Анализа - Новак, Мари, Стан, Роџер, Рафа: Чији пут је најлакши?!

Први мечеви главног жреба одиграни су претходне ноћи, али за највећи број оних који тенис воле турнир је почео оног тренутка када им је пред очима “костур“.

Тенис 19.01.2016 | 00:00
Анализа - Новак, Мари, Стан, Роџер, Рафа: Чији пут је најлакши?!

Ко с ким на старту, ко је боље прошао, ко ће да изненади, а ко ће да разочара? Сва та питања на која не можемо сада дати коначни одговор дају додатну драж расправама, а жреб за овогодишњи Аустралијан опен понудио нам је много тема за причу.

Да видимо како су прошли Ђоковић, Мари, Федерер, Вавринка и остали, али и да се упознамо за забавним мечевима и новим именима.

И четвртина

Новак Ђоковић на турнир долази као петоструки шампион и играч од којег сви зазиру. Жреб му је прилично добар – многи ће рећи “који за њега није“, али Новак је избегао ’мине’ у раној фази турнира, а међу носиоцима на путу нема оних који му не леже или оних који су у налету.

Прве две рунде требало би да буду ствар рутине, савладан је ноћас Корејанац Чунг. Затим следи француски тинејџер Халис, који је избацио Хрвата Додига.

Треће коло Новаку доноси судар са Андерасом Сепијем – ветераном који нема баш репутацију ’убице фаворита’, мада је добио Федерера баш у Мелбурну прошле године и 2012. на Ролан Гаросу је водио 2-0 у сетовима против Ђоковића.

Ипак, Италијан нема ниједно велико оружје, солидан је и чврст играч, али то за Новака није довољно. Против Сепија Ђоковић води 11-0 у међусобном скору, а Жила Симона, пројектованог супарника у осмини финала, добио је у девет од десет окршаја (једини пораз у Марсеју 2008).

Уз то, Француз није најбоље почео сезону, а има и проблема са стомачним мишићима – судећи по речима људи из његовог тима, они су дошли као последица велике потрошње јер је Симон хтео да поправи сервис после повреде рамена прошлог септембра. Ни почетни меч није му мачји кашаљ, ривал је Вашек Поспишил.

Уместо Симона могао би да се нађе Иво Карловић, један од ретких људи који је прошле сезоне савладао Ђоковића, али Хрват је много опаснији у формату на два добијена сета.

Доњи део те четвртине предводи Кеи Нишикори, који прошле сезоне није блистао у важним мечевима на Слемовима и који већ на старту има врло тежак задатак – судар са Филипом Колшрајбером. Ипак, Јапанац је један од ретких који у дужем интервалу може да прати Ђоковићев интензитет са основне линије, мада је предност у кондицији на Новаковој страни.

Ту се налази и Цонга, који већ дуго није припретио Ђоковићу, а из прикрајка вреба препорођени Беноа Пер.

Занимљиви мечеви првог кола: Цонга – Багдатис, финалиста из 2008. на финалисту из 2006. године. Нишикори – Колшрајбер, Крајиновић – Кудла.

Мало позната имена: Ињиго Сервантес креће у своју борбу са ветрењачама, тек је други пут у главном жребу Грен слем турнира, има 26 година и догурао је до 72. места на свету играјући челенџере.

Ноа Рубин, 19-годишњак из САД, висок је 178 цм и тренутно је 335. на АТП листи. Тренирао је на академији Џона Мекинроа и угледа се на Агасија и Хјуита. Јуниорски је освајач Вимблдона.

Омар Јасика, дете имиграната из Босне и Херцеговине, прошле године играо је друго коло, има 18 година и 310. је на свету. Леворук је и пре две године освојио је јуниорски УС опен, а висок је 175 цм.

ИИ четвртина

До судара са Ђоковићем у полуфиналу пред Роџером Федерером трновит је пут. Већ у другом колу вероватно ће играти са Александром Долгополовом, мада ће се Украјинац вероватно истрошити у дуелу са Беранкисом.

Долго је свој пробој почео баш у Мелбурну 2011. године – добио је Цонгу и Содерлинга, у четвртфиналу је намучио Марија, али од тада није поновио сличан успех. По квалитету би могао да буде и носилац упркос осцилацијама, али је од Федерера лако изгубио у оба досадашња окршаја (први је предао гем пре краја).

Григор Димитров највероватније чека Роџера у трећој рунди – његов “клон“ по стилу игре прошле године је лутао и борио се са недостатком самопоуздања и ове године настојаће да се врати у Топ 10. Дошао је до финала у Сиднеју (за сада), а у Бризбејну је изгубио баш од Федерера у три сета.

Федерер је прошле године испао у трећем колу и сада ће вероватно од старта бити додатно опрезан, мада га је мучила и прехлада. Осмина финала доноси му бар на папиру лакши посао – Белгијанца Гофана или младог Аустријанца Тима, са којим је у Бризбејну лако изашао на крај и који, утисак је, још није сазрео за толико велика дела.

Роџеров пројектовани супарник у четвртфиналу јесте Томаш Бердих, који је добијао већ Швајцарца на Грен слем турнирима (Вимблдон и УС опен), али изгубио је претходна четири дуела, и то прилично лако, а и Чех већ годинама не успева да направи додатни искорак, психички најчешће није довољно јак када игра са најбољима.

Далеко од тога да је Бердиху гарантовано место међу осам – ту је Ник Кирјос, који се додуше мучи са повредом, али је увек инспирисан на највећим турнирима, плус је Томаш баш такав тип играча да се на његов конто прави име. Наравно, не треба заборавити ни Чилића, који са новом енергијом жели да почне сезону после не баш блиставе прошле године.

Занимљиви мечеви првог кола: СФРЈ колонија у овој је четвртини. Едмунд – Џумхур, Лајовић – Квери, Ћорић – Рамос Вињолас, Чилић – Де Бакер. Вреди погледати и окршај Тима и Леонарда Мајера, као и судар реконвалесцената Алмагро – Бенето.

Мало позната имена: Можда се сећате Јукија Бамбрија када је играо за Дејвис куп тим Индије у Новом Саду – много је обећавао као јуниор, али већ су му 23 године и није направио озбиљнији искорак као сениор. Тренутно је 95. на свету.

ИИИ четвртина

У претходне три године водио је битке са Новаком Ђоковићем у пет сетова – два пута је изгубио, али једном када је победио освојио је и титулу. Стана Вавринку лепе успомене вежу за Мелбурн – он има тенденцију да губи концентрацију у одређеним деловима сезоне, али на старту је увек максимално свеж.

Тријумфовао је у Ченају и сада је као четврти носилац власник "своје" четвртине жреба, мада има много кандидата да му ту четвртину одузму. Ветеран и повратник Дмитриј Турсунов не би требало да буде проблем на старту, баш као ни квалификант у другој рунди, али у трећој Вавринку чека Џек Сок, Американац који је подигао базни ниво игре и делује све сигурније како године одмичу. Одлични форхенд и сервис, може сваког да намучи ако има свој дан.

У осмини финала пројектовани ривал Вавринки јесте Милош Раонић – слично Чилићу, и он је жељан да се врати на прави пут после 2015. проткане повредама и лошим резултатима, а кренуо је изврсно, пошто је победио Федерера и освојио турнир у Бризбејну.

Претходно ће Милош вероватно морати да игра са Троицким, а наш тенисер поседује врло добар ритерн и могао би да парира Раонићу.

У сваком случају, Вавринкин пут није посут ружама, а не постаје боље ни у четвртфиналу – од Рафаела Надала изгубио је три пута у финишу прошле сезоне и сада су на путу да се сретну у борби за полуфинале. Ни Рафа нема лак пут – Вердаско, вероватно Шарди у трећем колу, па Андерсон или Монфис.

Занимљиви мечеви првог кола: Надал – Вердаско, реприза епског полуфинала 2009. године које је трајало пет сати и 13 минута. Троицки – Муњос де ла Нава и Шарди – Гулбис.

Мало познато име: Таро Данијел врзма се по АТП туру већ неко време, има 22 године, а још је без победе на Грен слем турнирима. Јапанац је тренутно 97. на свету, висок је 191 цм и долази из америчко-јапанског брака као рођени Њујорчанин.

ИВ четвртина

Четири пута био је вицешампион у Мелбурну, а Енди Мари сада опет креће у поход на прву титулу. Почиње са изузетно талентованим Александером Зверевим, који би у одређеном периоду могао да му зада проблеме, мада ће тешко издржати цео меч и Енди би требало да га претрчи у једном тренутку.

’Бомбе’ из сервиса Сема Грота или необични начин игре Адријана Манарина чекају Марија у другом колу. Са Французом је играо на УС опену и изгубио је прва два сета, да би у наредна три изгубио збирно пет гемова.

Први носилац на Маријевом путу јесте Жоао Соуса и то је вероватно и лакши залогај него прва два кола, али питање је хоће ли Португалац и доћи до те фазе.

Бернард Томић тактички се повукао из Сиднеја, што је по мишљењу многих био некоректан потез, али то значи да у Мелбурн долази са високим амбицијама. У Бризбејну је деловао врло добро, игра му је сазрела ако понашање већ није, а до меча са Маријем нема богзна какве препреке – Фоњини ће вероватно бити најозбиљнија.

Давид Ферер је пројектовани Маријев ривал у четвртфиналу и ту је Шкот вероватно најбоље прошао, пошто је пет пута у низу добио Шпанца. Давиду ће се на путу до најбољих осам вероватно испречити Хјуит на последњем турниру (тај меч има потенцијал да заврши у рецимо један ујутру по локалном), а ту су и Фелисијано Лопес и Џон Изнер.

Занимљиви мечеви првог кола: Изнер – Јанович, Фоњини – Милер, Мари – Зверев, Хјуит – Дакворт.

Професионални повратник: После две године на АТП тур враћа се Брајан Бејкер, некада 52. играч планете који је 2012. године играо у осмини финала Вимблдона. Сада му је 30 година, због повреда колена више пута је прекидао каријеру, али воље и љубави према тенису очигледно му не недостаје. Свака част.

Коментари / 0

Оставите коментар