Новак и Роџер о намјештању мечева...

Новак: Нудили ми да наместим, али нису 6-7 година! Најбољи тенисер света Новак Ђоковић сматра да нема места намештању мечева у тенису. Федерер о намештању: Дајте имена! Роџер Федерер рекао је да би оптужбе о намештању мечева у тенису требало схватити веома озбиљно.

Тенис 18.01.2016 | 16:40
Новак и Роџер о намјештању мечева...

ББЦ је првог дана Аустралијен опена саопштио да поседује документа која доказују да су најбољи тенисери света намештали мечеве у претходној деценији, укључујући и Вимблдон.

"Чуо сам за те приче о неким играчима који више нису активни. Нема томе места у нашем спорту. Трудимо се да буде што је могуће више чист. Мислим да та сенка неће прекрити наш спорт, људи само нагађају, али нема доказа. То су само спекулације", рекао је Ђоковић.

Он је пре девет година тврдио да му је било понуђено 200.000 долара да преда меч првог кола турнира у Санкт Петербургу, на којем на крају није ни наступио.

"Нико ми није пришао директно, већ преко људи који су били у мом тиму. Наравно, одмах смо то одбили. Човек је желео да прича са мном али није дошао до мене. Није било ништа од тога. У то време је било људи који су причали о томе, али нисам ништа слично чуо у последњих 6-7 година", објаснио је Ђоковић.

"Осећао сам се ужасно јер нисам желео да имам било какву везу с тим. То је за мене криминал, не подржавам то иако би многи видели као шансу. Увек сам био окружен људима који су поштовали спортске вредности. Тако сам одгајан. Срећом, нисам био директно укључен у те сврати", додао је најбољи тенисер света.

Федерер о намештању: Дајте имена! Роџер Федерер рекао је да би оптужбе о намештању мечева у тенису требало схватити веома озбиљно.

Швајцарски тенисер у првом колу је лако савладао Грузијца Басилашвилија у три сета, али ће већ у другој рунди имати знатно тежи испит у виду Александра Долгополова.

Британски ББЦ пренео је вест да постоје докази да су врхунски светски тенисери намештали мечеве, чак и на Вимблдону, па је и Федерер говорио о томе.

Како се осећаш после прве победе?

„Био је добар меч. Задовољан сам како сам одиграо. Овај меч ми даје самопоуздање јер нисам могао ове године да играм како сам желео. Одиграо сам неке добре мечеве у Бризбејну, али нисам био на 100%. На овом мечу сам могао да се концентришем на своју игру, тактику. Било је добро.“

Сигуран сам да си чуо да се данас прича о намештању у тенису. Много се тога догодило док си ти био на челу уније играча?

„Не знам колико се нових ствари појавило. Чуо сам нека стара имена. Јасно је да ово мора да буде схваћено супер озбиљно. Веома је важно да сви схвате озбиљно ове ствари. Сада је због ове приче већи притисак на тим људима што је добра ствар. Ја никада ништа нисам чуо док се то није поменуло на састанку играча. Ја нисам знао да то постоји, никада ми нико није ништа понудио. Али, то нема везе. Морамо да урадимо све како би спорт остао чист. То је кључно.“

Да знаш некога коме је понуђено да намести меч, да ли би одмах рекао надлежнима?

„Да, претпостављам. Важно је на који је начин понуђено тој особи да намести меч. Та особа мора да има осећај подршке АТП тура, или кога год, мора да зна да има коме да се обрати. То није забавно. Наравно, ја бих рекао тој особи да каже нешто или бих ја рекао нешто.“

Да ли мислиш да је проблем што играчи ван Топ100 не зарађују диовољно?

„У потпуности се не слажем са вама. Мислим да не схватате. Нема везе колико се новца упумпава у систем, увек ће постојати неко ко ће нудити играчима да намештају, у сваком спорту. Све је врти око новца. Можда се то не дешава на челенџерима, можда ће се догађати на фјучерсима. Због тога мислим да грешиш. Слажем се да је потребно више новца на фјучерсима и челенџерима, на свим нивоима. Али то неће решити проблрем.“

Наводно међу осимњиченима има играча са Грен слема. Да ли те то изненађује?

„Ко, шта? Ја бих волео да чујем име. Волео бих да чујем имена. Тада ће бити конкретно и онда можемо да причамо о томе. Као што сам рекао, ово је веома озбиљно и веома је важно да се задржи интегритет спрота.“

Федерер ће у другом колу играти против Долгополова.

„Мислим да ће бити веома тешко. Тренирао сам са Долгополовим у Дубаију. Познајем га добро. Биће другачије него у првом колу. Долгополови је спреман физички, има снажне ударце, брзину, интелигенцију. Биће велики изазов. Занима ме да ли ће бити меч преко дана или увече јер је то велика разлика. Спреман сам за веома тежак меч, искрено.“

Коментари / 0

Оставите коментар