Пољуљано повјерње у институције Српске

Ухапшени су припадници Специјалне полиције МУП-а Републике Српске под сумњом да су још у септембру украли 600 хиљада КМ. Ово је вијест која је протеклих дана поново довела у питање повјерење грађана у институције Републике Српске.

Република Српска 17.01.2016 | 10:54
Пољуљано повјерње у институције Српске

Прошло је само неколико мјесеци од афере препродаје наркотика у коју су уплетени припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Овога пута специјалци МУП-а Српске ухапшени су под сумњом да су умјешани у оружану пљачку – крађа 600.000 КМ и рањавање једног лица. Шта заправо ови догађаји говоре?

"Мислим да је овај догађај заправо показао и разоткрио сву трулост једног система. Исто тако и трулост појединих институција у овом систему и рекла бих, представља пораз у вриједносном смислу овог друштва", каже политички аналитичар Тања Топић. 

Умјесто да стану у заштиту грађана и појачају санкционисање криминала, припадници елитне јединице МУП-а Српске учествују у криминалу, а тиме се, каже Топићева, озбиљно урушава повјерење у институције овог система.

Она додаје да овдје нису били укључени појединци, како би се догађај сматрао инцидентом. "Овдје се заправо ради о злочиначком удруживању оних који би требали да раде на сузбијању злочина", јасна је Топићева. 

Код грађана, мишљења о хапшењу припадника МУП-а су подијељења. Међутим, једно је јасно. Повјерења у институције Републике Српске немају.

Охрабрујуће је што МУП хапси људе из својих редова, кажу из Хелсиншког одбора. Додају, пропусти постоје у начину избора кадрова. Оно што је сигурно, повјерење грађана у институције је итекако пољуљано.

"На неки начин изабрани представници грађана оног момента када се нађу у парламенту потпуно заборављају на бираче, на грађане. Ту постоји велика дистанца између обичних људи и недодирљивих политичара. Они су у БиХ највише заштићени на свијету. Видимо да могу да раде шта год желе", каже предсједник Хелсиншког одбора за људска права Бранко Тодоровић.

Свједоци смо да све крупне криминалне и корупционашке афере у Републици Српској немају судске епилоге. И Тужилаштво, и Полиција су под утицајем политичког уплива, блокада и опструисања, тврди Тодоровић. Истовремено наглашава да вјерује да институције Републике Српске у овом случају неће пасти на испиту.

БН ТВ

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Лицимур

16.01.2016 18:47

Не у институције, већ у политичаре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отаџбина

16.01.2016 19:23

Тако је, у неке људе, а у Српску не могу никада.

Name

браиндамагед

16.01.2016 19:42

Не у људе, него бас у институције које су ти "неки" људи обесмислили и провукли кроз блато, довеле их до тацке да су саме себи довољне, попуњене оданим и неписменим кадровима у слузби секте која је на власти и никог и ницег другог. У томе и јесте сва трагедија овог СНСД-овог десетогодисњег зулума, институције Републике висе не постоје, камо среце да су само "неки" људи проблем, ко има повјерење у институцију предсједника Владе када то високо и цасно мјесто обавља теслицка каластура и полуписмена преводитељка Зељка Цвијановиц, ко има повјерење у институцију Предсједника Републике када је на том мјесту бахати и у криминалу огрезли Милорад Додик, ко има повјерење у Народну Скупстину из које се једна зена извлаци као јазавац из рупе, којој је потпредсједник Ненад Стевандиц преливода најгоре врсте, ко има повјерење у МУП у којем се разбојници, дилери, рекетаси примају преко везе, а постени и способни млади људи скартирају као неподобни и јос милион других примјера. Није то само до људи, институције су унистене!

Name

днк

16.01.2016 20:59

Дефинитивно.Мафија у полицији, Суду,Тужилаштву,здравству,просвјети,пољопривреди,ЈП Шумама, ЈП Електро,....ама свугдје је снсд мафијашка коза ностра!

Name

ре лицим ур

17.01.2016 03:54

Ови су баш" специјалци, продају дрогу , пљачкају, утјерују дугове " зеленаши" кримоси баш су комплетни за робије". Срамота.

Name

Деки

17.01.2016 08:14

У које институције???Предсједник ратни профитер.Премијер-преводилац код сфора и уцитељица по струци??Стевандиц предједава скупстином и наредјује да вуцарају Мисицку по скупстини.О цему ви прицате?Којим институцијама да вјерује народ????

Name

Дефинитивно

17.01.2016 09:59

Дефинитивно: Нећу казати мафијашка република, веж Република са мафијашком влати. Никада нећу поистовијетити ИНСТИТУЦИЈЕ са мафијашима који те институције, нажалост, предтављају. Институције нико не жели срушити, јер оне су успостављене Уставом, али се могу и требају рушити личности које те институције злоупотребљавају на штету народа чије се те институције. Додик није институција РС, Жељка није институција РС..., али такве треба рушити!!!

Name

хх

17.01.2016 10:00

Тако је ДНК !!!

Name

блука

17.01.2016 15:46

Тако је! Код нас је свака политицка фукара институција за себе, па кад им се име спомиње уз корупцију и криминал, они то зову нападом на институцију (тј.њега и постено опљацкане милионе).

Name

стојцин

16.01.2016 19:05

Овим специјалцима била мало добра плата у фирми па су хтјели љеба преко погаце, ста има народ да не вјерује насим постеним политицарима који годинама подерасе грла објасњавајуци народу да висе ради, висе србује, да не краде, не лазе, не завадја, да се на њих угледа, а народ гура по свом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор МУП-а

16.01.2016 21:26

Народе мој, ништа немој да вас чуди. Наш МУП је највећа криминална организација у држави. На руководеће функције МУП-а бирају се искључиво лопови који су подобни владајућој политичкој елити. Ниједан руководилац нашег МУП-а неможе бити именован ако не добије амин од политике. Када такав ткз. политички функционер дође на функцију онда он себи бира сараднике и наравно пошто је постављен на лоповски начин да се бави лоповијом он искључиво за сараднике узима лопове. Тако се унутар нашег МУП-а створила криминална мрежа која под окриљем ове институције дјелује. Поштене полицајце, паметне људе, савјесне и одговорне службенике у нашем МУП-у зову будалама, сви по њима пљују, мобингују их и омаловажавају. Ништа се у овој нашој држави од великог криминала не може десити а да врх МУП-а није у то укључен и да се незна. Све крупне ствари се догађају под заштитом МУП-а. Криминал и корупција цвијетају у нашем МУП-у и ниједан руководилац не предузима ништа да то спријечи, већ напротив наговарају полицијске службенике да се тиме баве у што већој мјери. Врх МУП-а је неспособан да било шта предузме јер је политика овладала овом институцијом тако да се Министар и Директор тако рећи ништа не питају. Дотакли смо дно дна.

Name

Космос-10

16.01.2016 19:16

Ниста цудно,Полиција види да политицари краду и не одговарају јер имају своје судове,и они хоце да возе добра кола и да имају по неки стан као и партиски активисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

16.01.2016 19:44

Ако би се примјењивала логика из наслова текста, онда би се чином хапшења секретара Министарства безбједности БиХ могло закључити да је "пољуљано повјерење у институције БиХ", међутим није. У оба случаја, и ухапшених полицјаца и секретара министсраства сигурности БиХ, институције система су показале висок степен професионализма у откривању и привођењу осумњичених. Манимо се дневно-политичких размирица и признајмо да су се обе институције поњеле професионално. Има толико других примјера на којима се могу приказати неефикасност и непрофесионализам институција РС, али сигурно не на овом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љуља се

16.01.2016 19:46

Љуља РС....припремите доста кокица бице занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајко Малборанко

16.01.2016 19:49

Овдје би сад СИПА требала да удје скупа са унутрасњом контролом мупа ако је има и да полиграфски испита све једног припадника јединице. Сумњиве суспендовати и под истрагу а остале ако су ок измјестити да раде у нормалним условима. За те људе Баја велики од Малбористана казе да су елита у борби против тероризма а његови најблизи пратиоци од њег уце занат само не као он преко папира културно него банке пљацкају као друмски разбојници. То хитно треба урадити прије него буде касно за све,док још има мрва повјерења у систем требало би РС спасити од анархије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

16.01.2016 20:42

Можда да МУП РС удје у СИПА-у и да у случају недавног подношења кривичне пријаве против 17 руководећих службеника СИПА-е због примања мита обави полиграфско испитивање свих упослених СИПА-е и Министарства безбједности БиХ. Добро, а баш и изводљиво звучи зар не?

Name

Ре абц

16.01.2016 21:52

Да су баби му.. била би дјед. Сипа је изнад МУПа РС колико год ми зелели другације, бар то показују цињенице на терену. А све и када би се десило то сто ти казес, мислим да не би ниста насли, али не јер у Сипи нема криминала вец су толико способни ови наси, преко разни веза, запослени у МУПу. Не би ме цудило да је и ово од Сипе досло у смислу или хапсите ви да се опет ствари не "таласају" или цемо морати ипак ми.

Name

у праву си

16.01.2016 22:46

посли би они него праве сацекусе по ауто путу они не морају да узимају мито они само узму ако надју у којем блиндираном камиону стагод. а за ово за СИПУ има дирекција која има унутрасњу контролу и све треба испитати,а посебно бивсег директора којег се вец заборавља.Кад је он плесо по СИПИ на бајину мелодију сваста се десавало,сад се ради озбиљније а ускоро це надам се крупне рибе иза браве

Name

Абц

17.01.2016 12:55

У сваком житу има кукоља. МУП РС своје "специјалце" похапсио. Остаје да видимо да ли ће СИПА своје "АТП рекет шампионе". А што се тиче уласка СИПА у МУП РС, има да се добро начекате да тај филм погледате.

Name

Ре абц

18.01.2016 15:57

Извини, који је датум данас код тебе? 10.12.2015 је Сипа изврсила претрес полицијске станице у Новом Граду....

Name

ццц

16.01.2016 20:01

Тешко процијенити који је коментар паметнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ник

16.01.2016 21:42

Мислим да би амерички ФБИ и руски ФБС требао да пречешља и једне и друге, то би било рјешење!

Name

ЕТИЧКА ИМПОТЕНЦИЈА ВЛАДАЈУЋИХ

16.01.2016 20:34

ОВО ЈЕ ВРХУНАЦ ДЕКАДЕНЦИЈЕ ЈЕДНОГ ДРУШТВА. МОРЕ НЕГАТИВНИХ ПРИМЈЕРА КОЈИ СУ ПОВЕЗАНИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАСТИ КАКО НА НИЖЕМ ТАКО И ВИШЕМ НИВОУ. ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА РАДЕ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА ДИРЕКТОРИ И ЊИХОВИ ВЈЕРНИ САРАДНИЦИ, ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА РАДЕ МИНИСТРИ И ЊИХОВИ САРАДНИЦИ, ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ПРЕМИЈЕРКА ПРИКРИВА СВОЈУ ИМОВИНУ (РАСТАВА БРАКА ПА ПОДЈЕЛА ИМОВИНЕ), ПОГЛЕДАЈТЕ ПРЕДСЈЕДНИКА НЕ РЕАГУЈЕ НА СВЕ НЕПРАВИЛНОСТИ КОЈЕ СУ ВИШЕ НЕГО ЈАВНЕ. СВЕ ОВО ЈЕ РЕЗУИЛТАТ ПОЛИТИЧКЕ ПРОСТИТУЦИЈЕ ВЛАДАЈУЋИХ И ЊИХОВЕ ЕТИЧКЕ ИМПОТЕНЦИЈЕ. И КАКО ДА ОНДА ГРАЂАНИН ВЈЕРУЈЕ У ИНСТИТУЦИЈЕ. ПА ПОГЛЕДАЈТЕ САМО КАКО ЈЕ ЗА ВРИЈЕМ ПОСЉЕДЊИХ ИЗБОРА У ЈАВНЕ УСТАНОВЕ НАГУРАНО ЉУДИ И ЗАПОСЛЕНО САМО ДА СВИ СЕ ДОБИО ГЛАС ЗА ИЗБОРЕ. ОВО ЈЕ ЛУДИЛО. У МОЈОЈ УСТАНОВИ НАПРИМАНО ЈЕ ЉУДИ КОЈИМА УОПШТЕ НИЈЕ МЈЕСТО ДА БУДУ ПОД КРОВОМ ИНСТИТУЦИЈЕ У КОЈУ СУ УШЛИ, НИ ПО СТРУЦИ, НИ ПО МОРАЛУ. КАТАСТРОФА. И ТАКВИ СЕ ОНДА ЗНАЈУЋИ ДА СУ СТРАНАЧКИ ПРИМЉЕНИ БАХАТЕ ПРЕД ОНИМА КОЈИ ДЕЦЕНИЈАМА РАДЕ И ИЗА КОЈИХ СТОЈИ ОЗБИЉАН ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ. ФУЈ. ДОДОИКА И ЦВИЈАНОВИЋКУ ТРЕБА ОБАВЕЗНО ПРОЦЕСУИРАТИ И ПО ЗАСЛУЗИ, ЗНА СЕ ГДЈЕ. СРАМНО И ЈАДНО ! И КО ОНДА ДА ВЈЕРУЈЕ У ИНСТИТУЦИЈЕ, ПИТАМ СЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИВАТНА ДРЖАВА

16.01.2016 22:31

Звали смо инспекције због криминала који се проводи унутар наше институције у БЛ и шта се десило, директорица инспектора одвела у "Орхидеју" на ручак. Епилог, нема неправилности у раду. Наравно све је то страначки одрађено и створена прилика за један благоугодан ручак. Присјело им свима дабогда. Цвијановићки дст доказни материјал, она прослиједила надлежном Министарству и епилог исти као и са инспектором. Министар бивши и садашњи (просвјете) исрту пјесму пјевају, јавно пред камерама изјављују како је све у реду , како нема неправилности у раду. Обратиш се пореској управи, она с е позиван на заштоту података па не може да да информацију, а ми је већ унапријед имамо као доказни материјал. Неки нам кажу обратите се МУП-у, којем МУП-у, па да им то дамо мрак би нас појео. Да се обратимо тужилаштву, шта вриједи кад су сви увезани. И тако с традавају они који имају морала и достојанства.

Name

никола

16.01.2016 20:43

Какво повјерење, ово је безвлашће, криминал!!! Два припадника СЈП, Специјално тужилаштво пушта на слободу, а дјело је извршено на најопаснији могући начин, од стране организоване криминалне групе уз кориштење аутоматског оружја, гдје је видљива њихова спремност да немилосрдно УБИЈУ људе из сектора, а 600 000 КМ нико не спомиње!!! Ужас, срамота, ово смрди на још већи криминал, јер је неко игледа узео лову!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промишљање

16.01.2016 21:19

Нисам параноиа. Можда власт сада намјерно жртвује неке појединце како би се забога показало да систем ипак функционише. Ово ми само онако паде на памет, јер манипулација је исто један од алата сваке власти.

Name

кике

16.01.2016 21:17

Ста има везе сто краду и туку синдикат када протестује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.01.2016 21:26

Риба смрди од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од Бога заборављени

16.01.2016 21:29

Кроз сва ова дешавања сви смо ми губитници без обзира којој политичкој опцији припадали и за кога симпатије имали. Управо у томе је наша трагедија. Изгубили смо моралну вертикалу и моралну хоризонталу. У ствари много је начина на који нас Бог кажњава. Сад наш кажњава преко наших владара, предсједника, предсједнице владе и њихових "анђела чувара", па и опозицје која се касно пробудила. Тешко нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванредни сервис ума

16.01.2016 21:46

Зна се ко је пољуљао, онај ко влада, а онај ко указује на оно што не ваља квалификован је као издајник. И тако велики господин на челу власти цијепа српски народ. Ма да је мој рођени отац који је за мене светиња огријешио себе о закон не би га бранио, па што онда да подржавам владајућег у нашој Републици. Е народе, народе, докле ћеш бити овца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКО

16.01.2016 22:05

ИНСТИТУЦИЈА,ЗЕЉКА Ке за директора НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА СУТЈЕСКА,ТЈЕНТИСТЕ,поставила СНСД,овца,РЕНДГЕН ТЕХНИЦАРА ИЗ ФОЦЕ,он нема појма,СРАМОТА,ЦЕО ГРАД СЕ СМЕЈЕ,КАКВА ДРЗАВА,МИ СМО ДНО ДНА,ТО ЈЕ ПРИМЕР,НАСЕ БРУКЕ,ФУЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњаци

16.01.2016 22:24

Каква ноторна глупост Овим актом се показује да нема недодирљивих, да је Реп Српска јаца од криминалаца са било којих страна Једино је пољуљано рузицаста револуција страних плаценика њихових медија и домацих издајника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.01.2016 22:54

Све буде и проде,надам се и ова трагикомедија у резији насе политицке елите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напомена

16.01.2016 22:57

Зорана Дјиндјица су убили специјалци, то довољно говори о опасности наорузаних странацких формација које се отму контроли демократског друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

16.01.2016 23:29

Није пољуљано него га одавно нема уопште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Визионар

17.01.2016 00:00

Тешко нама када нас брани Хелсиншки одбор....Тодооровић

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.01.2016 04:58

Па на крају то су бајини специјалци а он не коментарисе има ли образа реци било ста накрају це да похвали специјалну полицију како добро ради свој посао цак се медјусобно хапси

ОДГОВОРИТЕ
Name

горца

17.01.2016 07:39

све су ово специјалитети снсд и високог водје а сви похапсени цланови снсд, провјерено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самоа ја

17.01.2016 08:15

СИПА, хапси то све редом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М16

17.01.2016 09:00

Где је год била пљачка банака и остало са дугим наоружањем ту је умијешана специја.Возе аута од 50.000км,као то нико не види.Инспектори раде као избацивање по ноћним локалима брука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаска

17.01.2016 10:25

М 16 нам добро закувава ситуацију деценијама, па ево и сада. Не миаслим на тебе што се именујеш као М 16, већ на праљви М 16.

Name

Бема 300км

17.01.2016 09:52

Док су нас пласили,Американцима,мудзахединима,Сарејевом,свијетском кризом ова екипа Снсда са Сп и Днсом опљацкасе нас за вијек вијекова,дје год завирис врви од корупције,црква се снасла па их јос благосиља.У полицији има постених људи али се боје за своје фамилије,ако несто казу о епидемији која нас је насла. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прдење у празно

17.01.2016 09:53

Каква је разлика измеду лопова у полицији и лопова у мојој приватној фирми. Све исто све лопови. Је ли имају додира са парама крада је неминовна. Немогуце их је испратити колики су лопови. Дзаба и камере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

запазам

17.01.2016 10:07

Ови полицајцу су све видјели ста се ради, посто су блиски власти па су и они хтјели мало да се омрсе, али је несто кренуло по злу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.01.2016 10:34

НЕМА казем нема полиције на свету да нема у својим редовима лопова, криминалаца итд али ја мислим док год полиција РС хапси такве нема разлога за сумњу у институције .Оцекујем јос много острије казне од напримјер за обицне градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОВЈЕРЕЊЕ

18.01.2016 07:24

РЕПУБЛИКА СРПСКА ТО САМ "ЈА". ВЛАДА ТО САМ "ЈА".МИНИСТАР ТО САМ "ЈА". снсд ТО САМ "ЈА".

ОДГОВОРИТЕ
Name

фбиа

18.01.2016 08:47

Због крупних афера које потресају муп,оставка директора мупа Гојка Васица је најмање сто треба...нерасветљено убиство младог Николе,саобрацајна незгода,у Лактасима,Убиство Вукелица,инспектори дилали дрогу и рекетирали по Бања Луци,сад пљацка специјалне полиције....Немозе Лукац све на своја плеца примити....Цовјек је пола године тек министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.01.2016 08:58

Због чега би хапшење полицајаца пољуљало поверење у институције? Ваљда би требало да га повећа, јер се хапсе људи из тих институција када се огреше о закон. Поверење би требало бити пољуљано да нису ухапшени. Слаби вам, брате, ти курсеви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

18.01.2016 13:57

Постени лопови немогу доци на ред од ових специјалних,крадљивци немогу доци на ред од полицијских,заститари немогу доци на ред од пандурских избациваца који млате дјецу и раде по клубовима. Док не дирну неције дијете ко је луд па дигне све у ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милорад

18.01.2016 15:11

Колоко их јос раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

18.01.2016 17:01

Нема шта ни да се пољуља. Јер већ 25 година нема ни тих институција. Имају само неке кулисе које обрисима асоцирају на њих. И празнина која избија. Али има волунтаризам, импровизација и блеф, као замјена за политику, инстититуције, ред и поредак.

ОДГОВОРИТЕ