АО - Хероина 4. дана: Преко Ријада и Џакарте до сна у Мелбурну

Када отворите профил неког спортисте на ’Википедији’ и угледате много белог простора, знате да није превише познат.

Тенис 21.01.2016 | 23:15
АО - Хероина 4. дана: Преко Ријада и Џакарте до сна у Мелбурну

Када на истој страници, у трећој реченици, видите резултат остварен тог дана, очекујете да је тек ушао у професионалне воде, не и да ће ускоро напунити 28 година.

Такав случај је са Лауром Зигемунд, Немицом рођеном у Филдерштату на западу Немачке, коју у четвртак слави цела земља.

Лаура је већ са три године почела да тренира тенис, али је већ следеће морала да се пресели у Ријад, главни град Саудијске Арабије. Тамо је остала само три године, пошто је уследило ново пресељење због очевог посла, овога пута у Џакарту. Када је тата Харо, иначе инжењер по струци, добио посао Немачкој, могла је да се врати кући и посвети тенису.

Доста дуго ’кубурила’ је на фјучерсима на којима је имала успеха – освојила је 11 титула у тој категорији, али никако није могла да се домогне значајнијих резултата на већим турнирима. Све до 2015. учешће на Грен слему за њу је био само сан, а онда се догодио Вимблдон. Победила је Хироко Кувату, Жули Коан и Менди Минелу за, према сопственом признању, најлепши тренутак у животу.

На старту највећег турнира зауставила је Светлана Кузњецова, да би је Петра Квитова елиминисала у Њујорку пошто је поново прошла квалификације. Неколико месеци касније ред је био за прву победу у каријери на неком од четири највећа турнира. Пала је Кики Бертенс са 6:4, 7:5 пре сензације коју је приредила у другој рунди. Иако је остварила све што је желела у дуелу са Холанђанком, Лаура је, на жалост навијача у Србији, избацила 19. носитељку Јелену Јанковић.

„Дефинитивно, ово је највећи тренутак у мојој каријери“, рекла је Зигемунд после меча и тако на неки начин поништила мисао о прошлогодишњем Вмблдону.

Дуел на ’Хајсенс арени’ трајао је 149 минута и нико није претпоставио какав ће коначни исход бити када је Јелена повела са 1-0 у сетовима. Међутим, Немица је средином другог сета спасла две брејк лопте, потом га и добила у тај брејку, а онда и комплетирала преокрет у финишу трећег.

„Да потпишем камеру? Никада то нисам радила“, била је збуњена када је победила, очигледно не познајући традицију на Грен слемовима. Тачније, не збуњена, него није очекивала да ће се икада наћи у тој ситуацији.

За разлику од Српкиње, Лаура била је изузетно агресивна – трудила се да она одлучује о поенима, ’јурила’ је винере и на крају их забележила чак 50, уз једну неизнуђену грешку мање. Примера ради, Јанковићева је уписала само 17 директних поена и 13 грешака.

„Нисам ударачица као што статистика показује, али волим разноврсност. Циљ је био да будем агресивна данас, излазим на мрежу и мислим да је то одлично функционисало, посебно у другој половини другог и целом трећем сету. Покушала сам да одржим висок ритам, иако сам у првом сету могла боље. Претпостављам да је то због нервозе, али и Јелене која је одиграла одлично. Тешко је против такве играчице само изаћи и бити агресиван. Нисам успела у првом, али у другом и трећем јесам“.

Девојка која прича три језика и жели да се бави спортском психологијом по окончању каријере, сада ће играти са Аником Бек. Њена сународница лакше него што се очекивало елиминисала је 11. носитељку Тимеу Бачински.

Ипак, пре нових изазова биће времена за славље.

„Пре свега бих желела да се захвалим публици, невероватно је победити овде. Уживала сам да играм на овако великом терену. Никада у каријери нисам играла на оволиком стадиону. Лепо је наступати пред толико људи и осетити њихову енергију и подршку. Огромна победа за мене“, закључила је Зигемунд.

Уз жал што је једна наша представница испала констатоваћемо и да је Лаура потпуно заслужила све што јој се догађа на овогодишњем Аустралијан опену.

Дуг пут до највећих тријумфа коначно се исплатио – сан и даље траје...

Коментари / 0

Оставите коментар