Додиков авантуризам угрожава Српску

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић је изјавио да због политичког авантуризма Милорада Додика Република Српска може бити оптужена за рушење Дејтонског споразума што може довести до посљедица по Српску и њен народ.

Република Српска 18.01.2016 | 22:51
Додиков авантуризам угрожава Српску

Босић каже да СДС сматра да је политичка стабилност стварни интерес Републике Српске и да економска питања и стварање услова за бољи живот људи требају бити стављени у први план.

Истакао је да се због борбе за јефтине политичке поене и политике гурања прста у око другима у страну стављају стварни проблеми.

"Ја сам желио да покренем тему зашто ми плаћамо највишу цијену мобилне телефоније и зашто су код нас највеће камате у банкама и зашто држава не заштити своје грађене, а ту мислим на све нивое власти", казао је Босић, који је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, додајући да је потребно да на овим просторима дође до промјене политичке филозофије и менталитета.

Коментаришући Додикову изјаву да се спрема за коначан обрачун са опозицијом и њеним представницима у заједничких органима БиХ, Босић каже да Додик живи на политици конфликата и да је то константа његове политике што је неспојиво с функцијом предсједника Републике Српске.

"Такво понашање показује његову немогућност да обезбиједи политичко јединство. Он није у стању да, као што је то у најкритичнијим тренутцима урадила Српска демократска странка, обезбиједи јединство српског народа. Он ради управо супротно", казао је Босић, додајући да за постизање јединства не морају сви бити иста странка и мислити исто.

Босић је рекао да је Додик много пута нарушио интересе Републике Српске, наглашавајући његову улогу у преносу надлежности са Републике Српске на БиХ.

"Ја никад нисам донио одлуку или дигао руку за нешто што је било против интереса Републике Српске, нити сам подржао неки пренос надлежности. Додик је био главни политички фактор и осовина када су се преносиле надлежности. Он је један од заслужних због тога што је Брчко извучено из Републике Српске, а одлука је донесена у вријеме када је он био премијер. Тада је он тврдио да ако он и СЛОГА не буду у власти да ће Република Српска изгубити Брчко", подсјетио је Босић, додајући да су они својом политиком допринијели да се створи клима за такву одлуку.

Коментаришући одлуку Уставног суда о неуставности Дана Републике Српске Босић је рекао да је овај суд том одлуком показао да није кредибилан, истичући да нико не можете очекивати да ће цијелом народу наметнути одлуку када ће нешто славити.

"Умјесто да причамо о неким стварним проблемима као што је ситуација око традиционалне трговине с Хрватском овде се говори о одлуци Уставног суда. Та одлука је већ сада имала веома лошу посљедицу. Додик је то покушао искористи како повод за даље заоштравање односа и добијање политичких поена", истакао је Босић.

Лидер СДС-а је указао на неопходност борбе против криминала и корупције истичући да без тога не може бити напретка.

"Како ће се развијати привреда у условима гдје не влада правна држава и гдје су једни повлаштени у односу на друге", упитао је Босић.

Говорећи о могућности за одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Босић је рекао да има већ мјесец дана како су се створили услови да он буде проведен.

"Догађа се оно што смо очекивали и Додик покушава да захваљујући одлуци Народне скупштине Републике Српске извуче нешто за себе. Он референдум не проводи не би ли му неко нешто понудио за узврат да га не проведе. Сви услови за референдум постоје, али питање је шта ће бити посљедице", говори Босић.

Он је поставио питање шта ће бити дан посље референдума, наглашавајући да таква политика Републику Српску води у даљу изолацију.

"Тај референдум ће бити проглашен као чин рушења Дејтонског споразума. Ако идете на тај корак морате обезбиједити нечију подршку и ја сам очекивао да је Додик бар од Србије добити подршку за тај потез, али сада је јасно да ње никада није ни било", наводи лидер СДС-а.

Кометаришући економску ситуацију у Српској Босић каже да власт упорно пориче проблеме.

"Додик је прошле седмице изјавио да се боље живи у Републици Српској него у Њемачкој. Они и даље поричу било какав проблем, а да би се нешто ријешило морамо рећи ово је проблем и морамо га ријешти", истакао је Босић.

 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

18.01.2016 09:47

РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДОДИКА ЈЕ ПРОТУВРИЈЕДНОСТ ЗА МНОГО ЖЕШЋЕ И ВЕЋЕ, А ТО ЈЕ КРИМИНАЛ, ПЉАЧКЕ, УБИСТВА, ЊЕГА И ЊЕГОВИХ САУЧЕСНИКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

18.01.2016 12:45

ШТА СЕ ОНДА БУНИТЕ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА? АКО ЈЕ ИСТИНА ТО ШТО ВИ ПРИЧСТЕ О ДОДЕКУ РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ ОНДА ЈЕДИНИ НАЧУН ДА МИЛОРАДА ЛЕГАЛНО СМЈЕНИТЕ СА ВЛАСТИ И ВЛАСТИ ДА СЕ ДОЧЕПАТЕ И МЕЂУСОБНО ПОДЈЕЛИТЕ ЗАКОНСКИМ ПУТЕМ. АРАПСКО ПРОЉЕЋЕ КОЈЕ ЈЕ ПОЧЕЛО У БЕОГРАДУ НАСИЛНИМ СМЈЕНОМ СЛИБОДАНА МИЛОШЕВИЋА УЗ ПОМОЋ УЛИЦЕ ВИДИТЕ САМИ КАКВЕ ЈЕ РЕЗУЛТАТЕ ДОНИЈЕЛО. УСТАВНИ РЕД И ПОРЕДАК ТРЕБА ПОШТОВАТИ ЈЕР ЗАКОН ЈЕ ИЗНАД СВИЈУ. ТАКО БАРЕМ У СКОПЉУ РЕЧЕ ЦАР ДУШАН СИЛНИ. НАШИ "ПОЛИТИЧАРИ" СЕ ПОНАШАЈУ КАО ЦУРЕ МЛАДЕ САД ХОЋЕ А САД НЕЋЕ, НИКО ЊИМА НЕВАЉА ЈЕР ОНЕ НЕВЕЉАЈУ. СВИЈЕСТ НАРОДА У ЦИЈЕЛИНИ ЈЕ ВЕОМА НИСКА И НАРОД СЛЗЖИ САМО ЗА МАНИПУЛИСАЊЕ "ПОЛИТИЧАРИМА" КОЈИ СУ 90% БИЛИ КОМУНИСТИ! НАЗДРАВЉЕ НАРОДЕ!

Name

перо

18.01.2016 09:54

Тешко нама док је Додик на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

18.01.2016 10:08

Само кретени не желе промјене на боље у Српској. Овакво стање постаје неиздрживо у економском смислу (политика не нешто посебно и не занима). Међутим, у великом броју општина и градова на власти су партије-странке из састава СЗП, а стање у тим срединама је такође катастрофално. Било би добро да почнете поправљати стање у тим опшзинама и градовима на боље, а самим тим слиједи и доказ да заиста радите на промјенама. Ово до сада је само вербална представа за народ. Међусобно оптуживање за којекакве издаје не води никуда. Бар једном дневно се сјетите изреке "Само слога Србина спасава".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

18.01.2016 10:49

Само Сипа Србе Спасава звуци лудо и провокативно али сигурно није,погледајте мало боље па се сами увјерите.

Name

Драган, не овај први

18.01.2016 11:57

Сипа, велиш? А шта је она досад урадила? Знаш ли ти шта је посао СИПЕ? Свакако није политичко мешетарење. Аганцију на чијој територији постоје одметнута села треба распустити јер у њој очигледно нема снаге, или интереса да се ствар реши. Док се они баве сплеткарењем, тероризам буја. То је твоја СИПА!

Name

Ја

18.01.2016 13:11

@Драган Гдје це теби бити боље послије референдума? Гледајуци да с њиме мозес д.пе обрисати!?

Name

Судија

18.01.2016 10:15

Босицу да ли си ти то против референдума?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.01.2016 10:49

Ја сам за реферндум! Да имате циме д.пе брисати, снсд-ОВЦЕ, јер ниста друго нецете моци са тим резултатима!

Name

борац

18.01.2016 13:50

Ако хоцес референдум, морас имати подрску нецију да се мозес ослонити на некога,а ти немас подрску а имас само подрску само од израелске амбасаде,коју плаца кирију додику за вилу у Београду и то ти је то од кога имас подрску,и на то це ти Босњаци реци да си угрозио дејтонски споразум.

Name

буха

18.01.2016 15:25

имамо подршку русије, чија нам више треба. смрдљивих енглеза можда?

Name

КОЈА

18.01.2016 10:26

БОСИЋ ЈЕ У ПРАВУ КАДА КАЖЕ ДА ЈЕ ДОДИК ПРЕНИО НАЈВИШЕ НАДЛЕЖНОСТИ САМО ШТО СЕ О ТОМЕ НЕ ПРИЧА ДОВОЉНО. ТРЕБА СТАЛНО ПОТСЈЕЋАТИ КОЛИКО ЈЕ ШТЕТЕ СНСД НАПРАВИО РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

18.01.2016 10:33

Открили сте топлу воду, па то јесте његов циљ и задатак. А постовани гсп.Босицу ста нам ви предлазете,за сваку сам васу опцију сем прицам ти прицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

18.01.2016 10:51

ЈА САМ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

18.01.2016 10:55

ко тебе ј.бе ..иди у федерацију..

Name

Прави Ја

18.01.2016 11:06

Има нас и у Републици Српској који нисмо за! А и кад се одрзи, ста тад? Води нас наш Ким-Леми у нови рат?

Name

Драган

18.01.2016 11:20

За прави ја: Има вас. У Јањи, Козлуку, Коњевић Пољу... И, зашто рат? Народ, као и свугде у свету, каже своје мишљене по одређеном питању. То је референдум. Ако народ мисли да нешто не ваља, то треба мењати. Треба ли, због страха од рата, да трпимо све што Бакировим послушницима у Суду БиХ падне напамет? Ја се нисам плашио Бакировог тате, не плашим се ни Бакира.

Name

За правог Ја

18.01.2016 11:23

Како ћеш бити за референдум кад си потурица најгори шљам који постоји.

Name

роб

18.01.2016 11:42

А сто би ратовали цовјек зиви са зеном па се растане

Name

ре Драган

18.01.2016 12:08

А где то има вас екавицара и то спремних за ратовање у Републици Српској? Где ти то зивис Драгане па се спремас тудјим да млатис глогиње? Је ли Србендо одакле се јављас из Лознице, Београда, или Новог Сада и одакле си побЈегао и сто се не вратис куци кад си толика Србенда и јунацина, вец нам са сигурне дистанце мутис воду и гурас нас који смо остали у ратове и сукобе, а ти цес нам као и сви такви велико-срби на паклице са Колом српских сестара по Србији и дијаспори скупљати половну одјецу, брасно, ризу и уље, паре сто скупис то цес дијелити са политицарима, као и ови у прослом рату, а сиротињи це допасти подеране гаце, а ти цес се сликати за новине и ТВ и глумити како помазес браци? Ево и ја сам против Милиног референдумом са црвеном бандом ниста заједно, ни у гроб заједно, ни у цркву заједно ма нидје(не нигде) и ста јесам ли и ја сада потурица?

Name

Драган

18.01.2016 12:36

Пола Зворника пише екавицу. Да нећеш да ми забраниш? А где сам ратовао и како, зна онај ко треба да зна. Дефетистима се сигурно исповедати нећу.

Name

Ја

18.01.2016 13:06

@Драгане Немас ти појма ко сам Ја, а у твојој прцији лако је сазнати ко си Ти. Пиле мало, малоумно, на твојој сам страни али Ким-Леми нас неце повести у бољу будуцност (његов циљ је униставање исконског православља, сто је добио за задацу кад је досао на власт)! Размисли мало, буразеру...

Name

Зеро

18.01.2016 13:28

Мислим и да је сваки поштени Бошњак за референдум.

Name

Судија

18.01.2016 22:29

Како мислите ста после референдума? Референдум је највеца демократска творевина којом се изразава воља једног народа. Да ли ви мислите да це европа бити имуна на вољу једног народа ? Та исра европа која је утемељена на постовању љутски права и основи слобода. После референдума ниста неце бити као прије а рат могу поцети само они којима референдум не одговара. То нису срби.

Name

Ја

19.01.2016 08:01

@Судија Немас ти појма о зивоту а камоли о правосудју... ЕУ заснована на људским правима!? Фасистицко/масонска ЕУ?

Name

Драган

19.01.2016 16:34

@Ја: А требао бих се плашити да ако ти сазнаш ко сам? Не засмејавај ме, интернет јуначино. Којег исконског правосуђа? Сарајевског? Меџидиног? Хвала, такво ми не треба.

Name

Освит

18.01.2016 11:14

Оно сто треба овој земљи је прије свега да се успостави систем,који је разбијен посљедњих двадесет година и оне политицке снаге које су актери урусавања друства у цјелини и данас доминирају политицком сценом било на републицком,дрзавном или локалном нивоу.Политицко дјеловање и са најбољим намјерама да се ради на добробит друства,због искривљеног система вриједности,на крају се своди на рад у корист неке групе или цак појединца.Најбољи примјер је СНСД који је од партије наде за градане постао симбол приватне партије и инструмента за богацење појединаца.Неспорно је да у неким опозиционим партијама постоје појединци који зеле промјене,али они су ријетки и нису гаранција истинских промјена јер функције попуњавају поново кадрови сумњиве прошлости који компромитирају добре намјере опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

18.01.2016 11:25

Нај новија вест Карадзиц се враца из Хага

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

18.01.2016 11:30

Мало ко у Федерацији зна да је предсједник Маринко Цавара из Бусоваце.Нити даје изјаве нити се појављује.Ипак Федерација има дупло веце минималне пензије него у Републици Српској,дупло мање задузена итд.Ако је Додик тако вазан засто је тако стање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

18.01.2016 11:44

Свака част за борбу за смањење цијена мобилне телефоније и камата за кредите грађанима. То су конкретни потези и од нечега се мора кренути. Треба испитати зашто су и љекови код нас скупљи у односу на окружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

18.01.2016 12:21

За камату немозе нико ниста јер видите Додик позамљује сваки дан и за скупе камате јер БиХ нико неце да позајми висе свак се боји да ниста неце вратити. Телфон је мода и ту се мозе лако зарадити. Љекови се купује од "изабраних" куца и они имају само право на увоз а тиме и на цијене.

Name

КИки

18.01.2016 11:53

То што Босић има доказе за криминал који је починио Милорад Додик је и разлог што је Додик толико нервозана да хоће искочи из своје коже

ОДГОВОРИТЕ
Name

постење

18.01.2016 12:47

Основна бит односа је постење... Како цу ја постовати некога или неке ако они не постују мене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.01.2016 13:17

Слога се сложила да је криминал наисплативији и то су и доказали. Док СИПА не докаже да није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

18.01.2016 13:22

Босић је прави политичар. СНСД је готов. То је криминална пирамида на челу са Милорадом Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТОЈА

18.01.2016 13:55

Господо политичари ДЕЈТОН нам је дао што нам је дао, ни БОШЊАЦИ ни СРБИ, ДЕЈТОНОМ нису добили све оно што су жељели. Сада у миру, демократско право Српског народа је да постигне већи степен самосталности Републике Српске исто као што је демократско право БОШЊАКА да се боре за већу централизацију. Е сада нека ми неки политичар из реда Српског народа каже, једну успјешну причу гдје смо неку надлежност са нивоа БИХ пренијели на ниво Републике Српске. Нисмо имали ни један захтјев за тим само се бранимо увијек смо у политичкој дефанзиви, сами смо себи највећи непријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б.лука

18.01.2016 15:37

СНСДеовац на залост близи ти се рок трајања.

Name

Питам

18.01.2016 14:04

Ста је са оставком јели додик поднио оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

18.01.2016 14:27

Пуна подршка Г-дину Босићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

18.01.2016 15:14

У томе и јесте кљуц да настане хаос...Тп неком наравно одговара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.01.2016 19:47

Босићу треба пружити сву могућу подршку да се докаже криминал СНСД који је направио највећу штету Републици Српској. Босић је једини преузуео конкретне кораке да се заустави корупција

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

19.01.2016 08:53

БОСИЋ ЈЕ БИО У РАТУ ДОК ЈЕ ДОДИК ШВЕРЦОВАО ЦИГАРЕТЕ

ОДГОВОРИТЕ