ЕЛ: Звездини часови кошарке!

И Уникаха на списку страдалих, почела је серија за четвртфинале! Црвено-бела фијеста за комплетно уништење Уникахе и другу победу у Топ 16 фази...

Кошарка 22.01.2016 | 22:00
ЕЛ: Звездини часови кошарке!

Уникаха из Малаге је - прецртана! Кошаркаши Црвене звезде остварили су и јубиларну десету победу над шпанским клубовима у последње три сезоне, а баш као и у готово сваком претходном и у тријумфу над гостима из Андалузије тренер Дејан Радоњић убризгао је тачну дозу пеницилина и поништио нападачки потенцијал ривала. Звезда је имала извесних пропуста у одбрани офанзивних скокова Зелених, али Радоњићеви пулени су френетичном одбраном учинили све да се умири врло атрактиван противник и оствари изузетно важан успех у походу на четвртфинале Евролиге - 87:73 (21:14, 20:17, 19:22, 27:20).

Кључни податак утакмице била је да је Црвена звезда изузетно искусном, паметном и смиреном игром и пре свега тимском борбом расподелила поене на све најважније елементе овог тима и пакленом одбраном одузела дах Уникахи. Суперталентовани Марко Гудурић је прв повео Звезду до двоцифрене предности, а потом и у трећој деоници поништио велики налет екипе Ђоана Плазе и тако трасирао пут до жељеног циља. Огроман утицај на коначни исход сусрета имали је изузетно расположени Марко Симоновић и Стефан Јовић својим тројкама које су бушиле мрежицу, луцидним реализацијама и асистенцијама и одузеле дах Уникахи. То је остатку тима дало простор да у последњем квартарталу преко Лазића, Мицића и Цирбеса зада фатални ударац и тако надомести нешто слабији учинак ровитог Квинсија Милера.

Освајач шампионских пехара у домаћим и регионалним оквирима прошле сезоне тако је направио најбољу могућу увертиру за предстојећи вечити дерби са Партизаном (понедељак, 21.00), уједно се изједначио и по броју победа у Групи Е управо са Уникахом, али и Ефесом и Цедевитом, па је јасно да ће битка за наредну рунду елитног такмичења бити изузетно неизвесна. А сада креће и серија утакмица које би могле да одреде Звездину будућност у елитном такмичењу.

Црвена звезда је велики посао одрадила тиме што најбољег играча Уникахе Миндаугаса Кузминскаса ограничила на свега шест убачених поена, све у првом полувремену, али велике проблеме правили су Џамар Смит и Вил Томас, који су вукли све конце у офанзивних задатака. Али, Звезда је прилично чврстом, армираном одбраном довела ривала у ситуацију да током првог полувремена остане у ситуацији са тек три чиста шута, што је значило да су гости морали прилично да се помуче како би дошли до рецки у статистичким колонама. То је врло брзо дало резултат, па и суфицит који је у неколико наврата износио и 12 кошева.

Чак и у моментима када је Уникаха притегла обруч око Звездиног рекета, па заостатак спустила и на тек три поена, било је јасно да се једино и искључиво за све пита домаћин. Оно што је можда и најважније од свега било јесте чињеница да је Звезда у сваком тренутку утакмице имала расположеног појединца који је вукао тим ка победи. Почев од Дангубића и Цирбеса у првом полувремеху, преко Јовића, Симоновића, Мицића и Лазића, до Гудурића, чије су бравуре озбиљно уништиле самопоуздање ривалу.

Најефикаснији играч Црвене звезде био је Јовић са 15 поена и пет асистенција, Гудурић је уписао 13, а 12 кошева убацио је Симоновић (4/6 за три), док је Мајк Цирбес имао десет поена и шест скокова. На другој страни Џамар Смит имао је 11, а Вил Томас и Немања Недовић по девет поена.

Коментари / 0

Оставите коментар