Анализа: За кога суде судије на Јадрану?!

Позадина хитног састанка у Сазоновој... Нико то неће јавно да каже, али српски клубови сматрају да ће они из Хрватске бити фаворизовани у финишу регионалног такмичења.

Кошарка 15.01.2016 | 20:30
Анализа: За кога суде судије на Јадрану?!

Кућа кошарке у Сазоновој улици била је у уторак поподне место састанка водећих људи четири српске кошарке на којем се дигао глас: "Нисмо задовољни суђењем". Заједнички став је да је регионалном такмичењу потребно поштено суђење до краја шампионата. Регуларност такмичења је у питању.

Тим поводом одмах након састанка упућен је званичан позив комесару лиге Алешу Камникару и председнику судијске комисије Бранку Јовановићу да дођу у Београд и присуствују Скупштини АБА лиге у хотелу Краун Плаза у петак. Незванично се сазнаје, позив првобитно није био прихваћен, али се у касним вечерњим часовима догодио велики преокрет. Тако ће се по први пут од конституисања нове АБА лиге Алеш Камникар и Бранко Јовановић наћи за истим столом са клубовима.

Велики утицај у промени одлуке имали су и догађаји који су се догодили недуго по завршетку састанка у Београду. Руководећи кадрови Цибоне и Задра упутили су одвојена писма у којима се истакло да неће допутовати у Београд уколико Скупштини не буде присутан и Камникар, иначе једини преостали кадар из старе АБА лиге. Овај став касније су подржали и људи из Игокее и скопског МЗТ-а. Тиме је потврђено да нису само српски клубови ти који су на страни незадовољних.

Узимајући у обзир актуелно стање на табели Јадранске лиге после 19 рунди и чињенице да ће се за опстанак у последњих седам кола борити сви клубови пласирани од пете до 14. позиције, те да се још воде битке за распоред четири најбоља тима пред почетак плеј-офа, а домаћи терен тамо много значи, јасно је да сви имају разлог за бригу. Многи сигурно и жељу да изврше притсак на судије уочио одлучујућих окршаја. Број пријава разних нерегуларности има тенденцију константног раста од почетка сезоне.

Оно што представља својеврстан апсурд јесте да је комесар лиге и некадашњи словеначки судија практично смењен на бурној Скупштини одржаној у Загребу 5. децембра. Тада су за његов останак највише залегли председници Будућности и Цедевите, који од почетка сезоне лобирају да Камникар остане на својој позицији. Ипак, на већ поменутој Скупштини изгласано је неповерење Камникару, управо због све чешћих жалби на тенденциозно суђење. Тако он тренутно има статус “вршиоца дужности“ до именовања новог комесара.

Тај посао траје већ пуних месец и по дана.

Управо у том периоду клубови су упутили и највише жалби на рачун суђења. Док је Камникар лично делегирао судије, једно време чак и контролоре и делегате, иако за то није имао дозволу. А на све то чак је и сам био контролор суђења у периоду од 13. до 19. кола, иако то није у опису његовог посла. Од недавно преузео је и улогу телевизијског контролора.

Српски представници у АБА лиги сумњају да се све ради плански, између осталог и како би наши клубови изгубили четврто место у Јадранској лиги. Већ сада је јасно да ће тешко одбранити укупан коефицијент у борби са Хрватском.

Због тога би предстојећа Скупштина у Београду могла да покрене лавину након које ће се јасно одредити даљи смер којим ће ићи Јадранска лига. А од Камникарове будућности у лиги много тога ће зависити...
"АБА лига је власништво клубова, али као Савез, који је имао велики утицај у томе да регионално такмичење преживи и стане на стабилне ноге, имамо неку одговорност и потрудићемо се да дођемо до таквог решења да суђење буде максимално регуларно и да се више не постављају оваква питања. На клубовима као власницима лиге је такође одговорност, али и право да се жале и разговарају о текућим проблемима. Треба да се уради све да не падне било каква сенка на такмичење. Било је доста примедби на суђење, углавном из Србије, али и од других клубова. Зато дајте нека АБА лига покаже да може да изнесе ову ситуацију на прави начин и да ће на крају победити само спортска начела - да ће победники бити први, а најслабији последњи", коментарише председник КСС Драган Ђилас.

Ишчекујући исход седнице...

Коментари / 0

Оставите коментар