У градовима -15, на планинама и до -20

Наранџасти метеоаларм упаљен је данас на територији читаве БиХ, осим Требиња, због екстремно ниских температура, које ће ићи и до -20 степени Целзијуса.

Босна и Херцеговина 19.01.2016 | 07:15
У градовима -15, на планинама и до -20

Наранџасти аларм је друго по снази упозорење послије црвеног, када су већ у питању природне катастрофе. Његово значење је да је вријеме веома опасно, праћено неуобичајеним временским приликама, а да су штета и људске жртве могући. Савјетује се опрез и редовно информисање о очекиваним метеоролошким условима те да сви грађани, поготово они који излазе из кућа или иду на пут, буду свјесни ризика који је неизбјежан.

Због разведравања у уторак се очекују температуре и до -15 у појединим градовима, а на југу Херцеговине око минус пет степени Целзијусових, речено је у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

Милица Ђордевић, метеоролог, каже да се у појединим вишим предјелима на истоку очекује и нешто нижа температура, која ће на планинама достићи и -20 степени.

"Током дана биће суво вријеме с температурама око минус четири, док нас послијеподне очекује пролазно наоблачење", рекла је Ђорђевићева.

У ноћи са сриједе на четвртак очекује се снијег, али се највјероватније неће задржавати на тлу. Послије тога слиједи разведравање, па јачи мраз, те више сунчаних интервала.

Др Богдана Лазић из Дома здравља Прњавор посавјетовала је грађане да у данима веома ниских температура додатно припазе на своје здравље.

"Старије особе, срчани болесници и дјеца не би требало да излазе вани осим у случајевима нужде. То су неке критичније групе тако да треба да обрате додатну пажњу на своје здравље", казала је Лазићева.

Што се тиче особа које су запослене, препоручује доста течности, али никако вруће, јер конзумирање течности високих температура изазива проблеме приликом изласка на ниске температуре које су напољу.

"Јести више куханог, супе поготово, воћа, поврћа и витамина Ц, а ми ионако генерално сви у овим мјесецима једемо доста јачу храну, тако да организам има снаге", рекла је она.

До колико-толико повећања температуре доћи ће од викенда, након 23. и 24. јануара, с јутарњим температурама од минус осам до минус два степена Целзијуса, а у току дана темпертуре ће бити у благом плусу, од два до пет степени Целзијусових.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Просвјета

18.01.2016 20:30

Само да прође док ученици не пођу у школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

18.01.2016 21:33

На -20 ванредно стање увести ако потраје дузе од пар дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

19.01.2016 04:32

Зими зима а љети вруцина. Зато треба по твоме м увести вабредно стање и зими и љети! Хоцете клима уредјаје по цијелој Савиној СРБији!