Уложили 2 а за одштету траже 46 милиона КМ

Фирма "ХЕС Врбас" Бањалука, која је требало да гради двије хидроелектране на Врбасу, за ту инвестицију, вриједну 165 милиона евра, приложила је гаранцију на само нешто више од милион евра.

Република Српска 20.01.2016 | 07:25
Уложили 2 а за одштету траже 46 милиона КМ

Та гаранција требало је да послужи за испуњавање претходних услова из уговора о концесији, потписаног крајем новембра 2004. године, а међу којима је само вриједност експропријације земљишта износила око 4,7 милиона евра, док је вриједност радова на измјештању пута М-16 и приступних путева око 14,5 милиона евра.

Иначе, та фирма сада од РС тражи одштету од 46 милиона марака, због изгубљене добити, те је Влади Републике Српске већ упутила одштетни захтјев и у току су преговори двије стране у овом спору.

У информацији Радне групе Владе Републике Српске, која је сачињена 2006. године, наведено је да је њемачка фирма "МББ WС Енергy ГмбХ" из Минхена, као већински акционар "ХЕС Врбаса" доставила Влади гаранцију уз потпис на износ од 1.028.000 евра, којом гарантује испуњење претходних услова из уговора о концесији.

Гаранција је, како се наводи у овом документу, обезбијеђена и депонована у Министарству финансија Републике Српске.

Међутим, када смо у Министарству финансија покушали да добијемо на увид ту гаранцију, добили смо одговор да та гаранција није код њих, као ни да ово министарство нема обавезу чувања тих гаранција.

Тако се испоставило да нико не зна гдје је та гаранција, пошто смо раније сазнали да није ни у Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске. Из свега овога поставља се питање: У каквој ситуацији Влада дочекује евентуални спор у овом случају?

Такође, у информацији из 2006. стоји да је "ХЕС Врбас", уз сагласност Комисије за концесије РС 3. децембра 2004. године пренио 79 одсто својих права и бенефиција на ту њемачку фирму, ради обезбјеђења средства за финансирање пројекта.

Након проведеног тог поступка, у информацији стоји да је структура акција у "ХЕС Врбасу" била таква да је МББ имао 79 одсто удјела, "Виадукт" Порторож 20 одсто, а "Грађевинар" из Краљева један одсто акција.

Исто тако, Радна група Владе РС тада је констатовала и да им приликом састављања ове информације није био доступан доказ концесионара о обезбјеђењу конструкције финансирања пројекта, а која се састоји од дионичког капитала концесионара и кредитних средстава.

Међутим, из рјешења о регистрацији фирме "ХЕС Врбас", које је донио Окружни привредни суд у Бањалуци у септембру прошле године, видљиво је да укупни капитал ове фирме износи 51.000 КМ, што значи да је сва средства за реализацију пројекта процијењеног на 165 милиона евра требало да обезбиједе из кредита.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је у интервјуу за "Независне" да је захтјев фирме "ХЕС Врбас" Бањалука, која од Српске тражи одштету од 46 милиона марака на име улагања и изгубљене добити, није реалан.

Он је казао да Влада Републике Српске тренутно води интензивне преговоре са "ХЕС Врбасом" о мирном рјешавању овог питања, истичући да у овом тренутку не постоје разлози за покретање арбитраже у овом случају.

У току јучерашњег дана, ни након више упорних покушаја, нисмо успјели контактирати са представницима фирме "ХЕС Врбас" Бањалука на број телефона који је наведен на сајту компаније, пошто се у сједиште те фирме нико није јављао на позиве.

НН

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Немања

20.01.2016 07:08

Све сто је Милорад Додик потписао бице на стету Републике Српске.Цијена његове бахате владавине полако долази на наплату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

20.01.2016 07:42

На крају ће бити да су власници наши вајни политичари и њих 5-6 ће се договорити сами са собом да им РС исплати 30 милиона да не иду на суд па ће се онда хвалити да су народу РС.а уштедили 16 милиона плус судски трошкови, а они зарадили само по 5-6 милиона. Толико воле ову Републику Српску да ће истог момента са комплетним породицама, кумовима и ближом фамилијом све у интересу РС да се иселе у Монте Карло, а узеће саму ону законску отпремнину од 1-2милиона пошто ин толико следује законом.

Name

борис

20.01.2016 08:36

Извиницес ово је Микеревиц ПДП нам скувао папицу

Name

ТОПЛО/ХЛАДНО

20.01.2016 10:14

Биће интересантно пратити случај. Концесије су дате а да се није ни знало да ли су технички изводљиве. конкретно, ове двије концесије у власништву ХЕС-а нису биле изводљиве. Можда само једна. Микеревић дао, а Додик потврдио. Међутим, неко неком није ндао лову, или није хтио да да унпаприје, или није хтио да да колико су тражили, и посао је пукао.Е сад, видимо да Дјокић најављује поравнање, што значи да ће РС платити али не колико ХЕС тражи. Добар знак, али за аналитичаре. Дил је, очигледно договорен (РС нама x, ми вама приватно y), само се јавност припрема да "прогута жваку". Биће у стилу: "они нама траже 46 милиончића, а ми ћемо њима дати 23. Уштедисм држави 23 милиона, и народ треба да их слави и бира. Ако РС није испунио своје обавезе (а могуће је да није), сигурно их све није испунио ни ХЕС. Не постоји концесионар у РС па и шире, који испуни све обавезе у року. Сигуран сам кад би се држава РС потрудила (на жалост није у стању јер неће, али нема ни способне службенике) пронашла би неколико разлога због којих би могла ладно да раскине уговор. дајте уговор на свјетло дана па ће вам објаснити ко се у ту проблематику разумије. Наравно, уговор нећемо никад видјети (наводно је пословна тајна) и биће "појела маца". А ти народе.... гладуј и гласај...кад с мало луд а мало наиван, а мало и покварен ко и твоји политичари....

Name

Перо ре ТОПЛО ХЛАДНО

20.01.2016 10:52

Бас тако ТОПЛО/ХЛАДНО. У праву си 100 посто, овај мали социјалиста це да згрне који милионциц на овоме и доста му за зивота.

Name

Ленин

20.01.2016 11:07

Ова њемачка фирма "МББ УWС Енергy ГмбХ" из Минхена, висе и не постоји јер је отисла под стецај још 2011 године. А води се као вецински акционар код ХЕС Врбас.

Name

Српска

20.01.2016 07:16

Свака част нашој власти, толико о њиховој бризи за нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.01.2016 10:15

Има нешто труло у РС. Њима је били понуђено од РС да праве једну хидроцентралу умјесто двије и они су одбилу. Зато РС треба од њих да тражи оштету а не они од РС!

Name

Лактаси

20.01.2016 12:24

ГДИНЕ ДЈОКИЦУ АКО БРИНЕС О ДРЗАВНИМ РЕСУРСИМА СТО НЕ ОБУСТАВИС КРАДЈУ СЉУНКА ПО ЛАКТАСИМА ОД СТРАНЕ ИНТЕГРАЛА И НИСКОГРАДЊЕ КОЈИ ПРАВЕ АУТО ПУТ ЗА ПРЊАВОР СВЕ ДО ДРУГОВИЦА ОД СЉУНКА КОЈИ СЕ КРАДЕ ИЗ ВРБАСА И ОКОЛНИХ ЊИВА А СТЕТА ЈЕ ОКО 30 МИЛИОНА ТАКО ДА СИ МОГАО ДА НАПРАВИС ОВЕ ЦЕНТРАЛЕ КОЛИКО СУ ОВИ НЕИМАРИ УКРАЛИ ЗА САДА ТОЛИКО

Name

Васо

20.01.2016 07:19

И шта је ту проблем? Па док су ове уцењивали и узимали им паре а при томе чиновницка банда није ништа радила тј трпали у ладице нисмо питали како им је. Људима прекопира борба са пљачкашима наше лијепе РС. САМО ТУЖИ, ВАЉДА ЦЕ НЕКО ЈЕДНОМ ОДГОВАРАТИ ЗА НЕРАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

20.01.2016 07:58

ОВО ЈЕ СТО ПОСТО БАЈИНО "МАСЛО" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

20.01.2016 08:22

Баја стоји иза свега у насој лијепо РС, и оно сто је добро и лосе, само је проблем сто је 90 посто лосег.

Name

Q

20.01.2016 07:59

Тест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

20.01.2016 11:10

Q

Name

Компентентан

20.01.2016 08:57

Драган Микеревиц (ПДП) је био премијер те 2004. године, кад је потписан уговор. Вец 2005. кад је исти био практицно непроводив, због петиције потписане стране од 20.000 градјана. Тад је премијер био Перо Букејловиц (СДС) - цовјек за цијег једногодисњег мандата, потписано највисе концесија за мале хидроелектране. Прије него пљунете, барем се упознајте са елементарним цињеницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борис

20.01.2016 09:22

Ако не знас Микеревиц Драган ти је сада код Додика и тада је радио за њега а преко Новака Кондица са ким је у дилу одавно.Њихов је Савез рацуноцодја неуставно марису ливу а то им је омогуцио Додик.Уветана је то финансијска мафија а медју њима је и овај клепац Петер Дјокиц.Тетак је ко брид.Али доци це то све на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.01.2016 10:21

Ако су људи изгубили 10 година, мислим да не траже превише. Треба узети у обзир да су вјероватно за вријеме чекања да велики вођа Ким-Јонг Рудоња удари свој лични печат на дозволу, пропустили многе друге прилике. Колико новца имају на рачуну, не представља ништа, свака банка ће финансирати било чији пројект аго га процијени исплативим... И ја сам своју кућу купио на кредит, једноставно је банка знала да вриједи дупло него висина кредита. Овдје је вјероватно у питању нека релативно нормална фирма (или више њих) у којој није било довољно тала за СНСД, иначе би добили дозволу за 15 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бочац

20.01.2016 11:36

Не лупетај. Није им никад ни требало дозволити да се парчају у изградњу хидроелектрана у РС. Овдје је давно прије њих изградјен Бочац сопственим снагама а сад влада банда која не дозвољава домаћим стручњацима било шта да раде. Све је то у вези тих 46 милиона организовани криминал и у њему су: политичка банда на власти, "инвеститор", судије који треба то да пресуде и адвокат који је веза у свему томе. Све то СИПА треба похапсити и послати у Сибир на бар по 30 година. На крају крајева што нису тражили одштету одмах а не након 10 година. Требали су сачекати још 20 година тада би могли испоставити захтјев на 500 милиона. Промјена власти је неопходна. милом или силом.

Name

стеван

20.01.2016 11:43

А није тада Додик био на власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јота

20.01.2016 12:45

Само напред Кесицу кради док је Додика и Тегелтије да ти цувају леда ко изводи радове и ција је опрема колико коста изградња а ти народе нетребас ни јести

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИТО КОРЛЕОНЕ

20.01.2016 12:58

МА ДА,НИЈЕ ДОН МИЛЕ НИ САДА НА ВЛАСТИ ТО СЕ САМО НАРОДУ ЦИНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

20.01.2016 15:28

Коме платити кад та Фирма висе не постоји.

ОДГОВОРИТЕ