Џикић: Играчи морају да почну да вјерују!

Стигао је у Партизан у најтежем могућем тренутку, тиме је ставио на коцку и своју тренерску каријеру, али сада има прилику да у вољеном клубу докаже да је један од најбољих стручњака у региону.

Кошарка 20.01.2016 | 22:15
Џикић: Играчи морају да почну да вјерују!

На конференцији за медије на којој је представљен као нови шеф стручног штаба трофејног клуба Александар Џикић је истакао да није много вагао и да је прихватио незахвалну улогу из потпуно ирационалних разлога.

Већ на првој утакмици, против Цибоне у Пиониру донео је оно што је “црно-белима“ фалило од почетка сезоне, мотивацију, енергију, жељу да се последњи атом снаге остави на терену, али и кошаркашко знање које је годинама прикупљао, како на нашим просторима, тако и у Сједињеним Америчким Државама.

После победе над Цибоном уследио је и тријумф на гостовању у Новом Месту, против Крке у којој је Џикић оставио дубок траг.

“Генерално имали смо прилику да видимо једну добру партију играча који се баве организацијом игре, поред тога су били успешни и као реализатори, а уз то Чедомир Витковац и Кевин Џонс су одиграли још једну добру утакмицу. Оно што нам је фалило ћемо добити са Дерелом Вилијамсом, кад уђе у ритам пошто је још ван такмичарског ритма, али и то време ће доћи. С те стране, распоред утакмица нам иде на руку, тек после одређеног времена играмо са ривалима који су у истој ситуацији као и ми“, навео је Џикић.

На обе утакмице на којима је 44-годишњи стручњак био на клупи било је евидентно да екипа игра са више жара, да су поједини играчи пронашли своје позиције и да Партизан коначно личи на тим.

“Све ће зависити од тога колико се буде брзо одвијала интеракција између тренера и играча, сигурно ћемо боље функционисати, али за то треба времена. Са неким играчима кликнеш брже, са некима спорије, али је то тако, то су услови у којима тренутно радимо“, рекао је Џикић.

Поред тактичко-техничких ствари, пред некадашњим асистентом најтрофејнијег стручњака Душка Вујошевића је да тргне екипу из летаргије у коју је упала због низа лоших резултата.

“Морамо много да радимо на самопоуздању, а то је уско повезано са тиме да играчи морају да почну да верују у оно што раде, а за то ће бити потребно много времена. Наш циљ је једноставан, то је опстанак у АБА лиги. Без дилеме је лепа еуфорија, лепе су победе, али ми знамо шта је реалност“, истакао је Џикић.

После старта сезоне који није обећавао, смена тренера је донела нову енергију како на терен тако и на трибине, а навијачи навикли на трофеје почињу све гласније да помињу могућност освајања неког трофеја ове сезоне.

“То је индивидуална ствар, а за све треба да постоје реалне основе. Добро је што навијачи верују у нас и кад је добро и кад је лоше, али је реалност другачија“, кратко је прокоментарисао Џикић.

Прошле године су се догодиле велике промене у организацији регионалне лиге, а све чешће се помињу некакви састанци, дописи, захтеви, а како се регуларни део сезоне ближи крају све је већа тензија.

“То је потврда тога да постоји квалитет и у горњем и у доњем делу табеле. То је најбоља могућа ствар за ову нову регионалну лигу. Ја не знам детаље тих околних прича, не бавим се тиме, али знам како се играју утакмице и да су стварно врло изједначене. Поједине екипе одскачу, а све остале су прилично изједначене, утакмице су квалитетне, интересантне и борбене“, истакао је Џикић.

Ипак, постоји и друга школа мишљења, која сматра да је регионална лига веома слаба и да осим три првопласиране екипе, које имају стабилне услове за функционисање, остале екипе не могу да се подиче великим квалитетом.

“Реалност поднебља је таква, не само у Србији... Финансијски не можеш да пратиш Европу, нити можеш да купујеш нови квалитет нити да задржаваш свој квалитет, али су то приче које су одавно испричане и нема потребе да их људи слушају и од мене“, каже Џикић.

Тренер Партизана наводи да је лош математичар и да не жели да се бави калкулацијама колико победа је потребно његовој екипи да обезбеди мирну завршницу сезоне.

“Не може да се планира, а да се други не питају, неозбиљно је то...“, закључио је Џикић.

До краја регуларног дела АБА лиге Партизан ће се састати са Црвеном звездом, екипом Будућности, Задром, Тајфуном, Цедевитом и Олимпијом.“Црно-бели“ су тренутно деветопласирани тим АБА лиге са осам победа и 12 пораза после 20 утакмица.

Коментари / 0

Оставите коментар