Већи приступ телефону него струји и води

Више људи у свијету данас има приступ мобилним телефонима него струји или води, али то не значи да је бљеснула дигитална револуција, јер чак око 60 одсто свјетске популације нема приступ интернету, објавила је Свјетска банка (СБ).

Свијет 14.01.2016 | 16:13
Већи приступ телефону него струји и води

Мада се број корисника интернета утростручио у посљедњих 10 година на процијењених 3,2 милијарде људи, приближно 60 одсто глобалног становништва, око четири милијарде њих, и даље нема приступ мрежи, наводи се у извјештају СБ о развоју интернета у свијету за 2016, под називом Дигиталне дивиденде, који је објављен на сајту те финансијске институције.

Упркос брзом прихватању мобилних телефона, готово двије милијарде људи не користи ниједан, док их приближно пола милијарде живи у подручјима ван домета мобилних сигнала, додаје се у документу .

Индија је на челу листе земаља по броју људи који немају приступ интернету, са чак 1,06 милијарди житеља, слиједи Кина са 755 милиона, Индонезија са 213 милиона, четврти је Пакистан са 165 милиона а пети Бангладеш са 148 милиона становника.

Занимљиво је да чак и у првој економској сили свијета, Сједињеним Америчким Државама, 51 милион људи нема приступ интернету, у Мексику, отаџбини магната у мобилној телефонији Карлоса Слима, без интернета је 70 милиона људи, а у Руској Федерацији 55 милиона.

Људи без приступа дигиталним технологијама, без обуке, и стицања вјештина за овладавање њима ће заостајати у напретку за остатком свијета, упозорава се у извјештају.

Данашњи раст приступа дигиталним технологијама пружа многим људима веће могућности и погодности, указао је у извјештају предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким, наводећи као примјер да су трошкови слања дознака пали и до 90 одсто у Кенији након увођења дигиталног система плаћања.

"Нове технологије омогућавају женама лакше учешће на тржишту рада, будући да могу да раде као предузетнице у сектору електронске трговине, онлајн пословања, пружања аутсорсинг пословних услуга...омогућавају једној милијарди људи са инвалидитетом да воде продуктивнији живот уз помоћ текстуалне, аудио и видео комуникације", навео је Ким.

У извјештају се закључује да се морају уложити већи напори како би се што више људи повезало на интерент и како би се створило окружење које ће омогућити да корист од дигиталних технологија осјети сваки појединац.

(НН)

Коментари / 0

Оставите коментар