НАТО: Русија и даље пријетња број један

Шеф Војног комитета НАТО, чешки генерал Петр Павел изјавио је да за западне војне савезнике претња број један није избеглички талас, него је то и даље Русија.

Свијет 20.01.2016 | 10:40
НАТО: Русија и даље пријетња број један

Он објашњава да Русија има нуклеарно оружје и да не оклева да крши међународно право

"Уколико погледамо која претња је озбиљнија, онда је држава која има свој нуклеарни војни арсенал укључујући ту нуклеарно оружје, а не стиди се да прекрши међународне споразуме, без сумње ризик број један", казао је бивши начелник Генералштаба чешке армије Павел за словачки лист ДеникН.

Генерал је додао да је проблем избеглица, иако мањи него Русија, хитнији и да тренутно утиче непосредно на живот у чланицама НАТО.

"Претња везана за Русију, без обзира на озбиљност и даље је само потенцијална. Не утиче на нас непосредно као избегличка криза коју су изазвали проблеми с исламским екстремизмом", рекао је Павел.

Шеф Војног комитета НАТО одбио је као неосноване тезе које гласно заговарају председник Чешке Милош Земан и председник Владе Словачке Роберт Фицо да Европа није суочена с избегличким таласом, ни сеобом народа, већ да је реч о добро организованој инвазији на Европу у режији Исламске државе.

"Плашим се да тврдња да неко координира централно избегличку кризу нема потврду у анализама обавештајних служби које су доступне свим земаљама чланицама НАТО. Тешко да бих могао да подржим то нагађање", рекао је Павел.

Према обавештајним анализама на које се позвао Павел, избеглички талас изазвали су сукоби у неким деловима света, а подстакла га је и политика отворених врата неких европских земаља.

Павел је, такође, демантовао уобичајене тврдње званичника чланица Вишеградске групе да 90 одсто таласа чине економски имигранти.

"Није тајна да већина избеглица потиче из земаља које су погођене неким сукобом: Сирија, Авганистан или Либија, где још бесни грађански рат. Морамо, наравно да узмемо у обзир да део (избегличког таласа) чине економски мигранти који су на пут кренули једноставно да побољшају своју социјалну и економску ситуацију. Њихов број је порастао због отворености неких европских држава", рекао је Павел.

Извор: Б92

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

соп

20.01.2016 09:46

Јаднице,није Русија претња за НАТО,вец обрнуто,али јој не могу ниста! Ту је проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.01.2016 10:21

Русија је велик залогај и за НАТО САВЕЗ. Неће НАТО моћи Русију прогутати. Застаће НАТУ Русија у грлу и НАТО ће се удавити!

Name

Неђо.20.Јануар.2016

20.01.2016 13:35

Шук доће европа памети шта имраде каубоји,јашу,Европу уместо коња.Нема веће претње у свету од,Америке.Растурише све државе,сиротињу направише у,Либији,Ираку,Авганистану.Ко други прави немир у свету него каубоји,Амерички.Направили су у,Сирири рат,мислили су и,Крим,Амери да узму није то ,Србија да узму,Косово.Багра,Америчка.

Name

Иии

20.01.2016 10:24

Ово је добро "Русија крши међународно право".

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

20.01.2016 11:01

У Русији це избити градјански рат.Русија се економски исцрпљује да се јос висе преодубе разлике измедју, богатих криминалаца који су приватизацијом опљацкали народ,и сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

20.01.2016 11:21

Браво за коментар !

Name

Ја

20.01.2016 13:37

Само се надајте! Ускоро ми на море у Константинопољ а ви нецете имати гдје...јадници јадни!

Name

шук

20.01.2016 13:07

Да ли је млогуће да је Европа толико глупа да јој овај каубој продаје овакве приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цГ

20.01.2016 19:59

Друже Генерале:Па немогуће да си толико кретен и кратковид.?!!Па сама ријеч -НАТО-Највећа Америчка Терористичка Организација,,па видиш ли да Тероришу цијелу Земаљску куглу.Русија је пријетња једино тако што је праведна и не дозвољава тлачење других.Кога је то РОССИЈА Угрозила.Русија је вратила свој Крим,и сви дижете због тога хампу,А што се шутјело када је Њемачка окупирала ДДР-без референдума и припојила га себи,дали се тад питао Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

21.01.2016 20:18

Ко је у историји цовецанства вец користио и то две А. бомбе?

ОДГОВОРИТЕ