ББЦ: Тенисери намјештали мечеве чак и на Вимблдону?!

Британски ББЦ преноси да постоје докази да су врхунски светски тенисери намештали мечеве, чак и на Вимблдону.

Тенис 18.01.2016 | 15:40
ББЦ: Тенисери намјештали мечеве чак и на Вимблдону?!

Наводно је један од њих још увек активан и учествује на првом Грен слему сезоне, Аустралијен опену. Имена нису помињана.

У претходних десетак година је наводно 16 играча из Топ 50 АТП листе, међу којима су и Грен слем шампиони, осумњичено за намештање мечева од стране Јединице за тениски интегритет (ТИУ), али ниједан није суспендован.

"Јединица за интегритет тениса (ТИУ) и тениске власти апсолутно одбацују било какве наводе да су докази о намештању заташкавани из било ког разлога, као и да нису темељно истраживани. Извештаји Би-би-сија и Базфида односе се на догадјаје од пре око десет година, али ми ћемо свакако истражити све нове информације, јер увек то радимо", рекао је председник АТП Крис Кермоуд.

ББЦ је добио документа која указују на улагање стотина хиљада фунти у кладионицама у Русији, северној Италији и Сицилији на намештене тениске мечеве, међу којима су и три са Вимблдона.

У питању су мечеви од пре десетак година, прве истраге су почеле 2006, за кршење правила су били осумњичени Николај Давиденко и Мартин Васал Аргуело, али су обојица тенисера ослобођена оптужби.

Након тога је уследила опсежна истрага АТП-а који је наводно 2008. истраживао умешаност 28 тенисера у намештање мечева, али ништа није доказано.

Челници АТП-а и WТА су одбацили тврдње да су скривали доказе о намештању мечева, а придружио им се и челник Тениског савеза Аустралије где је у току први Грен слем сезоне.

"Изградили смо светску репутацију на интегритету турнира и антикорупцијског система који имамо. Нема толерисања било каквом нарушавању правила и вредности спорта", рекао је Крег Тили.

Последњих година се спекулисало о неколико сумњивих тенисера, али нико није кажњен за намештање мечева.

* Међу осумњиченима Грен слем шампиони
* 16 тенисера се често сумњичи
* Један игра на Аустралијен опену
* Играчима прилазе у хотелима и нуде најмање 50.000 долара
* Највеће уплате су у кладионицама у Русији и Италији

Коментари / 0

Оставите коментар