Франак може опет довести до кризе

Прошлогодишња криза изазвана растом швајцарског франка могла би поново да се деси, упозорили су данас поједини аналитичари.

Свијет 17.01.2016 | 11:50
Франак може опет довести до кризе

Званичник компаније "ГАМ" Џо Корбах упозорио је да би швајцарски франак могао поново да изазове превирања, попут прошлогодишњих јер берзански мешетари граде такозване краткотрајне позиције или се кладе против раста вриједности одређене валуте.

"Тржишта имају кратко памћење. Од септембра франак је стабилизован на 1,8 до 1,10 у односу на евро и инвеститори су почели са градњом кратких позиција. Да ли је тржиште поново потцијенило исти ризик?" упитао је Корбах.

Међутим, аналитичар из берзанске фирме "ФХТМ" Џамил Ахмед изнио је много опрезнију оцијену.

"Ако узмемо у обзир да више нема минималне стопе размјене у односу на евро, мислим да нема директног ризика да ће Швајцарска национална банка поново шокирати тржиште. Постоје гласине да ова банка и даље интервенише на тржиштима и откупљује евро", каже Ахмед, додајући да та гласина никад није потврђено и да није познато који би ниво односа између евра и франка требао бити постигнут.

Берзанске фирме и даље су на опрезу због могуће кризе на тржишту валута, али је та индустрија спровела бројне мјере како би се амортизовао сличан ризик.

"Криза из јануара прошле године била је сигнал за буђење за оне који су успјели да је преброде. Сада су боље припремљени и уведене су бројне мјере за амортизовање ризика", наводи аналитичар Фавад Разакзада из фирме "Форекс".

Швајцарска национална банка изненадила је берзе и финансијска тржишта 15. јануара прошле године, када је неочекивано одустала од напора да заустави раст франка у односу на евро. Вриједност франка је одмах порасла, изазивајући немире на финансијским тржиштима широм свијета.

Криза је изазвала гашење намјање двије фирме "Алпари" из Лондона и новозеландске "Глобал брокерс" који су прогласили несолвентност услијед превеликих губитака клијената.

НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Швицарац

17.01.2016 12:24

Масоњерија

ОДГОВОРИТЕ