Коме припада Крим?

Како на географским картама представити Крим? Посљедњи сукоб са Цоца-Цолом није први такве врсте послије руске анексије украјинског полуострва Крима.

Свијет 18.01.2016 | 09:20
Коме припада Крим?

Цоца-Цола се извинила Украјини, саопштила је украјинска амбасада у САД-у. Разлог за извињење је карта Русије коју је ова америчка фирма објавила на руској социјалној мрежи "Вконтакте".

Карта је прво била без Крима, што је разљутило Русе, а онда са Кримом - што је наљутило Украјинце. Када је Кијев позвао на бојкот Цоца-Цоле, прилог је избрисан. Истовремено је саопштено да руско предстваништво америчког произвођача пића ПепсиЦо користи карту Русије на којој је прикључен Крим. И та карта је наводно повучена са интернета, пише Деутсцхе Wелле.

Антон Шевцов из лондонског Легатум Института критикује то што је на географским картама Крим дио Русије.

То је "картографска легитимација заузимања Крима од Руске Федерације", каже за ДW политиколог и блогер који потиче са Крима. Он сматра да неке фирме то полуострво виде као дио Русије јер га Москва де факто контролише. "Друге фирме послују на руском тржишту и вјерују да морају да слиједе званично мишљење у Русији", каже Шевцов.

Убрзо послије анексије Крима на интернету се појавило необично рјешење за овај проблем.

Тако је руско ИТ предузеће "Yандеx" за кориснике у Украјини Крим представљало као дио Украјине, а за кориснике из Русије као дио њихове земље. Слично се понаша и Гоогле. На руским верзијама географске карте, између полуострва и дијела украјинске копнене територије види се граница. На украјинским Гоогле картама, баш као и на Њемачкој - линија је испрекидана.

У августу 2015. године је италијанско Министарство спољних послова примило дипломатску ноту у којој Кијев протестује због карте на којој је Русија са Кримом.

Карта је била на руском штанду на сајму Еxпо у Милану. Годину дана раније, Кијев је протестовао код ФИФА-е због рекламног спота за Свјетско првенство у фудбалу у Русији 2018. године. У том споту се на карти пројектованој на Бољшој театар у Москви могла видјети карта Русије са Кримом. ФИФА се извинила и промијенила спот.

Украјина је у октобру 2015. негодовала због информација да су два западна издавача Крим представила као дио Русије. Један од њих је француски издавач Ларус који је издао нови атлас. Протест украјинске владе је остао без одговора издавача, али је француско Министарство спољних послова саопштило да Париз не признаје анексију Крима.

И британски издавач Оxфорд университy пресс је у једној новој књизи из географије Крим припојио Русији. Након критика украјинског амбасадора, издавач је обећао да ће додати став УН по том питању. Протекле године је у казахстанским школским књигама откривено да је Крим "руски". Послије протеста из Кијева казахстанска влада је обећала да ће то кориговати.

Украјински Министарство спољних послова је позвало да се пријаве географске карте на којима је Крим уцртан као дио Русије. За ту сврху је отворена и посебна електронска адреса.

У Њемачкој још нису нађене карте или туристички водичи на којима је Крим представљен као дио Русије. "На политичким картама се Крим и даље представља као дио Украјине", каже за ДW Тхомас Мицхаел из издавачке групе Wестерман која издаје карте и школски материјал.

"На копненом дијелу Украјине је испрекидана, шатирана линија, која показује да је ријеч о спорној граници", каже Мицхаел. Његов издавач се управља према ставовима Министарства спољних послова у Берлину. Гледано из међународно правног угла, Крим представља саставни дио Украјине.

Ту позицију дијели и аустријски издавач географских карата Фреyтаг & Берндт. Према наводима представника овог бечког предузећа Петера Старија, испрекидана, шатирана линија означава "неодлучено стање".

Уколико то буде дуже потрајало, цијели Крим би убудуће могао да буде представљен штрафтама у бојама Русије и Украјине. Стари каже да у свијету има много таквих примјера: регион Кашмира, око којег се споре Индија и Пакистан или пак Јапанско море. Он каже да амбасадори Јапана и Јужне Кореје од њега стално траже да промијени карте.

Извор: Н1

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ја

18.01.2016 09:02

Крым Пусским! Превод за мале вехабијице и ује... Крим је Руски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

18.01.2016 11:37

Русофилу не једи гов.. !

Name

Тако је

18.01.2016 12:01

Крим је део Русије и тацка ... за разлику од косова на Криму су одлуцили његови становници или вецина, о одцепљењу или припајању Русији којој су некад и припадали а "продани" су некад ...као сто је продано косово али је исто тако цињеница да су на косову одлуцили амери или један (не)цовек а не сака оних пастира... пастир је господски боље цобани

Name

Ја

18.01.2016 12:37

@мм Пиле мало, :-* !

Name

Михаило Микиц

19.01.2016 04:26

Крим историјски,правно и фактицки као и цијела Истоцна Украјина припада Русији, а Македонија, Босна, Црна Гора и КиМ припадају СРБији!

Name

Игор

18.01.2016 09:30

Каква пародија од текста!! Крим је руски и о томе нема шта да се полемише, свиђало се то украинским или европским нацистима или не!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нм

18.01.2016 11:52

А шта тебе брига коме припада Крим зар немаш неких својих проблема ?

Name

Иван

18.01.2016 09:34

КРИМ ЈЕ РУСИЈА!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

18.01.2016 11:44

Ок Иване а Косово ?

Name

@ок

18.01.2016 12:03

Прицитај коментар испод ... од МД и све це ти бити јасно везано за Косово!!! Неко га јр поклонио али сто посто сам сигуран на привремено јер као сто МД реце правда је спора али достизна

Name

Ја

18.01.2016 12:48

@ок Косово је православно! Увијек било...и бити це! На васу залост!

Name

МД

18.01.2016 10:54

Крим је био увијек Руски.То сто га је Хрусцов,на своју руку поклонио Украјини,исправљено је након дуго година и то демократски,референдумом.Правада је спора али достизна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

18.01.2016 11:31

Отето проклето

ОДГОВОРИТЕ
Name

очигледно

18.01.2016 12:03

Слажем се ако си мислио на Косово, а Крим је легалним референдумом одлучило да се врати (а не припоји) тамо гдје и припада у састав Русије

Name

коколо

18.01.2016 12:13

Очигледно,и Шиптари су имали референдум .П.С.Ја сматрам да је Косово у Србији а Крим у Украјини !

Name

Ја

18.01.2016 12:50

@коколо Плитак си као Врбас послије сусе... Тита висе нема, ако ниси знао...