Порез за друштвено одговорне компаније!

Новим Законом о порезу на добит Републике Српске предузећима су расходи за хуманитарне сврхе, који се признају при обрачуну пореске основице, ограничени на максимално три одсто укупног прихода у тој години, без могућности да се донација која премашује тај износ пренесе у наредне године, а смањен је и износ стипендија које се признају као расходи.

Република Српска 16.01.2016 | 07:33
Порез за друштвено одговорне компаније!

У односу на стари закон у којем су били признати расходи по основу датих стипендија студентима и ученицима до 75 одсто од просјечне плате у РС, нови Закон о порезу на добит који је ступио на снагу 01. јануара, овај расход признаје само до износа неопорезивог личног дохотка.

То значи да ће умјесто око 620 КМ колико су послодавци до сада могли да дају студентима и да тај расход буде признат приликом обрачуна пореске основице, сада моћи да дају свега 200 КМ.

Новим Законом о порезу на добит РС, међу расходима који се признају при утврђивању пореске основице нису наведени трошкови путовања, хране, смјештаја и дневница, као ни награде радницима.

Такође, нови закон издатке за репрезентацију признаје само у износу од 30 одсто од трошкова који су документовани и то само ако њихов прималац није повезано лице.

Када су у питању страна правна лица, најзначајније измјене у новом закону су то што је уведено опорезивање исплате дивиденде и удјела у добити страним правним лицима. По досадашњем закону исплата удјела у добити страним правним лицима је била неопорезована.

Порез на добит обвезници у РС као и до сада плаћаће по стопи од 10 одсто на пореску основицу за ту пореску годину.

Власт РС пуни празну касу

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је потпуно јасно да оваквим рјешењем власт у РС настоји да узме што више од компанија по основу пореза.

„То ће, наравно, имати негативне посљедице. На овај начин власти РС су избјегле да повећају порезе, али су повећали ниво захватања пореза, јер је основица повећана тиме што су из ње изузети они трошкови који су до сада били прихватани као трошкови пословања“, нагласио је Павловић.

Новим Законом о порезу на добит РС није предвиђено опорезивање правног лица са статусом малог пореског обвезника као што је то било прописано законом који је био на снази до краја 2015. године. То значи да и мали порески обвезници сада подлијежу плаћању пореза на добит по стопи од 10 одсто. Досадашњим законом мали обвезници су могли да плаћају порез који се обрачунавао по стопи од два одсто на њихов укупан годишњи приход.

Из овог закона избрисане су кључне ставке које су биле садржане у нацрту, а које су изазвале огромно негодовање пословне заједнице. Нацртом закона било је предвиђено да се рабат, који улази у пореску основицу, ограничи на максимално три одсто вриједности прихода од продаје.

Због таквог приједлога највеће фирме у РС најавиле су пресељење у ФБиХ, па је Влада РС одустала од тога. Такође, велико негодовање привредника изазвао је и члан којим је било предвиђено да се издвајања за рекламу и пропаганду признају у висини стварних расхода до пет одсто од укупног прихода предузећа. И тај приједлог је избачен из коначног законског рјешења.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

16.01.2016 07:18

Озези по одговорним!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

16.01.2016 08:10

Оцајницка борба за паре.Али не из реалног сектора јер га и нема.Опорезуј оно сто јос има док и то не пресахне.Хуманизам, па зар је то потребно код нас.

ОДГОВОРИТЕ