УН: 15 земаља изгубило право гласа

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Банк Ки-моон обавијестио је Генералну скупштину да 15 земаља, укључујући и Венецуелу као једног од највећих свјетских произвођача нафте, касне у плаћању годишње накнаде УН-у, што значи да губе право гласа у 193-чланом свјетском тијелу, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Свијет 23.01.2016 | 13:00
УН: 15 земаља изгубило право гласа

У Бановом извјештају нашао се још један свјетски произвођач нафте - Иран, који је до прошле суботе због развоја нуклеарног програма био под санкцијама УН-а. Међутим, гласноговорник Генералне скупштине УН-а Даниес Тхомас обавијестио је јавност да је Иран у петак извршио обавезе плаћања и да може гласати.

Губитак права гласа може бити најнепријатнији за Венецуелу, која је члан Савјета сигурности и која ће сљедећег мјесеца преузети предсједавање овим тијелом.

У саопштењу УН-а се наводи да њен заостатак у плаћању неће утицати на право гласа Савјету, али може на губитак статуса у Генералној скуштини УН-а.

У писму генералног секретара истиче се да Генерална скупштина може допустити државама чланицама да гласају, уколико постоји увјерење да је неплаћање проузроковано стањем које је изван контроле држава чланица.

Остале земље које нису испуниле своје годишње обавезе према УН-у чиме губе право гласања у овом тијелу поред Венеције и Коморос, Гуинеа-Биссау, Сао Томе и Принципе, Сомалија, Јемен, Доминиканска Република, Свети Винсент и Гренадини, Бурунди, Бахреин, Либија, Мали, Маршалови Отоци и Вануату.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кј

23.01.2016 12:26

Демократија и слобода у Венецуели !

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

23.01.2016 13:19

Из УН се треба исцланити.

ОДГОВОРИТЕ