Овдје је предсједник забранио цигарете

Предсједник Туркменистана је забранио продају свих духанских производа, ако је вјеровати извјештајима из ове строго контролисане нације.

Свијет 17.01.2016 | 19:55
Овдје је предсједник забранио цигарете

Нова уредба наводно забрањује продају свих дуванских производа, а трговине су суочене са новчаном казном од 1.200 фунти ако буду ухваћени у продаји цигарета.

Цхроно-ТМ, независна интернет страница која извјештава о туркменским пословима изван граница ове земље, извјештава да се црно тржиште проширило на улицама главног града Асхгабата. Усљед кријумчарења, цијена пакета цигарета достиже више од 8 фунти.

Медији у Туркменистану су у потпуности под контролом владе. Репортери без граница наводе да је Туркменистан трећа земља по питању слободе медија у свијету, док су Сјеверна Кореја и Еритреја рангиране као репресивније.

То је доспјело у јавност након најновије политике коју намеће садашњи предсједник Гурбангулија Бердyмукхамедоw.

Туркемистански предсједник се често виђа како ужива у активностима на отвореном као што су бициклизам и риболов и као такав се вјерује да не конзумира цигарете.

Атадурду Одманову, шефу државне службе за заштиту сигурности здравог друштва, одузет је чин пуковника раније овог мјесеца због његовог пропуста да подстакне пушаче Туркменистана да оставе ову нездраву навику.

Бердyмукхамедоw је мало умјеренији од свог претходника Нијазова. Он је уклонио забране на циркус и оперу, а које су претходно сматране "недовољно туркменским", обновљена су имена мјесеци које је Нијазов назвао по себи и својој мајци и дозволио је цyбер-кафићима у Асхгабату да нуде неограничен приступ интернету.

Међутим, он и даље остаје ригидно ауторитаран владар. Бердyмукхамедоw прати Нијазов примјер у забрани свих политичких опозиција, прогони вјерске и етничке мањине и задржава право на апсолутну контролу електронских медија. Након што је објављена вијест о забрани цигарета, телевизија која се налази под контролом државе показала је снимке хиљада пакета цигарета које спаљују.

Остаје да се види какав ће утјицај имати оваква политика на здравље људи Туркменистана, гдје животни вијек износи само 65 година.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило М.

17.01.2016 18:25

Жене које су научиле да пуше ако немају цигарете да редовно пуше пушиће нешто друго и опет неће рађати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

17.01.2016 19:28

Само зенама треба забранити да пусе цигарете, оне су лијепе и радјају дијете...

Name

Глуп

17.01.2016 22:36

Глуп си...

Name

Михаило М.

17.01.2016 23:57

Ти ћеш да рађаш? Јер си "паметан"!

Name

***

18.01.2016 08:19

Ма, није , глуп' Михаило, то се њему само 'снило...