У уторак почиње суђење Насеру Орићу

Суђење ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу требало би да почне у уторак.

Босна и Херцеговина 23.01.2016 | 14:40
У уторак почиње суђење Насеру Орићу

Њих двојица оптужени су пред Судом БиХ због злочина над српским заробљеницима 1992. на подручју Сребренице и Братунца.

Суд БиХ потврдио је 9. септембра прошле године три тачке оптужнице против Орића и Мухића за злочин над ратним заробљеницима, односно да су 1992. у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Оптужени су 19. октобра негирали кривицу пред Судом БиХ.

Орићеви браниоци су 9. новембра поднели поднесак Хашком трибуналу од којег су затражили да нареди Суду БиХ обуставу поступка за ратне злочине у Сребреници против њиховог брањеника с обзиром на то да му се већ судило за те злочине и да је 2008. године у Хагу правоснажно ослобођен кривице.

Трибунал у Хагу је 11. децембра одбио захтев Орићеве одбране за обустављање поступка у Суду БиХ.

У образложењу одлуке наведено је да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности за убиство једне особе у полицијској станици Сребреница и шест особа у згради општине, док му се тренутно на терет ставља да је лично убио једно лице у селу Залазје, као и да је са још једним припадником тзв. Армије БиХ учествовао у убиствима две особе у Братунцу.

Судија Механизма за међународне трибунале у Хагу Лин Дакјун сматра да се тачке оптужнице у БиХ о убиствима битно разликују од оптужби у Хагу када се пореде начин, време и место наводних злочина.

Орић се брани са слободе, уз ограничено кретање само на подручју Федерације БиХ и обавезно седмично јављање надлежним полицијским службама.

Он је 26. јуна изручен БиХ из Швајцарске, где је ухапшен 10. јуна по потерници Србије због ратних злочина почињених у селима око Сребренице.

Орићево изручење из екстрадиционог притвора, у којем је провео 14 дана, тражила је Србија, али и БиХ, након чега је швајцарски суд одлучио у корист БиХ.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Саркаситцни Саса

23.01.2016 13:58

Ако сwуд у БХ заиста осуди Орица, том пресудом 'отворице врата' да рецимо у Србији и Хрватској суде Готовини, Харадинају и другимас које је Хаг вец ослободио. Или рецимо Хаг ослободи Сесеља а онда муслимани у Босни распису потјерницу за њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брајо

23.01.2016 14:34

Сафете, свој ти пос'о. Овога крволока би требало дати на суђење оцу оне дјевојчице коју је испекао на ражњу.

Name

Фадил

23.01.2016 16:30

Највећи злочинац у историји човјечанства. Осудите га да никад више невиди ни сунца ни мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

23.01.2016 18:18

Тузиоце,зови Мехољица и Ибрана Мустафица,све они знају ..Једино ако ниси узео паре ти и инспектор Мијовиц??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

23.01.2016 19:10

Нема од тога ниста посто он ако падне оде до дјавола све сва муслиманска елита и медјнародна заједница! Слобода или це га ти убити за кога је све радио, по мени он це бити убијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.01.2016 19:38

Хоћете рећи да почиње циркус какво суђење већ је Бакир и вехабије донијела пресуду биће ослобођен

ОДГОВОРИТЕ