Упознајте најгоре докторе у историји

Доктори су људи који помажу онима који су болесни. Иако већина њих управо то и чини, кроз историју смо видјели и потпуно супротну крајност. Зло у људској форми, у бијелом мантилу и са докторском титулом.

Свијет 23.01.2016 | 07:15
Упознајте најгоре докторе у историји

Упознајте неке од најгорих доктора свих времена…

Wалтер Фрееман је био неуролог који је дипломирао на Yалеу и Медицинском факултету Универзитету у Пеннсyлванији. Иако своје походе није започео са лошим намјерама, Фрееман је постао један од најзлогласнијих доктора након што је извршио преко 3500 лоботомија.

Док се данас лоботомије ријетко користе (због огромних критика чак није ни познато да се игдје више и користе), Фрееман је у своје вријеме био славан јер је успјешно “лијечио” пацијенте.

Међутим, Фрееманове методе и нису баш славне; за лоботомски захват користио је кухињски разбијач за лед, а у једном дану без помоћи хирурга је знао извести и 20 лоботомија.

Чак је допуштао и медијима да посматрају његове захвате, а један такав је завршио са смрћу пацијента, након што је разбијач леда ‘склизнуо’ у мозак. Вјеровали или не, Фреемана није омела смрт пацијента, јер је наставио са својом операцијом на њему.

Царл Цлауберг је био један од многих доктора који су проводили експерименте у нацистичким концентрационим логорима, а посебно у Аусцхwитзу. Постао је нациста 1933. године, а 1942. године, пришао је Хеинрицх Химмлеру и предложио експерименте у вези масовне стерилизације жена. Химмлер је одобрио план и додјелио Цлаубергу Блок број 10 у логору.

Цлауберг је очајнички желио пронаћи јефтин и једноставан начин за стерилизацију жена. Често је користио киселину коју је убризгавао директно у матерницу. Оштећене јајнике је уклањао из жена, а затим их слао у Берлин за даља истраживања.

Понекад су пацијенти били убијени како би се могла вршити обдукција над њима. Претпоставља се да је радио своје бизарне експерименте на око 300 жена. На крају Цлауберг је ухапшен, пуштен, па поновно ухапшен, али је умро прије суђења.

Харолд Схипман је једини британски доктор у историји који је проглашен кривим за убиство својих пацијената. Многи се слажу да је управо он најгори серијски убица у историји. Био је осуђен за убиство 218 људи, али је стварни број могао бити двоструко већи, јер се неке од жртава нису могле идентификовати.

1974. године постао је доктор опште праксе у Wест Yорксхиреу, а годину дана касније је откривено како фалсификује рецепте за петидин. Био је кажњен, али није изгубио радну дозволу. Током времена, много његових пацијената је умрло, углавном од диаморпхина (медицински израз за хероин).

Многи су били забринути све већим бројем смрти које је Схипман потписао, па је коначно покренута и истрага против њега. Осуђен је на доживотну робију, а 13. јануара 2004. године се објесио у својој затворској ћелији.

Схиро Исхии је био јапански микробиолог и доктор. Он је био генерал-пуковник Одјељења 731, јединице за биолошки рат за вријеме Другог кинеско-јапанског рата. Унпркос томе што је био познат као агресиван и себичан, Исхии је био одличан у школи и због тога стациониран у Првој војној болници у Токију.

Године 1942, Исхии је почео вршити тестове биолошког ратовања уз помоћ бомби, ватреног оружја, и других метода.

Тестирао је бациле на кинеским ратним заробљеницима, као и на цивилима. Такође је користио своја оружја и на бојном пољу. Исхии је одговоран за ужасне смрти неколико десетина хиљада људи. Он је такође радио и друге бизарне експерименте на људима као што су присиљени побачај, симулације срчаног удара, можданог удара, хипотермије, смрзавања…

Њемачки СС официр и нацистички доктор, Јосеф Менгеле је вјероватно најпознатије име на овом списку. Познат као “Анђео Смрти” или чак “Прелијепи Ђаво”, Менгеле је био главни доктор задужен за одређивање који затвореници су могли радити као присилни радници, а који су били превише слаби – и који су требали бити убијени.

Не само да је Менгеле изабрао судбину милона људи, он је такође био нашироко познат по својим бизарним људским експериментима.

У Аусцхwитзу, Менгеле је био врло заинтересиран за учење о насљеђивању гена, а често је радио експерименте на идентичним близанацима.

Наводно би узимао по 10 близанаца, успавао их, а затим их убијао хлороформом и сецирао како би упоредио тијела. Такође је урадио експеримент са двије близанке које је зашио помоћу њихових вена како би створио спојене близанце.

Осим тих експеримената, он је такође изводио експерименте како промијенити боју очију убризгавањем пигмента у шареницу, ампутирао удове и покушавао их вратити, као и стерилизацију жена.

Извор: Импулспортал.нет

Коментари / 0

Оставите коментар