Жени забранио да ради, па кренуо у Сирију

Мирел Карајић (30) из Велике Кладуше ухапшен је синоћ на Међународном аеродрому Сарајево због сумње да је од новембра 2014. до јуна прошле године био на сиријском ратишту, гдје је ратовао на страни терористичке организације Исламска држава.

Босна и Херцеговина 21.01.2016 | 21:00
Жени забранио да ради, па кренуо у Сирију

"Независним" је потврђено да је ријеч о безбједносним агенцијама одраније познатом младићу, вехабији који је мир у својој држави замијенио ратом у туђој упркос томе што има двоје дјеце.

Спекулише се да је он, наводно, забранио својој супрузи, иначе наставници, да ради у једној основној школи у Великој Кладуши, чиме је слиједио прописе вехабијског покрета којем је припадао.

Карајића су, у наставку акције "Дамаск", припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили по наредби Тужилаштва БиХ и то, према нашим сазнањима, након што су га испоручиле турске власти.

"Он је, дакле, раније ухапшен у Турској и у тој држави био је у притвору, а сада је испоручен у БиХ", рекао је саговорник "Независних" упућен у детаље хапшења Карајића.

Према саопштењу из СИПА, терете га за припадање терористичкој групи, односно за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

"Особа лишена слободе приведена је у службене просторије СИПА, гдје се криминалистички обрађује, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њеном даљем статусу", саопштила је јуче Кристина Јозић, портпарол СИПА.

Мјештани Велике Кладуше истичу да су чули за хапшење њиховог суграђанина, али и додају да не знају ништа о његовом дјеловању, односно ратовању у Сирији.

"Ја сам га виђао некад давно. Отишао је у Сирију, то је познато дуже вријеме. Не знам да је у Великој Кладуши изазивао неке проблеме. Мало ишта о њему знам", рекао нам је један мјештанин.

С Карајићем је пут Сирије отишао и његов суграђанин Алија Кесеровић, такође припадник вехабијске заједнице у БиХ, у коју је Кесеровића укључио Билал Боснић, вођа тог покрета у БиХ, а који је такође пао у акцији "Дамаск", те је због тероризма неправоснажно осуђен на седам година робије.

Акција "Дамаск" до сада је резултирала хапшењем више од 40 лица која повезују са тероризмом, а протеклих неколико седмица њено тежиште је усмјерено управо на Велику Кладушу, гдје је недавно ухапшено неколико осумњичених за врбовање бораца за потребе Исламске државе, чија су обиљежја пронађена током претреса, баш као и оружје.

Подсјетимо, такође недавно због сумње да је покушао да се придружи терористима у Сирији ухапшен је и Сенад Коштац (23), такође из Велике Кладуше. "Независним" је раније потврђено да се у БиХ до сада вратило око 50 ратника из Сирије и Ирака.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Босанац

21.01.2016 20:43

Постити их свих поново у Сирију и не дати им повратак у Босну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.01.2016 07:48

Тако је Босанац

ОДГОВОРИТЕ