Ко је све на удару сајбер лопова?

Интернет-криминалци крали податке и са платних картица гостију београдског "Хајата". Код нас лане била немачка канцеларка, као и шефови дипломатија САД и Русије.

Србија 16.01.2016 | 10:00
Ко је све на удару сајбер лопова?

Међу жртвама сајбер криминалаца који су крали податке са платних картица гостију "Хајата", могли би да буду и бројни светски политичари и музичке звезде, који су у другој половини прошле године били у београдском хотелу престижног светског угоститељског ланца. Међу њима је чак и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је овде преспавала!

Београд је био домаћин самита ОЕБС на који су дошли шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, државни секретар САД Џон Кери, турски министар спољних послова Мевлуд Чавушоглу, као и четрдесетак шефова дипломатија са делегацијама. На преговоре о новцу долазила је и мисија ММФ, а у спорном периоду у престоници Србије била је и група "Вајтснејк".

Неочекивани гост хотела "Хајат", вирус који је заразио софтвер 250 објеката широм света, некоме је омогућио да дође до поверљивих података са платних картица гостију и користи туђ новац! То је могло да се деси када су гости плаћали у ресторанима, рецепцијама, спа центрима...

Из представништва светског ланца стигао је позив свима да пријаве крађу, а како за "Новости" каже Владимир Урошевић, шеф Одсека за електронски криминал у Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала, још није стигла ниједна пријава за злоупотребе са платним и дебитним картицама у београдском хотелу. Он наводи да су најчешћи вируси "тројанци" и да апсолутне заштите нема.

"Украдени подаци могу да се искористе за куповину робе или услуга, на берзи за препродају података или подизање новца са банкомата", објашњава Урошевић. 

"Немамо сазнања шта је конкретно урађено, али ако буде неких пријава, спремни смо да реагујемо. Рачунарски вирус праве вешти криминалци који створе програм и шире га кроз електронске поруке или их директно уносе преко ЦД или УСБ. Сигурно је да је операција урађена координисано од стране неког ко је добро упознао њихов систем и масовно прошириовирус. Нажалост, оваква кривична дела изузетно тешко се откривају, а за њих се сазна тек кад штета буде учињена. Око 90 одсто оваквих случајева остане неоткривено".

Адвокат Владимир Маринков, специјализован за високо технолошки криминал, објашњава за "Новости" да је вирус убацио неко од запослених, бивших радника или хакер споља, а можда и гост хотела.

"Вируси скупљају податке - број картице, рок важења, име власника, као и троцифрени или четвороцифрени број на картици и шаљу их свом газди. Захваљујући њима он купује преко интернета или пребацује себи новац ", каже Маринков.

"Сада је у свету масовна појава да се са тим подацима купују биткоени тј. виртуелни новац и онда се он троши на интернету или се претавара у доларе и евре и узима жив новац. На тај начин, паре се оперу и не може им се ући у траг".

Маринков додаје да интернационалне компаније имају обједињену мрежу података за све објекте у свету и зато је неко вирусом могао да уђе у било који хотел и да зарази комплетну мрежу.

На списку хотела који су "заражени" вирусом, стотину је из САД, а остали су у Лондону, Паризу, Шангају... Београдски "Хајат" био је најугроженији у периоду од средине августа до половине октобра. Не зна се колико је људи могло да буде оштећено, али председник за међународне операције у корпорацији из Чикага Чак Флојд, каже да је заштита информација о клијентима од кључне важности за "Хајат", као и да су предузете све мере да се ојачају системи безбедности како би се спречило нешто слично у будућности. Компанија поседује око 630 хотела широм земаљске кугле.

ХАПШЕНИ И НАШИ

У међународној акцији "Шраудид хоризон", средином прошле године, ухапшено је 62 људи, међу којима и три држављана Србије.

Како је тада ФБИ објавио, оборен је криминални сајбер-форум "Даркод", а осумњичени су се теретили за прављење софтвера за крађу података са платних картица.

Наши људи, наводно су били администратори интернет форума за пробијање безбедносних система банака, крађу података картица, креирање анонимних комуникација на интернету, као и прављење и уношење рачунарских вируса у системе и мреже.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар