Наоми Осака – Јапанка која још не зна јапански!

Наоми Осака, 18-годишњакиња из Јапана, ушла је у просторију пуну јапанских новинара у уторак.

Тенис 21.01.2016 | 17:40
Наоми Осака – Јапанка која још не зна јапански!

Осака је нешто раније савладала Дону Векић у првом колу Аустралијан опена и остварила прву Грен слем победу у каријери.

Као што је уобичајено на конференцијама у Мелбурн парку, модератор је прво прозивао новинаре који су питања постављали на енглеском језику.

Помало уплашена, млада играчица стидљиво је питала: “Само на енглеском?”. Била је веома озбиљна јер и даље учи језик земље за коју наступа.

Осака је рођена у Осаки, другом по величини граду у Јапану – отац јој је Хаићанин, а мајка Јапанка. Њена породица се преселила у Сједињене Америчке Државе док је још била мала, а сада константно тренира на Флориди са оцем, али време проводи и у ‘Земљи излазећег сунца’, са тренерима из Тениске асоцијације Јапана.

Иако још увек довољно не познаје језик и не изговара га течно, она репрезентује Јапан изузетно професионално и једна је од најцењенијих младих звезда. Говорећи као класична тинејџерка, често је употребљавала фразе из тог периода, али је истакла да је одлука била добра за њу.

“Једноставно, волим њихову храну и сличне ствари. Ја сам веома повучена и осећам да више припадам тамо (у Јапану)”, рекла је Осака.

Она је направила пробој на WТА пре две године када је као 406. играчица света обезбедила пласман на турнир у Стенфорду, где је у првом победила некадашњу шампионку УС опена Саманту Стосур.

Тада је имала 16, а сада, само две године касније победила је три меча у квалификацијама за Аустралијан опен, ушла у главни жреб и остварила успех каријере – тријумф над Хрватицом са 6:3, 6:2. Следећа противница јој је Јелина Свитолина из Украјине која је постављена за 18. носитељку.

Крајем прошле сезоне освојила је позивни турнир Будуће звезде у Сингапуру и то јој је донело пласман међу 150 на свету. За своје добре резултате има поприлично занимљиво објашњење.

“Све време сам чекала да напуним 18 година. Можда је мој мозак функционисао у фазону: ‘Сада си пунолетна, можеп да играш много мечева’. Такође, не морам превише да се нервирам што играм само неколико турнира”, додала је Наоми.

Први циљеви су да се пробије међу Топ 100 и оствоји WТА турнир, али пре свега тога жели да усаврши језик.

“Баш се унервозим када чујем јапански, много је брзо. Понекад звуче као да ‘репују’ и мислим се у себи: ‘Боже, нисам чула први део питања’. Онда изгледам као идиот, а не желим да изгледам као идиот”.

Упитана шта је чини нервознијом – обраћање групи јапанских новинара или играње пред 10.000 људи на Грен слему, присутни новинари су праснули у смех.

“То је тако злобно питање!”, успротивила се. “Немам коментар”.

Коментари / 0

Оставите коментар