Кина има најнижи економски раст у посљедњих 25 година

Економија Кине остварила је у 2015. години раст за 6,9 одсто, што је најмање у последњих 25 година, наводи се у објављеним званичним подацима у уторак, 19. јануара.

Свијет 19.01.2016 | 17:50
Кина има најнижи економски раст у посљедњих 25 година

Кинески привредни раст, као друге економије света, покретач је глобалне привреде, па је овај податак забринуо инвеститоре широм света.

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је истог дана пројекције раста глобалне економије за ову и наредну годину, трећи пут у мање од 365 дана, наводећи као разлог успоравање кинеске трговине и ниске цене сировина које погађају Бразил и друга тржишта у развоју.

У 2014. години, раст кинеске економије био је 7,3 одсто.

Власти у Пекингу раније су поставиле циљ раст од "око седам одсто", пренео је Би-Би-Си.

Кинески пемијер Ли Кећијанг рекао је да ће спорији економски раст бити прихватљив све док се отвара довољно нових радних места.

Аналитичари сматрају да би раст испод 6,8 одсто вероватно изискивао увођење додатних економских подстицаја. Привредни раст у последњем кварталу прошле године био је 6,8 одсто, наводи власти у Пекингу.

Вредност акција на берзама у Европи и Азији, као и амерички долар, порасла је у уторак у ишчекивању додатних мера владе да подстакне раст.

Повећана је и цена нафте након што је заустављен пад тражње у Кини, најнижи од 2003.

После брзог привредног раста у периоду дужем од десет година, кинеска привреда успорава у последње две године јер Влада покушава да преусмери економију ка потрошњи и услугама, а не да почива као до сада на извозу и инвестицијама. Међутим, показало се да је та транзиција пуна изазова.

Неки стручњаци сматрају да је погрешна преоријентација Кине ка економији коју покреће потрошња и да би требало да се фокусира на продуктивност да би одржала високу стопу привредног раста.

“Мада велика потрошња може да краткорочно подстакне раст, нема много утемељења у економској теорији о њој као покретачу економије”, истиче аналитичар банке ХСБЦ Џон Жу (Јохн Зху).

Он сматра да је на садашњем нивоу економског развоја Кине неопходно више инвестиција а да преоријентација ка потрошњи и сервисној економији треба да буде постепена.

“Инсистирање на пребрзом преусмерењу ка овом типу привреде може бити веома опасно”, наглашава Жу.

Уобичајена је фраза на финансијским тржиштима да када Кина кихне остатак света добије грип. Крах берзи у Кини прошле године уздрмао је поверење инвеститора широм света и ситуација се од тада није поправила. У том смислу вести о успоравању кинеске економије нису изненађујуће.

Власти у Пекингу то већ најављују извесно време док настоје да економију коју покрећу државне инвестиције и производња преоријентишу ка потрошњи и услугама као генератору привредног раста.

Ова два фактора сада чине 50,5 одсто кинеске економије што је повећање у односу на 48,5 процената у 2014. Међутим, многи аналитичари брину какви ће трендови бити у будућност, сматрајући да је раст још слабији него што то показују подаци.

Критичари истичу да су статистички подаци у Кини непоуздани, што показују и недавни извештаји о стању економије на локалном нивоу који се разликују од оних које су објавиле државне институције, мада званични Пекинг негира да су објављене цифре фабриковане.

“Када се анализирају кључни индикатори раста – стање на тржишту рада, малопродаја и индустријска производња – није реч о краху већ само о успоравању кинеске економије”, сматра Кетрин Јунг (Цатхерине Yеунг), експерт “Фиделитy Инвестмент”, која пружа финансијске услуге.

Поједини аналитичари сматрају да ће обљављени подаци о стању кинеске економије заправо изазвати олакшање.

“Кинески друштвени производ је у оквирима који су многи, укључујући ММФ, очекивали”, истиче економиста Тони Неш (Тонy Насх).

“Кинески раст у 2015. је еквивалентан величини целокупне економије Швајцарске или Саудијске Арабије. То није лако остварљиво и стога је то велико достигнуће”, додаје Неш.

Светска економија ће, према најновијем извештају ММФ-а, осварити раст од 3,4 одсто у 2016. години и од 3,6 одсто у 2017. години, што је у оба случаја за 0,2 процентна поена ниже у односу на пројекције Фонда из октобра.

У извештају се наводи и да ће законодавци морати да пронађу начине за подстицање краткорочне тражње, наводи британска агенција.

Извор: РСЕ

Коментари / 0

Оставите коментар