ЕП - најава и анализа: Црногорци или Мађари?!

Црна Гора или Мађарска у финалу Европског првенства у Београду. Србија хоће "хет-трик". Шта ви кажете - ко је "лакши" противник?

Остали спортови 21.01.2016 | 16:20
ЕП - најава и анализа: Црногорци или Мађари?!

"Реприза" Ајндховена (2012. године) или "реприза" Будимпеште (2014. године)?

Пре четири године у Ајндховену, Србија је у финалу Европског првенства победила Црну Гору 9:8. Пре годину и по дана, тачније у јулу 2014. године у Будимпешти, Србија је потопила домаћина турнира, екипу Мађарске 12:7.

Ако питате "делфине" кога би радије у финалу Европског првенства у Београду - добићете исти одговор: "И једни и други су јаки и показали су зашто су догурали до полуфинала".

Опет, у наставку одговора, добијате и ово: "Али, ако смо ми прави, онда..." (допишите сами или довршите сами одговор у главама).

Србија ће у суботу покушати да оствари "хет трик", односно да освоји трећу узастопну титулу европског првака, што је до сада успело још само Совјетском Савезу (СССР) - 1983, 1985. и 1987. године. Од разочаравајућег, седмог места на Светском првенству у Барселони 2013. године, Србија је освојила све што је могла! Волели бисмо да низ траје...

Опрез и поштовање и за Мађарску и за Црну Гору је свеприсутан код српских играча. Мађари, који јесу (донекле) подмладили тим, увек у ватерполу представљају велесилу, а дуели са Србијом увек су били и остаће највећи ватерполо дерби.

Голман Виктор Нађи је бриљирао у четвртфиналном мечу против Хрватске, а браћа Данијел и Денеш Варга су диктирали темпо игре у којој "баракуде", објективно, нису имале шта да траже. Норберт Хошњански (пре 10 година на ЕП у Београду био је дебитант за Мађаре) и центар Габор Киш дају додатну уботачност мађарском нападу.

Мађари су играли лоше припремне турнире, али Мађари никад не играју лоше оне праве турнире. Да ли вам је довољан податак да им је ово 12. узастопно полуфинале на европским првенствима? Мађаре никад не треба отписивати и потцењивати у ватерполу.

Црна Гора је из меча у меч на турниру у Београду подизала форму. Млади селектор Владимир Гојковић, доскора сјајан играч, склопио је коцкице у црногорском тиму, мотивисао Николу Јановића, његовог брата Млађана, Александар Радовић је "наместио" руку, Александар Ивовић увек опасан, Милош Шћепановић се "разбранио"...

Пре осам година, односно 2008. године у финалу ЕП у Малаги Црна Гора је победила Србију 6:5 (занимљиво, Црногорци су тада стигли до финала баш преко Мађарске - 14:13, после продужетка). Црна Гора је сада поново "напаљена" за ватерполо, али Гојковић смирује страсти:

"Морамо да будемо свесни да још нисмо ништа урадили. Тачно је да смо у четвтртфиналу победили великог противника (Италија), а за наш народ је карактеристична нека еуфорија, али има још доста да се игра. Стигли смо до полуфинала, а имамо два циља - да обезбедимо олимпијску визу и да пробамо да освојимо медаљу. Стицајем околности, овог пута остварење једног циља значи и испуњење другог", каже Гојковић.

Полуфинални дуел Црне Горе и Мађарске има још једну димензију - борба за "олимпијску визу". Дакле, није само медаља у игри, већ и пласман на Олимпијске игре. Црна Гора би већ била у Рио де Жанеиру да је Хрватска победила Мађарску. Али, није.

Србија је са те стране мирна, јер је тријумфом у Светској лиги прошле године пребринула ту бригу.

У суботу је финале. Ми вас питамо...

Кога бисте волели у финалу ЕП у ватерполу?

Коментари / 0

Оставите коментар