Тадић: Побједа има много очева, а пораз само једно - сироче

У седмици која је иза нас, редакција портала Фронтал.ба пружила је могућност својим читаоцима да постављају питања Огњену Тадићу, потпредсједнику Српске демократске странке и предсједавајућем Дома народа ПС БиХ. 

Република Српска 19.01.2016 | 22:50
Тадић: Побједа има много очева, а пораз само једно - сироче

"Прије свега, желим да се захвалим редакцији портала Фронтал.ба и заинтересованим читаоцима  портала што сте ми заједно дали могућност да одговорим на нека питања. Желим да захвалим свим будућим читаоцима који имају намјеру да сазнају нешто више од оног што је садржано у мојим одговорима и позивам их да на неки од њима могућих начина упуте сва своја питања на адресу Српске демократске странке или на мене лично", рекао је Тадић.

- Како је могуће да у политичким странкама нема криминала и корупције, с обзиром да нико никада није указао на ове проблеме у својим редовима?

ТАДИЋ: Та теза није тачна. У свакој странци се води борба између здравих политичких снага и снага које власт или чланство у странци доживљавају као прилику да то искористе за неки облик корупције. Примјера ради, историја напада на Младена Босића је историја напада на човјека који је показао излазна врата многим људима који су СДС користили или имали намјеру да користе као инструмент за корупцију. Жао ми је што медији нису имали довољно слуха за то, па су се више бавили тиме какве наочаре носи Младен Босић него тиме да му дају подршку у чувању најважније странке у Републици Српској.

- Како се будите свако јутро са спознајом да сте Ви и Ваши савјетници најодговорнији за Додикову побједу на посљедњим изборима за Предсједника Републике Српске, а с тим у вези и претварање Српске у резерват без перспективе?

ТАДИЋ: Мене ово питање подсјећа на ону енглеску изреку која каже да "побједа има много очева, а да је пораз сироче". Да сам побиједио на изборима, не бих дао мандат Милораду Додику. Милорад Додик је два пута добио мандат за састављање Владе Републике Српске од предсједника Републике Српске бираних на приједлог Српске демократске странке, тј. од Биљане Плавшић и Драгана Чавића. Треба рећи да је и покојни Милан Јелић, који је Додику дао трећи мандат, раније дуго времена био активни функционер Српске демократске странке. И у моменту када је добијао те мандате, а и послије тога, ја сам био у оној групи људи која је сматрала да је давање мандата Милораду Додику лоша политичка одлука. Такође сам био у оној групи људи која је учинила све што допуштају демократска правила и демократске процедуре да се власт одузме Милораду Додику. На посљедњим изборима је било јасно да је јавност у Републици Српској потпуно подијељена. Проглашен је резултат по коме су побиједили Младен Иванић као кандидат Савеза за промјене и Милорад Додик као кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП. Разлика између Додика и мене била је 1%, тј. око 7000 гласова. Волио бих данас разговарати са људима који су хтјели промјене, али нису изашли на изборе, да их питам о каквом се специфичном политичком укусу ради, а који је у толикој мјери различит од политичког укуса преко 44% људи који су изашли на изборе и подржали Савез за промјене.

- Да ли, с обзиром на поражавајуће изборне резултате у претходним изборним циклусима, планирате да поднесете оставку на мјесто потпредсједника СДС-а, као и на остале страначке функције?

ТАДИЋ: СДС биљежи стални раст резултата на свим изборима од 2006. године па до данас, тако да тврдња из питања није тачна. За раст резултата заслужан је јако велики број добрих људи чији труд не смије бити понижен или багателисан. Они одлучују о томе ко представља СДС и они бирају руководство СДС-а. Да којим случајем СДС-ом управљају они који би хтјели злоупотријебити СДС за личне интересе или који би га радо ставили у подређен положај у односу на Додиков СНСД, онда би сигурно био један од људи које би такви најприје избацили из странке.

- Знате ли за још неки примјер у свијету да је предсједнички кандидат возач другом противкандидату?

ТАДИЋ: Изненадили бисте се када би чули шта се све дешавало у политичкој историји. У моменту када су се за изборе кандидовали ти кандидати о којима говорите, ја нисам знао да они то чине. Кандидат Нешковић тада није био ангажован у мом апарату као возач, јер сам крајем 2013. г. разријешен дужности предсједавајућег Дома народа, па је и његов ангажман тада престао. Кандидатуре о којима причамо су се десиле уочи средине 2014. г. Тада нисам знао нити то ко ће бити кандидат Савеза за промјене. Све је ишло ка томе да то буде неко други, а не ја. Ипак, ја разумијем због чега су се ти људи кандидовали и то цијеним. То сам јавно рекао и у сред кампање. Ту није било било каквог скривања или лицемјерства јер сам их ја отворено позвао да ми се придруже у кампањи. Они су једноставно хтјели да на изборним мјестима буде што већи број људи који ће спријечавати крађу гласова. И у томе смо сви заједно, сви ми који смо тражили регуларније изборе, у озбиљној мјери успјели. Хвала им за то што су подносили јавне нападе режима, као посљедицу њиховог доприноса томе да избори буду што мање покрадени.

- Којих пет младих политичара видите као најперспективније у Републици Српској, а да не долазе из Ваше партије, односно СДС-а?

ТАДИЋ: Немам право да јавно проглашавам било кога перспективним или мање преспективним.

- Шта сте Ви у својој политичкој каријери урадили што мислите да ће грађани памтити?

ТАДИЋ: Ако то читаоцу који је поставио ово питање већ није познато, онда није на мени ни да одговарам на ово питање. Ја ћу на ово питање одговорити онда када подвучем црту на свој политички рад и напишем свој осврт на вријеме у коме сам се бавио политиком. А то вријеме непрекидно траје од 1990. г. и нема важнијег историјског догађаја који нисам својим очима гледао. До тада је то тема за друге људе, а не за мене. У сваком служају Гоогле даје одговор на многа питања, па тако и на ово.

- Сви знају да сте пријатељ са Александром Вучићем још из времена док сте били у истој партији само са других страна Дрине. Да ли сте икада разговарали о томе да се формира Српска напредна странка у Републици Српској?

ТАДИЋ: Не. И сам Вучић је недавно недвосмислено изјавио да његова странка не постоји са ове стране Дрине, већ да само постоје странке истог или сличног назива. Наше познанство сам, у оној мјери у којој то политика може да трпи, ставио у функцију изградње што снажнијих односа његовог СНС-а и Босићевог СДС-а.

- Да ли Ви Момчила Крајишника опажате као ратног злочинца или заслужног грађанина Републике Српске?

ТАДИЋ: Ми смо познаници из времена која су била веома тешка за српски народ и Републику Српску. Свједок сам многих догађаја и тешких одлука које је тадашње вођство морало поднијети. Жао ми је што је све то данас као на некој пијаци и што профитери, дезертери, лупежи, лицемјери и кукавице пипкају наше заслуге и одликовања као пијачну робу, коментаришући шта је добро, а шта није. То ме веома љути. Још више ме љути када неки људи нуде своје часне заслуге за кору хљеба јер другачије не могу преживјети. Па им се онда лупежи изругују, понижавају их, важу вриједност њиховог доприноса и мјеркају тежину одликовања. Очекујем од Момчила Крајишника да чува достојанство те генерације без обзира да ли смо тада имали 16. или 96. година. Све друго би ме дубоко разочарало.

- Као представник власти на нивоу БиХ, који обавља важну функцију , а предложени сте испред Савеза за промјене, како коментаришете то што је Савез за промјене наставио са истом праксом као и СНСД, тј. праксом кршења процедура због личних и партијских интереса? Најновијии примјер за то је да је Савјет министара 30.12.2015. именовао вршиоца дужности директора Агенције за лијекове и медицинцка средства, који је и кандидат на конкурсу чија је процедура у току. Зар то није кршење транспаретних законских процедура? Појавиле су се и информације да в.д. не испуњава услове конкурса и да ће Савез за промјене саботирати завршетак конкурсне процедуре.

ТАДИЋ: Молим Вас да се путем писма које ће бити достављено на адресу Дома народа БиХ обратите се прецизним подацима о овоме о чему говорите. Неће ми бити тешко да поставим делегатско питање Савјету министара БиХ у вези са овим што сте навели, а одговор ћу Вам прослиједити. Зависно од тога какав је садржај одговора, и ја ћу реаговати.

(Фронтал.ба)

 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ђорђе С.

19.01.2016 13:22

Једини су он и Иванић који ваљају у СзП, а ово остало све од зла оца и горе матере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси радикал

19.01.2016 14:31

Води га својој куци.

Name

за ђорђе.с

19.01.2016 14:43

једини су огњен тадић и ненад стевандиц од зла оца и горе мајке а остали су сви ок, они су радили за снсд и као сто видите по стевандицу раде и сада, а тадиц само будале не виде како руси сдс у бањалуции дак се он заједно са својим полтронима у бањалуци не повуце из странке сдс неце никад доци у републици српској на власт, бањалука се спрда са тадицем , погледајте садасњи бањалуцки сдс , страсно , погледајте ко је генерални секретар странке, све це вам бити јасно, овакав сдс на изборима локалним неце ни цензус проћи, а кад га срусе у бањалуци сдс це нестати као кула од карата, али мозда руководсту сдс -а мозда не одговара јак сдс у бањалуци па се овако зајебавају,

Name

јалови

19.01.2016 15:09

Јалове интересдзије

Name

професионалац

19.01.2016 13:40

Надам се да це СЗП срусити лоповску власти, не би ли се спасили дузницког ропства. Босиц, Тадиц и Милицевиц воде СДС добрим путем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па колико их...

19.01.2016 15:20

...више руше? Отићи ће у пензију ништа не урадивши...Млаћење празне сламе, пријатељу, а ти се само надај...

Name

нада

19.01.2016 13:55

Ниси ти изгубио за 1%, тебе су покрали за много висе од тога. Све странке СЗП се морају знатно посветити спрецавању изборних крадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

19.01.2016 13:55

Нити један конкретан одговор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис ти тудјом главом

19.01.2016 14:32

Од Тадица нисам срео конкретнијег цовека. Брз, зустар, без задрске, паметан... И сто је јако вазно постен, сто је данас ријеткост. Нигдје се не гура, није нападан, сто му многи замјерају јер није цесто у медијима. Оваквог предсједника зелим! Овакав цовјек нам треба. Зивио, Огњене!

Name

Жељко

19.01.2016 15:02

Па зар сте ви заборавили предизборни дуел Тадића и Додика? У тој емисији Додик је испао пример културе и како се треба понашати. Тадић је испао некултуран а могао је Додика да добије само разговором о економском стању али наравно он је почео причу о томе шта је ко радио за време рата. Тадић је имао своју шансу али је није искористио.

Name

Што да не?

19.01.2016 16:07

Супер је што је подстицао причу о ратној прошлости. Извини, али може ли се бити већи патриота од страдалника? И физички, здравствено, материјално, а "културан" изашао неоштећен по свим фронтовима И сад ме треба учити патриотизму, за који су моји најближи кости дали. И како се може вољети земља, коју ниси осјетио на својој кожи?

Name

задњепитање

19.01.2016 14:24

Праве се енглези око Агенције за лијекове, а и он је поставио Трбица . Зна како то иде, иако је Трбиц формалне услове испунио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

19.01.2016 14:24

Имали су идентицна прстења велицине x. Квадрата и приликон прегледавања намјерно их пониставали и стављали дупли да би био невазеци с тога и произилази велики број невазецих листица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестраначки

19.01.2016 14:29

Било како било. Сматрам Тадића за паметног цовјека али овај "Фронталовац" је боље поткован. Чујте Тадића.... Савјетује му да посаље писмо Дому народа. Па зар је то политичар??

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

19.01.2016 15:56

потоуно се слажем са констатацијом да је "фронталовац" неко коме скидам капу. Непосредан и отворен, ја теби питање, а на теби је да одговориш. Браво за "Фронтал".

Name

за напредак

19.01.2016 14:33

Увазавам Огњена, али недостаје му снага убједјења када говори. Он треба добро да размисли засто му људи висе не вјерују. Стета сто је овом лопову Додику остављена могуцност да нас и даље гњави, али има Огњенове одговорности за то. Најслабија тацка СДС је савјетник за медије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

19.01.2016 14:36

Нестранацки, па то је процедура, коју Тадиц оцигледно постује јер су то законски прописи које он не крси преко кољена као неки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

19.01.2016 14:45

Дзаба сте крецили .Золак је именован ,није успио план фармацеутске мафије да се именује кандидат дијела снсда и босњацких тајкуна.зивио Огњен !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

20.01.2016 17:29

Золак је од Станетица добио потврду да је као нечим руководио.Изгледа да је био и специјалиста и Главна сестра. ДА ЛИ ЦОВЈЕК ДА СЕ СМИЈЕ ИЛИ ПЛАЦЕ.АКО ПРОДЈЕ ЗНАЦЕ СЕ ДА ЈЕ СНСД ОДРАДИО.КРИМИНАЛ

Name

Игор

19.01.2016 14:51

Криминалац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

19.01.2016 15:21

Десет,људи из странке у Невесињу цисти,СДС,а остало све издајници.Врло брзо све излази,на цистац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могу на мале...

19.01.2016 15:22

...разбацити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

19.01.2016 15:59

ма какав њихов савез,они да зеле промјене то они добро знају како се то ради стаце њима промјене кад им је овако најбоље ниста нису одговорни а само соле народу памет и узмају дебеле паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта прича овај?

19.01.2016 16:04

Шта значе ти очеви и деца? Јел то нека народна умотворина??? Јел озбиљан он?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисли својом главом

19.01.2016 17:13

Штета је што на задњим изборима Срби нису дали шансу једној поштеној генерацији људи из СДСа на челу са Младеном Босићем, Огњеном,Радом Савићем, Вукотом Говедарицом, Милићевићем, Бабаљем, Александром Пандуревић и другима поштеним људима. А и како би кад их Баја купи за мрвице и кад смо кратковидан народ, сад гледајте како нас Баја пљачка са својим криминалцима из секте. А и није у моди бити поштен и нормалан, какав народ таква и власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

19.01.2016 19:57

ЉУДИ, Мислим да господин Зоран Талиц мозе покренути прицу из мртвих. Он је будуцност СРПСКЕ. Момак ради фантастицно!!!! Уз младе за боље сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

19.01.2016 21:56

Ипак је Босић број 1., па тек онда остали у Сдс-у!Нема причу и елоквентност као Тадић али му зато већ 10 година снсд лопови не могу ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приме Кум

19.01.2016 22:57

Да ли је ово кум куму отворио врата илити капију свога фронтала? Кумовски , нема шта. И сад приучени кум би да преко Огњена заузме позиције и отме још коју марку у својој 'шупље-празно' агенцији. Овамо код Миле нестало пара, па сад се држи Огија и Фронтала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јака струја СДС-а

20.01.2016 09:48

Можемо дискутовати о Тадићу као политичару и исправности вођења његове политике, али његове људске особине не треба доводити у питање. Човјек је борац ВРС и није био дезертер и профитер као неки што нас данас воде и својој политичкој каријери нема ниједну аферу.

ОДГОВОРИТЕ