Амерички сан:Уложио 40 $, данас има 6 милијарди

Даyмонд Јохн, или познатији као приватни инвеститор на реалитy схоwу који се приказује на АБЦ телевизији Схарк Танк одрастао је уз самохрану мајку у Qуеенсу, Неw Yорк. За ЦНН је испричао причу како је од 40 долара направио империју која вриједи шест милијарди.

Свијет 21.01.2016 | 18:55
Амерички сан:Уложио 40 $, данас има 6 милијарди

Често је "буљио" у небодере Манхаттана, који је њујоршки симбол за успјех и амбицију, поготово Емпире Стате Буилдинг.

Данас се канцеларије његове фирме налазе на 66. спрату једног од највећих и најпознатијих небодера на свијету.

"Ја сам производ овог града. Научио ме како да се борим", казао је Јохн.

Прије него што је постао познат и изван граница САД-а, односно прије схоwа Схарк Танк, Јохн се обогатио као идејни творац модне марке ФУБУ, коју махом носе репери и припадници урбане "гериле".

У џепу је имао 40 долара и стару шиваћу машину коју је дијелио са мајком.

Касних 80. година осјетио је да ће хип-хоп кулутра расти, јер је то био начин да афроамеричка заједница гласно каже свој став.

"Почели су комуницирати кроз риме, репали су о својим сновима, надама и борби у сиромашној заједници. Музика је била њихов изражај", присјећа се.

Почео је производити мајице кратких рукава које су привлачиле млађе особе, а први купци су били његови пријатељи. Навече је гледао ТВ и шио одјећу која је наручена. Преко дана, радио је као конобар у ресторану Ред Лобстер.

"Дошао бих кући навече, шио бих мајице. Ујутро би их доставио, а потом отишао у ресторан да радим, јер сам некако морао платити рачуне. Од свог сна нисам хтио да одустанем", појашњава.

Његов ноћни посао за кратко вријеме постао је дневени. Са 40 долара и три пријатеља основао је ФУБУ, као акроним израза "Фор Ус Бy Ус", или "за нас од нас".

Данас његова компанија вриједи шест милијарди долара.

Кардасхианови, ЛЛ Цоол Ј, Пит Булл и Леноx Леwис и Дестинy'с Цхилд, Беyонцеин први бенд су највеће звијезде које су носили његове производе.

Прошле године добио је велико признање од предсједника Обаме, који га је именовао за предсједничког амабсадора глобалног предузетништва. Разлог због којег се укључио у Схарк Танк је тај што препознаје вриједности спољне подршке.

"Кључ за успјех је тај што сам вјеровао да могу усрећити људе. Моја мајка је радила за Америцан Аирлинес као стјуардеса, имала је сина, мене, који је дислексичан, а тога нисам био свјестан до 10. године. Никада ме мајка није подсјећала на то. Знала је да сам добар са математиком, и да могу научити читати ако се довољно потрудим", казао је.

Након великог успјеха са модном марком ФУБУ, Јохн је написаи књигу "Тхе Поwер оф Броке", у којој је објаснио да свој успјех дугује чињеници да није имао новца.

"Сваки пут, када бих успио у нечему - новац није био фактор".

Његова филозофија успјеха засновала се на чињеници да мора бити спреман на пораз.

"Волим слушати људе, и приче о њиховим неуспјесима. Желим да знам да ћу радити за некога ко је покушао разне ствари. Не желим да мој новац никоме гарантује ишта. Најбољи пут за предузетника је успјех, успјех, пад, успјех", појашњава за ЦНН.

За крај, јесте ли имали овакве фармерке? Жељели сте их сигурно.

 

Извор: Н1

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

21.01.2016 18:31

Сви причају о појединцу кад он успе у жиботу своме, а нико не прича о хиљадама других људи који нису успјели да остваре свој амерички сан да се обогате преко ноћи. Немој никада да заборавите да обично иза сваког капитала лржи нека врста криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

21.01.2016 20:41

Није то америцки сан, то је босански сан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.01.2016 21:13

Све су то приче за наивне.

ОДГОВОРИТЕ