Зоран Стевановић преузима "Алумину"

Влада Републике Српске званично је задужила повјериоце Фабрике глинице „Бирач“ из Зворника да на Скупштини повјерилаца заказаној за 28. јануар у Бијељини покрену иницијативу за смјену предсједника Управе „Алумине“ Милета Матића и да умјесто њега именују градоначелника Зворника Зорана Стевановића, открива пословни портал Капитал.

Република Српска 23.01.2016 | 21:54
Зоран Стевановић преузима "Алумину"

У Закључку Владе од 13. јануара, који је у посједу Капитала, наведено је да представници повјерилаца (Пореска управа Републике Српске, Министарство финансија Републике Српске, фондови и јавна предузећа и остали повјериоци), о покренутој иницијативи за смјену Матића и именовању Стевановића као члана Управног одбора Алумине, што прије обавијесте стечајног управника, стечајног судију и одбор повјерилаца, те да у складу са тим предузму потребне активности.

Након именовања за члана, Стевановић ће преузети садашњу Матићеву позицију предсједника Управе Алумине и тиме преузети контролу над највећим предузећем из групације Бирач.

Стевановић је за Капитал потврдио ове информације и рекао да ће исти дан када буде именован за члана УО „Алумине“ поднијети оставку на мјесто градоначелника Зворника. То би се могло догодити већ идуће седмице, односно у четвртак у Бијељини у 10.30 часова у колико је заказано посебно испитно рочиште и Скупштина повјерилаца Бирча.

Због упражњене градоначелничке позиције у Зворнику неће бити ванредних избора јер се ушло у последњу годину пред изборе, већ ће ту функцију обављати садашњи Стевановићев замјеник Бојан Ивановић. Ивановић је тек недавно (12. јануара) именован за замјеника градоначелника, са позиције начелника за финансије.

Предсједник Одбора повјерилаца фабрике „Бирач“ Татјана Врањковић иницијативу Владе Републике Српске за смјену Матића и именовању Стевановића свим повјериоцима доставила је 20. јануара.

Стечајни управник „Бирча“ Лазо Ђурђевић је потврдио да је добио иницијативу, али ништа више није желио да коментарише.

Закључак Владе Републике Српске којим налаже да се на скупштини повјерилаца покрену поступак смјене члана Управног одбора зависног привредног друштва је у правној пракси веома неуобичајен акт правне државе, каже за Капитал Владимир Б. Милошевић адвокат из Београда који је добро упознат са организацијом и историјом Фабрике глинице Бирач и њених кћерки фирми.

Усвајање оваквог документа на Влади је неуобичајен акт из разлога што Република Српска није повјерилац према ФГ Бирач-у стечају, што није наведен аргумент за предметно именовање и разрешење и што одлуку о именовању управног одбора у Алумини доноси искључиво стечајни управник ФГ Бирач у стечају као представник оснивача“, каже Милошевић.

Он је истиче да је Влада овдје превидјела одредбе Закона о стечајном поступку Републике Српске, које у члану 29. наводе да стечајни управник управља имовином која спада у стечајну масу друштва, што у овом случају значи да стечајни управник ФГ Бирач у стечају управља удјелима у привредном друштву Алумина доо, а тиме и самостално доноси одлуке о именовању и разрешењу чланова управе овог зависног друштва.

„Дакле, одлучивање о спорном разрешењу и именовању у привредном друштву Алумина доо не спада у надлежност скупштине повјерилаца ФГ Бирач у стечају, те усвајање оваквог Закључка представља озбиљан пропуст у раду стручних служби Владе Републике Српске“, закључује адвокат Милошевић.

Аналитичари сматрају да је циљ Владе да службеном иницијативом и преузимањем ингеренција повјерилаца у стечајном поступку, упозори и уплаши остале повјериоце који нису „државни“, да је именовање Стевановића готова ствар, иако то заправо можда и није.

Наиме, „државни повјериоци“ у Бирчу имају највише 45 одсто од укупних признатих потраживања, а то значи да држава нема већину у Скупштини повјерилаца Фабрике Бирач.

Укупно призната потраживања Фабрике глинице „ Бирач“ су 91 милион КМ.

Од тога „БХ Гас“ има признатих 26,8 милиона КМ, „Воде Српске“ 880.000 КМ, Министарство финансија 11 милиона КМ, „Србија гас“ 5,9 милиона, „Павгорд“ 3,5 милиона КМ, Фонд здравственог осигурања Републике Српске 5,8 милиона КМ, „Мо-Унионимепеx“ Мостар 1,5 милиона, Пореска управа Републике Српске 5,6 милиона, „Алумина“ осам милиона, Пореска управа као разлучни повјерилац има додатних седам милиона, радници 26 милиона, те остали повјериоци који појединачно потражују испод милион КМ.

Фирма „Павгорд“, која је откупила 165 милиона КМ Укио банке од фабрике „Бирач“, у међувремену је, како сазнаје Капитал, откупила и потраживања Хипо Алпе Адриа банке од ове фабрике од 3,5 милиона КМ.

„Алумина“ је, као и у случају Укио банке, била гарант и за овај кредит и до сада је по том основу отплатила милион КМ, а преосталих 3,5 милиона сада дугује „Павгорду“ бизнисмена Гордана Павловића који је по овом потраживању признат као један од повјерилаца у стечајном поступку Фабрике глинице „Бирач“.

Потраживања Хипо банке, према незваничним информацијама, Павловић је купио за 400.000 КМ.

Повјериоци који се противе именовању Стевановића, указују на могући сукоб интерес јер се Стевановић отворено залаже за признавање 165 милиона КМ потраживања Укио банке које је купио његов пријатељ Гордан Павловић.

У том случају Павловић би постао највећи повјерилац, чиме би преузео и управљање Бирчом, Алумином и осталим предузећима. Контролом фирме, страхују повјериоци, значајно би се могла умањила вриједност стечајне масе Бирча, а тиме и могућност намирења њихових потраживања.

Извор: Капитал

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

клапац

23.01.2016 13:12

Они то такп раде. А ретардирани их бирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мафија

23.01.2016 15:41

...је већ одавно преузела и бирач и зворник

Name

марко самардзиц

23.01.2016 18:04

Непустајте гробаре да унисте сто је остало!!!

Name

Цхиацх Мафије

23.01.2016 23:56

Обицни људи су, генерално гледајуци, веома наивни. Да мисли, и кад би смио да мисли, својом главом, политицки врх РС никада не бј повукао овакав самоубилацки политицки потез. Кад је с једном ногом на сигурној робији, нико имало паметан не "додаје уље на ватру". Ста то усгвари знаци: Да ови, за које мислимо да управљују дрзавом, морају да изврсе налоге тзв. "КОСА НОСТРА", инаце, зна се. Прво сијеку мали прст, па казипрст, ла цијелу саку, руке, муд..., итд., итд. Досли смо у РС у ситуацију да брат брата не познаје. Сто би се рекло, "спасавај се ко мозе". Ста це Дебелом ова авантура кад је вец зарадио (пардон: нахапо) толико да ни његови праунуци не могу потросити. Али мора да врати услуге ј потури лецја (име) као сто је потурао у неколико пута купованој и птодаваној фабрици воде "Витинка". Народа (глуп и наиван) мисио да је његова, а оно само " позајмљивање јмена" . Власници су били и остали скроз други људи. Они исти који владају и управљају Додикови, а тиме и насим, зивотом. Ко не вјерује, нек се не усуди да провјерава. Ја сам пробао, па се уср...о. Али има Бога. Ниција до зоре није горела па неце ни васа...СМРТ ФАСИЗМУ, СЛОБОДА НАРОДУ...

Name

Рог

24.01.2016 07:57

Цхиацх мафије : па и Александрија је Милана Радовића (Нова банка) само на друго име.

Name

Зворник

23.01.2016 13:49

Докле висе овог криминала? Цуј Влада наредјује ко да буде у управи приватног правног лица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

23.01.2016 13:57

Наредјује јел приватно правно лице је њихов, Играц,не знам јел ико ухапсен за досадасњу пљацку Бираца И Алумине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

23.01.2016 14:30

Распрвља се о криминалу у полицији, треба политика и њени носиоци су суштина.. "Како је могуђе све ово код оволики сзруњака"? Морална пропаст.

Name

Зворник

23.01.2016 14:00

Унистите и ово мало сто је остало од Зворника, таквим јадним кадровима као сто су Ивановиц, Драгицевиц, Глиста и остали...е мој граде ста ти раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.01.2016 09:42

Јбга, кад покупују сељаке за асфалт од 3 цм и контејнере. Заборавили су ко је Драгомир Васић и колико пута је био на челу кад је било најпотребније!

Name

Алумина

23.01.2016 14:29

Овакав криминал је могуце само у Републици Српсакој. Докле висе Зорана Дебелог, хоце да отме фирму која вриједи 100 милиона евра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катаклизма

23.01.2016 15:38

Свак има свог Дебелог.

Name

сарма

25.01.2016 19:04

Па јели то она дебела мрцина сто се хвали да поједе по десет сарми,мами га му с..им?

Name

ЦУДО НЕВИДЕНО

23.01.2016 14:55

Како год било мислим да смо ми НЕБЕСКИ НАРОД колико год да нас гуле пљацкају понизавају увјек увјек наду јос мало црног испод нокта да нам итму ,како да нам јос козе огуле али легално бјела цизма Баја и Тегелтија це на јос мало и поцети органе нам вадити и продавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

интергај

23.01.2016 16:26

Кур.ев смо ми народ

Name

Фоцак

23.01.2016 15:57

Одличан потез, боље домаци тајкун него неки литванац и странац који побјегне. Влада и радници требају да подрзе овог цовјека. Желим му пуно среће и да сто прије ријеси дугова и доведе фабрику у сто боље стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре фоца

23.01.2016 16:18

Цути не срамоти се бруко људска

Name

Покрет за Зворник

23.01.2016 20:03

Друже литваници нису ту већ 3 године и кусур. Питај раднике колико им је плата порасла како је Гдин.Матић на челу? Преко 30%, регрес и сва дуговања редовно исплаћена. Нови производи, нови погони. Фирме које су престале да раде са алумином за време литванаца ( због плаћања) су поново успоставиле сарадњу. А фирме од дебелог су све дебело задужене и живе на туђ рачун. Већ се зна која зворницка елита која је уз дебелог иде на које мјесто у фабрици. Све врсни стручњаци који су сваку фирму растурили и уништили. Зоки је обећао повериоцима да ће им исплатити читав дуг и + 20% додатно. Од којих пара питам се? Уништиће алумину и продати касније, за годину двије, одмах после избора, неким литваницма или још горој лоповији. Срамота је више шта се ради!зворник се осети да је мало живно захваљујући Алумини која сада успешно послује. Сада ће се све вратити на старо и зворник ће потонути. Питам се само на основу ког закона они могу да смењују?

Name

Фоцак

24.01.2016 03:52

Не бих бас рекао, Павловиц је веома способан цовјек, зна да прави паре, и сто је најбитније улазе у Своју државу и запосљава свој народ...не би он лако дозволио да му било ко шта отима, или да га поткрада, такође има веома добре идеје, типа да из свог рудника, користи угаљ као извор енергије за ову фабрику, изградњу ТЕ Фоца и сл.., а фирме под Власниством Владе РС, никада неће моћи радити као приватне због разних вискова радника без покрица који се запосљавају пред сваке изборе, и због доводјења странацког умјесто, професионалног менадзмента на управљање, манимо се људи социјализма, он нас је и довео ти гдје јесмо мазуци нам оци годинама и купујуци социјални мир, само домаћи успјесни људи које ви пљујете и називате их тајкунима могу да нас извуку из ове пропасти, а држава је ту да их контролише, узима порезе...

Name

Херцеговац

23.01.2016 16:52

Тузиластво треба да испита улогу Зељке Цвијановиц, Петра Дјокица и Зорана Стевановица у овој криминалој отимацини приватне фирме која вриједи стотине милиона евра, као и њихов пословни однос са Павгором из Фоце, фирмом познатом по криминалним пословима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роби

23.01.2016 17:52

Бице овдје теске робије

Name

зв

23.01.2016 17:41

Сад' сте га нај...ли. Ето вам васег Дебелог. Боље да су Литванци остали. ПС: Ивановиц це постати нацелник и једини који це да робија! Ко презиви прицаце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

23.01.2016 18:20

Гдје је 5,5 милиона КМ потраживања Електро-Бијељине за испоручену струју. Ово треба да провјери СИПА, или и она ради напола са овим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козлук

24.01.2016 11:59

Сад це убрзо упасти Еникон градња у Бирац са својон маханизацијом и багерина за русења да је сравне са земљон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде у материну

25.01.2016 07:58

.....катастрофа.....класицни криминал З Дебели

ОДГОВОРИТЕ
Name

просто

25.01.2016 08:08

Морају се обезбједити милиони за изборе,а Глиница је већ позната по извлачењу милиона од стране Литванске мафије. Сада су само замјенили улоге, а поступак је исти и разрађен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвјетко

25.01.2016 08:35

Нећу никада подржати Додика нити актуелну власт. Згадили су ми се када сам ово прочитао, а било је најава да ће се ово десити и раније. Ово што су урадили са "Бирачем" је ван сваке памети. "Бирач" је радио доста добро од како је Матић на челу. Да ли је узимао за себе то ми није познато, нека провјере надлежни органи. Али да је фирма радила добро то се не може оспорити. Стевановић нема никаквог радног искуства. Матић је готово читав радни вијек провео у "Бирач"-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

25.01.2016 09:41

Е сад це те видјети како се пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

25.01.2016 11:53

Ја се цудим овој власти у РС.Па засто они не цитају ове васе небулозе мозда некога од вас изаберу да преузме Алумину.Колико ја видим овдје су вецина правници економисти,убаци се по који зидар,али ниста је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамно

25.01.2016 12:52

ДРЗАВО, ОВО ЈЕ СРАМНО СТО РАДИС, СТА ЦЕМО НАС 1300 ДУСА КАД НАМ ДОДЈЕ ОВАЈ ДА УНИСТИ АЛУМИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.01.2016 14:41

Он Алумину, а њега СИП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ин

25.01.2016 18:42

Како ли ће ми Рајко преживити ову елиминацију?? Боже Боже, баш сам забринут

ОДГОВОРИТЕ