Русија: Богојављенско купање и на минус 30

Широм Русије се лед на рекама и језерима традиционално ломи за Богојављенско купање, а власти апелују на вернике да се не купају на местима која нису за то предвиђена.

Свијет 19.01.2016 | 12:35
Русија: Богојављенско купање и на минус 30

На више од 3.500 места широм Русије и ове године верници ц́е разбијати лед на рекама и језерима, како би се на за Богојављење ритуално окупали у леденој води. На овај празник Руси трипут урањају у освештану воду како би се очистили од греха.

Дан раније, 18. јануара, код Руса носи исти назив као и дан пред Божиц́ — и један и други зову се Сочељник (назив је настао због сочива, јела које се тог дана обавезно мора нац́и на столу). Тог дана се обавезно пости.

На Сочељник и Крштење, само два пута годишње, у свим православним црквама се традиционално обавља велико свечано освештавање воде. После богослужења свештеници исти обред врше и на оближњим рекама и језерима. Купање у освештаној води практикује се од времена када је у реци Јордан крштен Исус Христос.

С обзиром да је у јануару температура у великом делу Русије веома ниска, познат је израз „богојављенски мразеви“, и да су реке и језера покривени дебелим слојем леда, обично се у њему праве отвори у облику крста а верници са молитвом три пута зароне и прекрсте се да би се очистили од моралних и физичких грехова. На тај начин подстичу бодрост, здравље и снагу духа.

Обред поливања водом за очишц́ење практиковали су и пагани — сматрало се да се на тај начин човек обнавља и физички и морално.

Сам Исус је после свог ускрснуц́а рекао апостолима: „Идите, научите све народе да се крсте у име Оца и Сина и Светога Духа“.

Занимљиво је да до сада није забележен ниједан случај да се неко разболео после купања у леденој води на Богојављење. Ипак, лекари традиционално упозоравају да купање у леденој води није штетно само за потпуно здраве људе, а свештеници — да не постоје никаква правила која обавезују вернике да се купају у леденој води.

На свим купалиштима широм Русије обезбеђена су места на којима верници могу да се после купања пресвуку и да у топлим просторијама попију чај.

Људи који су се купали у освец́еној води са одушевљењем говоре о свом искуству, о томе да се осец́ају препорођеним, а тврде и да је у води далеко топлије него напољу. То посебно важи за оне који се купају на местима где је пробијен лед на рекама. Тамо је вода топлија од ваздуха за 20, па и 30 степени.

Сматра се да је вода Бајкала, најчистијег језера на свету, двоструко кориснија од свих осталих вода и да заиста лечи. Зато на Бајкал традиционално стижу хиљаде људи из целе Русије.

У многим градовима и селима, на овај празник организују се и позоришне представе, игра се и пева, праве се прославе…

За овај дан је традиционално везан и обред гатања. Ако је време ведро — биц́е сушно лето, ако пада снег — биц́е богата жетва. Ако пси много лају — биц́е много звери и птица. Ако је неко крштен на тај дан — биц́е срец́ан човек. И веридба на тај дан доноси срец́у. А најбоље је родити се на тај дан.

Девојке ноц́у пред Богојављење излазе напоље и гледају кога ц́е прво срести, ако је то старац — нец́е бити добро, а ако наиђе млад момак — значи, удац́е се те године. Понекад питају пролазника како се зове — да би тако сазнале име будуц́ег мужа.

Православни хришц́ани широм света 19. јануара прослављају један од његових најцењенијих празника — Богојављење.

Примера ради, само прошле године у Богојављенском купању учествовало је више од милион и по Руса, а о безбедности верника бринуло је више од 35.500 сарадника Министарства за ванредне ситуације.

На купалиштима ц́е и ове године дежурати неколико хиљада спасилаца, рониоца, полицајаца и лекара.

 

 

(Спутник)

Коментари / 0

Оставите коментар