Роџер: Новак заслужује звјездицу поред имена!

Роџер Федерер је пред почетак Аустралијан опена рекао да је Новак Ђоковић због својих одличних партија заслужио звездицу поред имена.

Тенис 18.01.2016 | 20:00
Роџер: Новак заслужује звјездицу поред имена!

Швајцарац сматра да Новак из себе има сјајну годину, али да му у томе парира Вавринка. Он се осврнуо и на актуелно стање "велике четвроке", а причао је и о ривалима с почетка каријере.

Федерер ће на старту првог Грен слема сезоне играти са Грузијцем Николозом Басилашвилијем.

„Аустралијан опен је турнур на ком су играчи можда и највише инспирисани. То је до прошле године био Грен слем на ком сам био најконстантнији. Увек сам играо добро овде. Не знам да ли су то услови, или брзина терена. Ово је добро место за мене да започнем годину. Видећемо како ће ићи. Предсезона је била добра.“

Федерер је у децембру сапочео сардњу са Иваном Љубичићем.

„Увек смо се добро слагали, иако је он једини који ме је победио у Базелу и Гштату.“

Неизбежно питање било је питање "велике четворке" и како Федерер на њу гледа после Новакове доминантне 2015.

"Зависи како на то гледате. Ако гледате Ђоковићеву сезону, он је био најдоминантнији играч поршле године. Ако погледате ко је освајао слемове и мастерсе, то баш и није истина, јер имамо и Стена који је победио у Француској. Нико осим њих двојице није освојио грен слем прошле године. Тако да зависи на који начин гледате. Ко је имао навјише успеха? Па најбољих пет, са Стеном, ту смо Мари, ја, Новак и Рафа. Сада се стање на листи враћа у нормалу, јер се Рафа враћа у врх. Не мислим да Надал, као ни ја, обраћа много пажњу на ранг листу, да је стално проверава, брине превише о томе, да будем искрен, пошто сам био број један. Разумем људе који то раде. То помаже понекад. Али за нас, изгубити у четвртфиналу, полуфиналу, финалу, није битно, то је и даље пораз, ми само гледамо на више циљеве, Рафа и ја, исто као и Новак. Мислим да ми играмо веома добро, али да Новак, наравно, заслужује звездицу порд свог имена, јер био екстремно добар. Исто и Стен. Он је освајао слемове у последње две године, а можда ће ово бити трећа у којој ће то успети."

Федерер би са Новаком Ђоковићем могао да се састане тек у полуфиналу, а Швајцарац истиче да га тренутно занима само његова игра и да не обраћа пажњу на друге.

„Више сам фокусиран на своју игру, него на било ког играча. Прошле године сам био прилично добар против Новака. Наравно, морам да наставим. Увек верујем да постоје нове ствари које можете да научите, увек постоји начин да се остане мотивисан, гладан. Неко попут Ивана може да ми помогне у томе. Али много тога могу и сам. Потребна ми је подршка тима, да ме погура још пет или десет процената, колико год је потребно, јер нисам сваког дана у истом расположењу.“

Роџер Федерер је одабрао легендарног Лејтона Хјуита за свог спаринг партнера пред почетак првог Грен слема сезоне. Аустралијанац сматра да му је управо Роџер био највећи ривал у каријери.

"Лејтон и Родик су ми били највећи ривали у раној каријери. Са лејтоном је био нешто другачије. Он је на почетку водио у међусобним дуелима, па сам морао да преокренем, док сам са Ендијем ја боље почео и задржао учинак. Уживао сам играјући са њима. Као и са Ферером и Сафином. Али Хјуит је био нешто посебно. Он ме је дефинитивно учинио бољим тенисером. Уживао сам у борбама с њим. Желим му све најбоље овде“, рекао је Федерер.

Коментари / 0

Оставите коментар