а рад са сјајним креативним и младим људима ме забавља, као уопште рад на Универзитету. То те тјера да сам себе непрестано надограђујеш у професионалном и сваком другом смислу", наглашава Грбић.

Неамерички глумци који желе радити у Холлywооду морају што прије изгубити акценат да би били разматрани за улоге Американаца.

Осим тога, Грбић истиче, неправилно је устаљено мишљење да глумци с Балкана могу глумити само Русе.

"У Холлywооду имате глумаца из цијелог свијета. Сви смо различити, а конкуренција је огромна без обзира на то одакле долазите. Ми који дођемо у САД морамо што прије изгубити акценат да бисмо могли бити разматрани за улоге Американаца. Наравно, неком то иде боље, а неком лошије. Свако појединачно има другачију причу, јер рецимо Антонио Бандерас је постао звијезда у Холлywооду, прије него што је научио енглески језик.

А када је у питању улога Руса, ако мало боље обратите пажњу видјећете да већину таквих улога играју Американци. Свако ко може говорити енглески са руским акцентом може бити и разматран за улогу, без обзира на то одакле је. Нама је мало лакше, јер је наш језик славенски, те нам је лакше скинути руски акцент, али то не мора бити. Ја напримјер у филму 'Финал Стоп', који излази ове године, играм Американца, а у 'Лоw Тиде ин Сурф Цитy' Украјинца", казао је Грбић.

На питање колико је ангажован глумац, Грбић истиче да је већ од првог понедјељка у новој години почео састанке за нове пројекте, тако да ће ускоро знати и планове за ову годину.

Лијепе успомене на серију "Луд, збуњен, нормалан"

Ипак, Грбић је у БиХ, али и региону остао нарочито упамћен по улози у мегапопуларној серији "Луд, збуњен, нормалан" (ЛЗН), за коју га вежу најљепше успомене. У Холлywооду је Грбић наставио и улоге у комедијама, попут филма "Лоw Тиде ин Серф Цитy".

"Нисам побјегао од комедије, и овдје снимам филмове тог жанра, попут пројекта 'Греенлигхт' или филма 'Лоw Тиде ин Серф Цитy', који је акциона комедија. Међутим, ЛЗН је битан дио мога живота. То је серија коју смо радили годинама, која ми је донијела сјајан лик, дивне пријатеље, бенд у којем сам свирао, али мислим да сам стао на вријеме. Једноставно нисам могао бити на два мјеста у исто вријеме. Опет, драго ми је што сам био дио пројекта који људима диже расположење, јер мислим да то свима итекако треба", наглашава Грбић.

Сарајево итекако недостаје Грбићу, те најављује да ће у главни град највјероватније доћи на љето.

"Недостају ми родитељи, јер ускоро ће три године да их нисам видио. Обавезно планирамо доћи ово љето, а осим тога недостају ми и пријатељи, колеге, те неколико кафана. Срећом, данас је пуно лакше преко Скyпеа и Вибера комуницирати са свијетом. Некада размишљам како је било некад кад пошаљете писмо из Америке, па чекате одговор", закључује кроз смијех наш саговорник.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јован

24.01.2016 10:54

Нека ти је са срецом и хвала ти за ЛЗН

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

24.01.2016 11:11

Цомбе легенда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЗН

24.01.2016 12:42

Ћомбе институција !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

24.01.2016 18:01

Јеси ли гдје тамо у Америци срео онога редитеља славнога Емира Кустурицу из Сарај'ва

ОДГОВОРИТЕ