"Змајеви" играју против Шпаније!

Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине одиграће пријатељску утакмицу са актуелним и троструким европским прваком Шпанијом, 29. маја у швајцарском Сент Галену.

Фудбал 19.01.2016 | 23:30
"Змајеви" играју против Шпаније!

У Фудбалском савезу БиХ утакмицу са супер јаким противником уговорили су на инсистирање селектора Мехмеда Баждаревића, чија је жеља да до септембра и старта квалификација за Свјетско првенство „Русија 2018“ одигра што више мечева са најјачим европским и планетарним националним тимовима.

У „кући фудбала“ БиХ истичу да чине све да селектору и репрезентативцима БиХ осигурају адекватне провјере пред надолазеће квалификације, те сходно томе постоји могућност да средином године, односно крајем маја или почетком јуна популарни „змајеви“ одмјере снага са још једном фудбалском велесилом.

Остаје и опција одласка на Кирин куп у Јапан почетком јуна, а да ли ће се реализовати наступ на престижном турниру зависи од неколицине фактора, али и могућности играња утакмице, уз Шпанију, са још једном класном селекцијом.

Дакле, до данас извјесно је да ће најбољи фудбалери БиХ 2016. годину отворити пријатељском утакмицом у Луксембургу 25. марта, а четири дана касније у Цириху имаће тест меч са Швајцарском. Договорени мајски дуел са Шпанцима тако је дошао као „шлаг на торту“, гдје ће Един Џеко, Миралем Пјанић, Асмир Беговић и друштво показати да ли су кадри парирати једној од најбољих репрезентација данашњице.

БиХ ће у квалификацијама за МУндијал играти у Групи Х против Белгије, Грчке, Естоније и Кипра. Квалификациони циклус почеће домаћин сусретом са Естонцима, 6. септембра. До краја године 7. октобра гостоваће Белгији, а три дана послије угостити Кипар. Тринаестог дана новембра одмјериће снаге са Грчком у Пиреју.

Репрезентација БиХ од свог оснивања одиграла је шест утакмица са Шпанијом. Први пут са "црвеном фуријом" састала се 2. септембра 2000. године у квалификацијама за Свјетско првенство 2002, када су Шпанци славили на Олимпијском стадиону „Асим Ферхатовић Хасе – Кошево“, резултатом 1:2.

У истим квалификацијама 2. јуна 2001. у Овиједу Шпанци су били бољи од изабраника тадашњег селектора Мише Смајловића са 1:4.

У квалификацијама за СП 2006. БиХ и Шпанија ремизирали су оба пута са по 1:1, у Зеници 8. септембра 2004, те 8. јуна 2005. у Валенцији.

БиХ и Шпанија били су у групи и у квалификацијама за СП 2010. Шести септембра 2008. године у Мурсији Шпанци су славили са 1:0. БиХ је у Зеници 14. октобра 2009. декласирана - 2:5.

Укупна гол разлика у дуелима БиХ и Шпаније је 6:14 у корист екипе трофејног селектора Висентеа дел Боскеа.

Коментари / 0

Оставите коментар